Κι όμως φοροδιαφεύγουν και οι Ελβετοί! Το θεωρούμενο ως «εθνικό σπορ» των Ελλήνων, των Ιταλών και εν γένει των «τεμπέληδων» Ευρωπαίων του Νότου (σύμφωνα με τα στερεότυπα που αναπαράγει ο βορειοευρωπαϊκός τύπος) φαίνεται ότι έχει εισχωρήσει και στην ιδιοσυγκρασία πιο νομοταγών πολιτών όπως των φορολογουμένων της Ελβετίας.

Η σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τους καθηγητές οικονομικών Λαρς Φελντ και Μπρουνο Φρέι αναδημοσιεύτηκε στη γαλλόφωνη εφημερίδα La Tribune της Γενεύης. Οι δύο καθηγητές διαπιστώνουν ότι κάθε χρόνο τα δημόσια ταμεία της Συνομοσπονδίας χάνουν φορολογητέα εισοδήματα που ανέρχονται στα 18 δισ. ελβετικά φράγκα (15 δισ. ευρώ). Το ποσό αντιστοιχεί στο 23% του ΑΕΠ της χώρας με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2009.

Οι ελβετικές αρχές έχουν αναγνωρίσει, όπως δηλώνει στην ίδια εφημερίδα η πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, ότι «η φορολογική ηθική των Ελβετών έχει αλλάξει επί τα χείρω» τις τελευταίες δεκαετίες. Όπως σημειώνει η Μάργκρετ Κίενερ Νέλεν η χώρα δεν φέρει μόνο το στίγμα του «φορολογικού παραδείσου» για τους ανά τον κόσμο φοροφυγάδες αλλά επιπλέον «ολιγωρεί στον εντοπισμό της εγχώριας φοροδιαφυγής».

Το πρόβλημα για τη χώρα έχει και μια άλλη (σχεδόν ειρωνική) διάσταση: τα αδήλωτα εισοδήματα των Ελβετών φορολογουμένων διοχετεύονται σε όλα τα «ασφαλή» καταφύγια όπως το Λιχτενστάιν, τα νησιά Κέιμαν, οι Παρθένες νήσοι και η… Ελβετία.