Πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις που φέρνουν την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι κοντά σε αίτημα χρηματοδότησης από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Παρά τη σιγή ιχθύος που τηρούν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι επί του θέματος, ο διεθνής τύπος φιλοξενεί πλήθος «διαρροών» ή εκτιμήσεων ότι η Ισπανία βρίσκεται «με το ένα πόδι στο μηχανισμό στήριξης».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που αναπαράγουν ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το Bloomberg η Μαδρίτη θα λάβει εσπευσμένα μια προκαταβολή της συνολικής βοήθειας ύψους 100 δισ. ευρώ προκειμένου να ανταποκριθεί και στις ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους της.
Στα τέλη Οκτωβρίου λήγουν ισπανικά ομόλογα αξίας 20 δισ. ευρώ. Όμως τους επόμενους μήνες θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση των ισπανικών τραπεζών. Ο οικονομολόγος της BNP Paribas Ρικάρντο Σάντος υπολογίζει ότι η πρώτη δόση που θα λάβει η Ισπανία θα ανέρχεται στα 30 δισ. ευρώ.
Η Goldman Sachs εκτιμά σε έκθεσή της ότι το σχετικό αίτημα θα υποβληθεί από την ισπανική κυβέρνηση, η οποία διαψεύδει τη φημολογία, στα μέσα Σεπτεμβρίου κατά τη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών οικονομικών (Εcofin/ eurogroup).
Άλλωστε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο δηλώνοντας ότι «η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει το ζήτημα αλλά δεν έχουν ληφθεί ακόμα αποφάσεις».
Εκτός όμως από τις αναφορές του ισπανικού και διεθνούς τύπου, τα επίσημα στοιχεία συντείνουν επίσης στην ίδια κατεύθυνση. Ο δείκτης των επισφαλών δανείων των ισπανικών τραπεζών αυξήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στο 9,4% που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το 1994. Η επισφάλεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος αντικατοπτρίζεται και στο απόλυτο μέγεθος αυτών των δανείων. Υπολογίζεται ότι τα περισσότερα από τα «κόκκινα δάνεια» αξίας 164 δισ. ευρώ δεν πρόκειται να αποπληρωθούν καθώς συνδέονται με τη στεγαστική αγορά που βρίσκεται σε καθίζηση μετά το 2008.
Μόνο η τράπεζα Bankia, η οποία έχει λάβει βοήθεια ύψους 4,5 δισ. ευρώ από το κράτος, θα πρέπει να στηριχθεί με επιπλέον κεφάλαια άνω των 19 δισε. ευρώ για να μην καταρρεύσει.