Ενώ εντείνονται πανταχόθεν οι πιέσεις προς την Ισπανία για την επίσπευση ενός συνολικού προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αναδιάρθρωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα και περικοπής δημοσίων δαπανών, η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι μοιάζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει για το 2012.

Τόσο το Βερολίνο όσο και οι αγορές, μέσω των οίκων αξιολόγησης, τηρούν στάση αναμονής προς τη Μαδρίτη αναμένοντας τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας που έχει υποσχεθεί ή εφαρμόσει η κεντροδεξιά κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή πληθαίνουν τα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου που βλέπουν την Ισπανία να βρίσκεται πολύ μακριά από τον αναθεωρημένο στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 6,3% στο τέλος του έτους.

Ως ανυπέρβλητο εμπόδιο εμφανίζεται η περαιτέρω μείωση των δαπανών από τις υπερχρεωμένες (και ελλειμματικές) περιφέρειες της χώρας.

Το φως της δημοσιότητας είδε χθες η έκθεση του ισπανικού Ιδρύματος Εφαρμοσμένων Οικονομικών Ερευνών (Fedea) που προβλέπει ότι στην καλύτερη περίπτωση το έλλειμμα των περιφερειών θα παρεκκλίνει κατά 0,7% επί του ΑΕΠ ενώ σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο η απόκλιση θα αγγίξει το 2,5%.

Συγκεκριμένα η έκθεση του ισπανικού ινστιτούτου εκτιμά ότι ακόμα και αν οι περιφερειακές κυβερνήσεις εφαρμόσουν κατά γράμμα τα μέτρα λιτότητας που ζητά η Μαδρίτη τα ελλείμματά τους θα περιοριστούν στο 2,2% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι ο στόχος για το τρέχον έτος έχει προσδιοριστεί στο 1,5%. Όμως το «καλό σενάριο» δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες εφαρμογής αλλά ούτε και επιτυχίας. Καθώς η ανεργία σε ορισμένες περιοχές (όπως η Ανδαλουσία) ξεπερνά το 30% και ο οικονομικός μαρασμός βυθίζει ακόμα βαθύτερα τα οικονομικά των αυτόνομων κυβερνήσεων, ενισχύεται το σιωπηρό «βέτο» ενάντια στα μέτρα που ζητά ο Ραχόι. Κάποιοι δήμαρχοι αρνούνται να κόψουν κοινωνικά επιδόματα στα νοικοκυριά με τα πιο χαμηλά εισοδήματα ενώ άλλες χορηγούν έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους δημοσίους υπαλλήλους από τους οποίους έχουν περικοπεί μισθοί και δώρα.

Η έκθεση του Fedea εκτιμά ότι, αν ο ρυθμός περιστολής των δαπανών από τις περιφερειακές κυβερνήσεις παραμείνει ίδιος με αυτόν του πρώτου τριμήνου και στο υπόλοιπο του έτους, τότε τα ελλείμματά τους θα φτάσουν το 4% (σημειώνοντας άνοδο σε σχέση με το 3,3% του 2011). Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση Ραχόι προφανώς δεν θα καταφέρει να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους καθώς το 70% του ελλείμματος της Ισπανίας προέρχεται από τις περιφέρειες.

Την ερχόμενη Παρασκευή η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το σχέδιο για τη στήριξη των τραπεζών και τη δημιουργία ενός ταμείου που θα απορροφήσει τα «τοξικά στοιχεία» του κλάδου, ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσει τη θέση της ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων που θα ληφθούν το Σεπτέμβριο από την ΕΚΤ και τις Βρυξέλλες για την παροχή στήριξης στη χώρα.