Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο υποβολής ισπανικού αιτήματος για στήριξη από τον EFSF ο ισπανός πρωθυπουργός, δηλώνοντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως δεν έχει πάρει «καμία απόφαση σχετικά» και «δείχνοντας» την ΕΚΤ για εξειδίκευση των προθέσεών της.

Παράλληλα, με το διετές προσχέδιο προϋπολογισμού που υπέβαλε η Μαδρίτη στις Βρυξέλλες, το ύψος της ισπανικής δημοσιονομικής προσαρμογής -μαζί με το ήδη προαναγγελθέν πακέτου «μαμούθ»- φτάνει τα 102 δισ. ευρώ.

Οσον αφορά το ζήτημα για στήριξη από την ευρωζώνη (πέραν της αποφασισμένης για την ισπανική τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση) ο Μαριάνο Ραχόι πέταξε το «μπαλάκι» στην ΕΚΤ, λέγοντας ότι θα πάρει την απόφαση όταν θα μάθει μέχρι πού ακριβώς φτάνει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που ανακοινώθηκε μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα.

Σημειώσε πάντως ότι είδε «αλλαγές» στα όσα ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι: «Είπε πράγματα που εγώ παλαιότερα δεν είχα ακούσει. Υπάρχει η βούληση να παρέμβει».

Επανάλαβε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν «για να σταματήσει το παιχνίδι των κερδοσκόπων με την τύχη του ευρώ», ενώ ενημέρωσε ότι έχει στείλει επιστολή στους Ζ. Μπαρόζο, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τους ευρωπαίους ηγέτες, ζητώντας επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και ευρύτερη συζήτηση για το μέλλον της ευρωζώνης.

Ζήτησε από τις αυτόνομες περιοχές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις για τη μείωση του ελλείμματος. «Είναι εθνική υποχρέωση και όλοι πρέπει να ταβήξουμε το κουπί προς την ίδια κατεύθυνση» είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ο Μαριάνο Ραχόι τόνισε ότι η λιτότητα δεν αποτελεί επιλογή, αλλά υποχρέωση. «Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι το χρέος. Τόσα χρόνια ζούσαμε με δανεικά και τώρα πρέπει, είτε να το αναχρηματοδοτήσουμε, είτε να ζητήσουμε δανεικά» δήλωσε.