Tριπλό «ΑΑΑ» με «στεθερή» προοπτική αποδίδει στη γερμανική οικονομία ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s.

Παρά της σημαντική επιβράδυνση που προβλέπει για φέτος και του χρόνου, στα επίπεδα του 1%, από το 3% τις τελευταίες δύο χρονιές, ο οίκος αξιολόγης θεωρεί ότι «η Γερμανία, κατά τη γνώμη μας, αντιστάθηκε στην επιδείνωση καλύτερα απ’ό,τι ορισμένοι εταίροι της με τριπλό ΑΑΑ, στους οποίους η αύξηση των ελλειμμάτων ήταν πιο έντονη και θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο».

Άλλωστε, εξηγεί σε ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης, η ικανότητα της γερμανικής οικονομίας είναι πιο βαθιά, καθώς «έχει αποδείξει την ικανότητά της να απορροφάει σημαντικά οικονομικά και χρηματοπιστωτικά σοκ, όπως η επανενοποίηση της δυτικής και της ανατολικής Γερμανίας στη δεκαετία του 1990 και η παγκόσμια ύφεση το 2009».

Η αξιολόγηση αυτή ήταν, εν πολλοίς αναμενόμενη, αλλά έρχεται σε αντίθεση με την αξιολόγηση που είχε κάνει πριν ένα μήνα ένας άλλος από τους μεγάλους αμερικανικούς οίκους, η Moody’s, που είχε μειώσει την «προοπτική» του τριπλού ΑΑΑ από «σταθερή» σε «αρνητική» τόσο για τη Γερμανία όσο και για την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. Η αιτιολόγηση που είχε δώσει ήταν το ενδεχόμενο αυτές οι χώρες να αναλάβουν το ουσιαστικό βάρος μιας ενδεχόμενης «βοήθειας» προς άλλα κράτη, όπως η Ισπανία και η Ιταλία.