Βερολίνο,Γερμανία
Διαχειρίσιμη, αλλά όχι τόσο συντεταγμένη όσο φαντάζονται κάποιοι, θα ήταν ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, προειδοποιεί το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau.

«Η προτίμησή μου είναι σαφής: Η Ελλάδα οφείλει να παραμείνει στη Νομισματική Ένωση», τονίζει και επισημαίνει ότι είναι στο χέρι της Αθήνας να διασφαλίσει την παραμονή της στο ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο κ. Άσμουσεν επαναλαμβάνει ότι θα μπορούσαν να περιοριστούν οι συνέπειες ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

«Μια έξοδος της Ελλάδας θα ήταν διαχειρίσιμη», επισημαίνει το στέλεχος της ΕΚΤ, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι η αποχώρηση δεν θα ήταν τόσο συντεταγμένη όσο φαντάζονται κάποιοι.

«Θα συνοδευόταν από συρρίκνωση της ανάπτυξης και υψηλή ανεργία, ενώ θα ήταν και πολύ ακριβή για την Ελλάδα, για όλη την Ευρώπη και τη Γερμανία», τονίζει.

Αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ

Στην συνέντευξή του, ο Γερμανός πρώην υφυπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι το σχέδιο της ΕΚΤ για την αγορά κρατικών ομολόγων θα πρέπει να συνοδεύεται από αυστηρούς όρους.

«Προσωπικά εκτιμώ ότι θα ήταν καλό να απαιτήσουμε να προηγείται αίτηση για παρέμβαση των μηχανισμών στήριξης EFSF-ESM στην πρωτογενή αγορά προτού δραστηριοποιηθεί και η ΕΚΤ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ασμουσεν, εξηγώντας ότι στην περίπτωση αυτή το ΔΣ της ΕΚΤ θα αποφάσιζε εντελώς αυτόνομα εάν και με ποιο τρόπο θα αγοράζονται ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.

Σύμφωνα με το Spiegel, η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράζει τα ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα προκειμένου να εμποδίζει τα επιτόκιά τους να ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο όριο, που θα έχει οριστεί εκ των προτέρων.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα ορίσει ένα ανώτατο όριο για τα επιτόκια δανεισμού χωρών όπως η Ισπανία και η Ιταλία και θα επεμβαίνει στις αγορές για να διασφαλίζει ότι αυτό θα ξεπερνιέται, επισημαίνει το περιοδικό, χωρίς να κατονομάζει τις πηγές του.