Τον γύρο του κόσμου έκανε η δήλωση του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ περί της δυνατότητας των εταίρων να διαχειριστούν μια υποτιθέμενη έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Η δήλωση του λουξεμβούργιου πολιτικού στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι WDR έκανε αίσθηση επειδή πρόκειται για έναν ευρωπαίο ηγέτη που έχει κρατήσει προσώρας μια πολύ μετριοπαθή – έως ευνοϊκή – απέναντι στην Αθήνα και το ελληνικό πρόβλημα στάση, αποφεύγοντας τοποθετήσεις που εγείρουν ερωτήματα και αμφιβολίες για την ευρωπαϊκή συνοχή και για τη διατήρηση του κοινοτικού πνεύματος μεταξύ των εταίρων.

Είναι αλήθεια ότι απομονωμένη – όπως σε πολλές περιπτώσεις προβλήθηκε – η δήλωση Γιούνκερ βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τις παλαιότερες τοποθετήσεις του προέδρου του Eurogroup πάνω στο θέμα της Ελλάδας. Αλλα μέσα ενημέρωσης όμως – κυρίως τα γαλλικά, όπως οι εφημερίδες «Le Monde» και «Figaro» – δεν αρκέστηκαν στα συνθήματα που, εν προκειμένω, επιβεβαιώνουν όσους ασκούν μια λαϊκιστική και πολιτικάντικη πολιτική ανακυκλώνοντας έωλες ιδεοληψίες και ποταπά στερεότυπα, όπως αυτά του «τεμπέλη Ελληνα» και «άχρηστου Νοτιοευρωπαίου». Εμβληματική μορφή τέτοιου πολιτικού είναι ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και πρόεδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος Φίλιπ Ρέσλερ.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία των πολιτικών, παρά το ότι, κληθείς από τους δημοσιογράφους του γερμανικού καναλιού, να προσδιορίσει έως πότε θεωρεί βέβαιο ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται στην ευρωζώνη απάντησε «τουλάχιστον έως το τέλος του φθινοπώρου», για να προσθέσει σαν να έχει συνειδητοποιήσει ότι πάτησε την μπανανόφλουδα «… και μετά βεβαίως».

Δεν τρελάθηκε ο Γιούνκερ, ούτε έπαθε κανένα εγκεφαλικό. Μιλώντας σε γερμανικό κανάλι όχι μόνο δεν χαρίστηκε στους Γερμανούς, αλλά ήταν «αυστηρός απέναντί τους», όπως γράφει η «Monde». «Οι Γερμανοί, πολλοί Γερμανοί, μιλούν για την Ελλάδα σαν να πρόκειται για μια χώρα και έναν λαό που δεν αξίζει τον σεβασμό. Λοιπόν, δεν είναι έτσι…», είπε χαρακτηριστικά ο λουξεμβούργιος πολιτικός, ο οποίος προηγουμένως είχε σημειώσει ότι μπορεί να είναι «διαχειρίσιμη» μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, όμως δεν είναι «επιθυμητή» κυρίως επειδή θα έχει πολύ οδυνηρές επιπτώσεις για τους Ελληνες.

Ο Γιούνκερ παραδέχθηκε ότι η θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη δεν είναι δεδομένη. Παραδέχθηκε επίσης ότι ενδεχόμενη έξοδός της αποτελεί μια «προοπτική λιγότερο τρομακτική από όσο ήταν στο παρελθόν». Ασκησε, όμως, κριτική σε όσους προωθούν και διαδίδουν παρόμοιες «υποθέσεις εργασίας».

Ως παλαιός και έμπειρος πολιτικός γνωρίζει, όπως αναφέρεται στα ρεπορτάζ του «Monde» και του «Figaro», ότι η αναπαραγωγή στερεοτύπων για τον ευρωπαϊκό Νότο και η στοχοποίηση μιας ευρωπαϊκής χώρας λειτουργούν διαλυτικά για ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και κυρίως για το πιο φιλόδοξο εγχείρημα της Ευρώπης στη μακραίωνη ιστορία της, που είναι η νομισματική ενοποίησή της.

Απευθυνόμενος στους γερμανούς τηλεθεατές ο Γιούνκερ, ο οποίος μίλησε βεβαίως στη γλώσσα τους (χειρίζεται με την ίδια άνεση τα γερμανικά, τα γαλλικά και τα αγγλικά), ξεκαθάρισε μιλώντας σε πρώτο πληθυντικό ως Βορειοευρωπαίος που είναι, ότι «πρέπει να μάθουμε ξανά να μας αγαπούν». Μ’ αυτή τη φράση τέλειωσε τη συνέντευξή του στο WDR ο Γιούνκερ.