Κόντρα στο ρεύμα των περισσότερων «έγκυρων» αναλύσεων, που προοιωνίζονται την σύντομη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη – ένα σενάριο γνωστό πλέον παγκοσμίως ως «Grexit», από τiς λέξεις Greek και exit – κινείται στην τελευταία έκθεση της η τράπεζα Goldman Sachs.

Ως προς την ελληνική πολιτικη σκηνή, η Goldman σημειώνει ότι η κατάσταση είναι σήμερα «σαφώς βελτιωμένη» σε σχέση με την αβεβαιότητα που επικρατούσε πριν τις εκλογές του Ιουνίου, χαρακτηρίζοντας ως «την πιο θετική έκπληξη» των ημερών την επιμονή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να ανοικοδομήσει την τρωθείσα ν αξιοπιστία της χωρας προς τους ξένους δανειστές προτού ζητήσει την χαλάρωση των όρων δανεισμού της Ελλάδας. Σε γενικές γραμμές, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά πως η παρούσα κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να μην εξοργίσει τους ισχυρούς της ευρωζώνης και να μην τους δώσει «πατήματα» για να αποφασίσουν την διακοπή των εκταμιεύσεων προς την Ελλάδα.

Οι αναλυτές της Goldman εκτιμούν ότι οι αποκλίσεις από τον προϋπολογισμό του 2012 δεν είναι πολύ σημαντικές, αλλά αναρωτιούνται κατά πόσο τα σχέδια για μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή είναι «πολιτικά βιώσιμα», δεδομένου ότι – όπως λένε κομψά – «η επίπτωσή τους στην αρνητική κυκλική θέση της Ελλάδας θα είναι πιθανότατα πολύ μεγάλη βραχυπρόθεσμα»- κοινώς, θα βαθύνουν ακόμη περισσότερο την ήδη ασφυκτική οικονομική ύφεση… Γιαυτό άλλωστε η τράπεζα χαρακτηρίζει ως κρίσιμη δοκιμασία για την κυβέρνηση Σαμαρά την ψηφοφορία στη Βουλή για την επικύρωση των νέων μέτρων ύψους 11,5 δις. ευρώ – μετά, βεβαίως, από τις επικείμενες

Η μεγάλη αμερικανική επενδυτική τράπεζα τονίζει στην ανάλυση της πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης, καθώς ήδη της έχουν διατεθεί ήδη αρκετά κεφάλαια από ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, αντικρούοντας έτσι όσους υποστηρίζουν πως η χώρα κινδυνεύει άμεσα με χρεοκοπία. Σύμφωνα με την Goldman, «τα χρήματα φτάνουν για την Ελλάδα ακόμη και αν αυτή δεν αποκομίσει έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, ούτε καταφέρει να δημιουργήσει πρωτογενές πλεόνασμα (…)
Επιπλέον, εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να αντικαταστήσει κάποια από τα ομόλογα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό της με νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας, τότε θα αποδεσμευθούν πόροι για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας μέχρι το τέλος του 2015. Και για να αντέξει το 2016, η Ελλάδα θα χρειαστεί μόλις 38 δισ. ευρώ επιπλέον», επισημαίνεται στην ανάλυση του οίκου.

Η τράπεζα τονίζει άλλωστε πως το ζήτημα της εξοδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι «βαθύτατα πολιτικό», καθώς η υπόλοιπη ευρωζώνη δεν είναι αρκετά ισχυρή οικονομικά ώστε να αντιμετωπίσει τις πιθανές επιπτώσεις από μια ελληνική χρεοκοπία – ιδιαίτερα καθώς το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους της Ελλάδας αλλά και ένα σημαντικό μέρος των χρεών του τραπεζικού της τομέα βρίσκονται πλέον στην κατοχή του επίσημου τομέα, δηλαδή της ΕΚΤ και των ευρωπαικών κυβερνήσεων – δανειστών.

Αν η ΕΚΤ «κόψει» την ρευστότητα προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τότε τα κράτη της ευρωζώνης δεν θα είναι σε θέση να διαχειριστούν τις συνέπειες – τόσο τις άμεσες από την έκθεση στα χρέη της ελληνικής κυβέρνησης και από το σύστημα Target 2, αλλά και τις έμμεσες, με κυριότερη την διάδοση της κρίσης και την δημιουργία αρνητικού προηγοιύμενου χρεοκοπίας εντός ευρωζώνης, που θα ρίξει νέο λαδι στην φωτιά των ήδη ανήσυχων αγορών.

Ως εκ τούτου, η τράπεζα θεωρεί «απίθανη» την ανάληψη αποφασιστικών μέτρων κατά της Ελλάδας, όπως είναι η διακοπή των εκταμιεύσεων, εκτός βεβαίως και αν η χωρα μας «αθετήσει μονομερώς τις υποχρεώσεις της» προς τους δανειστές – κάτι που όπως φαίνεται επίσης θεωρείται απίθανο από τους αναλυτές. Η Goldman εκτιμά λοιπόν πως οι ευρωπαίοι εταίροι θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την Ελλάδα, αλλά μόνο στο πλαίσιο των υφιστάμενων «πακέτων», και μόνο αν η ελληνική κυβέρνηση επιμείνει στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Κάθε προσπάθεια για την συνομολόγηση ενός τρίτου πακέτου δανεισμού ή για χαλάρωση των ήδη συμφωνημένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα οδηγήσει μελλοντικά την Γερμανία σε διακοπή εκταμίευσης των μελλοντικών δόσεων, που ωστόσο δεν αρκεί από μόνη της να βγάλει την Ελλάδα εκτός ευρώ.