«Οι εντάσεις που εδώ και χρόνια συνοδεύουν την Ευρωζώνη έχουν ήδη τα χαρακτηριστικά της ψυχολογικής διάλυσης της Ευρώπης. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να τις καταπολεμήσουμε» δηλώνει o Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι στο Spiegel, χωρίς να κρύβει την ανησυχία του για την αντιγερμανική στάση του ιταλικού Κοινοβουλίου.

Ο Μάριο Μόντι εξομολογείται στο γερμανικό περιοδικό ότι «τους περασμένους μήνες τον ανησύχησε» -όπως είπε και στην καγκελάριο Μέρκελ «η αυξανόμενη αρνητική διάθεση του ιταλικού Κοινοβουλίου κατά της Ευρώπης, του Ευρώ και των Γερμανών».

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός τονίζει ότι «οι εντάσεις που εδώ και χρόνια συνοδεύουν την Ευρωζώνη έχουν ήδη τα χαρακτηριστικά τις ψυχολογικής διάλυσης της Ευρώπης. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να τις καταπολεμήσουμε».

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, σύμφωνα με τον Μάριο Μόντι, είναι η αντιπαράθεση των χωρών του Βορρά με εκείνες του Νότου. «Πρόκειται για ευθεία αντιπαράθεση, με αμοιβαία παράπονα. Είναι κάτι που γεννά μεγάλες ανησυχίες που πρέπει να καταπολεμήσουμε», επισημαίνει.

Σχετικά με τη χώρα του, ειδικότερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός σημειώνει ότι «η πλειοψηφία των Γερμανών, θεωρεί ότι η Ιταλία έχει λάβει, ήδη, οικονομική βοήθεια από τη Γερμανία ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν είναι αλήθεια. Δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ».

«Από τη Γερμανία ζητάμε ηθική και όχι χρηματική βοήθεια» προσθέτει ο Μάριο Μόντι, συμπληρώνοντας ότι «οι ισχυρές, οικονομικά χώρες της Ευρωζώνης, θα έπρεπε να αφήσουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στα κράτη-μέλη που εφαρμόζουν με μεγάλη ακρίβεια τις ευρωπαϊκές οδηγίες».

Με τις απόψεις του Μ. Μόντι συντάχθηκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Ινιάτσιο Βίσκο, που δήλωσε ότι «προς το παρόν, η χώρα δεν χρειάζεται την ενεργοποίηση της ασπίδας κατά των spread, διότι η κυβέρνηση ακολουθεί τον σωστό δρόμο».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης, Αντόνιο Κατρικαλά, διεμήνυσε ότι «μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας, δεν θα γίνουμε πολίτες μιας ευρωπαϊκής μοναρχίας».

Παρ’ όλα αυτά, ο Κατρικαλά, καταλήγει ότι «η ιταλική κυβέρνηση δεν φοβάται να υπογράψει ένα τυχόν ευρωπαϊκό μνημόνιο, διότι θα σήμαινε, απλώς, την επιβεβαίωση δεσμεύσεων που έχει ήδη λάβει».