«Δεν θα έχουμε λύση την Παρασκευή. Θα περιμένουμε την έκθεση της τρόικας και θα αποφασίσουμε μετά» ξεκαθαρίζει η καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ προσπαθώντας να αποφύγει την καλλιέργεια προσδοκιών από τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο.

Η Μέρκελ φρόντισε να υπενθυμίσει από το Κισινάου της Μολδαβίας, όπου βρίσκεται, τη σταθερή γερμανική θέση ότι ο καθένας πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του, αναγνωρίζοντας πάντως ότι η συζήτηση εντός της Ευρωζώνης δεν αφορά μόνο οικονομικά ζητήματα, αλλά και «βαθύτατα πολιτικά».

Το θέμα της Ελλάδας αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχουν το απόγευμα της Πέμπτης, η Ανγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Ανώτεροι Γερμανοί αξιωματούχοι, που επικαλείται το Reuters, έχουν δηλώσει ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα να δοθεί περιθώριο χαλάρωσης, ενώ και η ίδια η Μέρκελ πάγωσε τις προσδοκίες για εκτεταμένες παραχωρήσεις.

Ήδη, μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού στέλνουν διαφορετικά μηνύματα για την περίφημη «ανάσα» προς την Ελλάδα.

Ο Ράινερ Μπρίντερλε, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελεύθερων ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα πρέπει να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% μέχρι το τέλος του 2014.

Ο ομόλογός του των Χριστιανοδημοκρατών, Βόλκερ Κάουντερ, απέκλεισε κατηγορηματικά οποιεσδήποτε αλλαγές στο χρονικό πλαίσιο.

Όμως, άλλος βουλευτής του κόμματος της Μέρκελ δήλωσε μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα ότι δεν αποκλείεται να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας.

Η συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ, καθώς και τα ραντεβού του Αντώνη Σαμαρά σε Βερολίνο (την Παρασκευή) και Παρίσι (το Σάββατο) γίνονται σε μια περίοδο σχετικής αισιοδοξίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -είναι έτοιμη για αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ελπίζει ότι θα πείσει τους πιστωτές να δώσουν χρονική επιμήκυνση τεσσάρων ετών, αντί των δύο, για την εφαρμογή των μέτρων.

«Το μόνο που θέλουμε είναι ένα λίγο αέρα για να ανασάνουμε, για να λειτουργήσει η οικονομία και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα. Περισσότερος χρόνος δεν σημαίνει αυτομάτως περισσότερα χρήματα» δήλωσε ο Σαμαράς στη Bild πριν από την επίσκεψή του στο Βερολίνο.

Στη Γαλλία η κεντροαριστερή κυβέρνηση είναι προσεκτική στις εκτιμήσεις της κρατώντας τις ισορροπίες μεταξύ της προτίμησης του Ολάντ για μέτρα ανάπτυξης αντί λιτότητας, αλλά και της αναγνώρισης ότι η Αθήνα πρέπει να διορθώσει τα δημοσιονομικά της.

«Ο πρόεδρος ανέκαθεν υποστήριζε ότι είναι απαραίτητο η Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, αλλά την ίδια στιγμή θα πρέπει να δοθεί ελπίδα στην ανάπτυξη» ανέφερε συνεργάτης του προέδρου Ολάντ.

Βερολίνο και Παρίσι θα προσπαθήσουν να βρεθούν στα μισά του δρόμου, και παρά τις ενδείξεις ότι οι Συντηρητικοί της Μέρκελ, δεν είναι έτοιμοι να αναβάλουν τους στόχους, μπορεί να δώσουν στην Αθήνα περιθώριο, εάν η τρόικα διαπιστώσει ότι η Ελλάδα πληροί τις γενικές γραμμές του πακέτου διάσωσης.