Για απουσία «ουσιαστικής στρατηγικής» επικρίνει την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ο επικεφαλής του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ενώ παράλληλα υπερασπίζεται την πρόταση του για την κοινή ανάληψη χρεών στην Ευρωζώνη.

Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, ο κ. Γκάμπριελ σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό Deutschlandfunk, επιτέθηκε στην καγκελάριο, με αφορμή τη διαχείριση της ευρωκρίσης:

Απουσιάζει μια στρατηγική που προτείνει συγκεκριμένες λύσεις, είπε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του τερματισμού της «ευρωαναρχίας»:

«Στην Ευρωζώνη έχουμε ένα κοινό νόμισμα, αλλά κάθε χώρα κάνει στην ουσία αυτό που νομίζει. Πολλοί είχαν προβλέψει ότι η ευρωζώνη δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσει με αυτό το τρόπο. Συνεπώς αυτό που χρειαζόμαστε είναι κοινός έλεγχος των προϋπολογισμών στις χώρες του ευρώ και μια κοινή δημοσιονομική, φορολογική και οικονομική πολιτική».

Ο πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών υπερασπίστηκε την πρότασή του για κοινή ανάληψη χρεών από τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης, αντικρούοντας την κριτική μελών του κυβερνητικού συνασπισμού:

«Μας καταλογίζουν ότι είμαστε υπέρ της κοινής ανάληψης χρεών. Μα η κοινή ανάληψη είναι ήδη γεγονός. Η κυρία Μέρκελ έχει προχωρήσει σιωπηρά σε κοινή ανάληψη των χρεών χωρίς όμως να το λέει ανοιχτά στους πολίτες. Η καγκελάριος αποσιωπά ότι η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος για τα μέτρα που λαμβάνονται στις χώρες σε κρίση. Το χρέος των ευρωπαϊκών χωρών είναι ανοδικό, οι εγγυήσεις που αναλαμβάνει η Γερμανία αυξάνονται ολοένα χωρίς όμως να υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος στην Ευρώπη για την πορεία της δημοσιονομικής πολιτικής και των προϋπολογισμών».

Υπάρχει ωστόσο και μια δεύτερη επιλογή, είπε:

«Μια νομισματική ένωση που περιλαμβάνει μόνο χώρες με παρόμοια δημοσιονομική, οικονομική και φορολογική πολιτική. Και αυτή θα ήταν μια ξεκάθαρα μικρότερη νομισματική ένωση. Αυτές είναι οι δύο επιλογές που έχουμε. Δεν αποτελεί λύση να μεγεθύνουμε συνεχώς τους μηχανισμούς στήριξης και να μπαίνει από την πίσω πόρτα η κοινή ανάληψη χρεών με τις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ».