Ενα από τα «όπλα» που αναμένεται να αξιοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να μην αναγκαστεί να προχωρήσει σε οριζόντια μέτρα για την εξασφάλιση των 11,6 δισ. ευρώ που απαιτεί η τρόικα είναι οι εκτεταμένες διασταυρώσεις σε κάθε είδους εισοδήματα και δαπάνες. Με αυτόν τον τρόπο προσδοκούν στην κυβέρνηση να εντοπιστούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και να εισπραχθούν τα πολυπόθητα έσοδα. Μάλιστα για πρώτη φορά θα γίνει ταύτιση των εισοδημάτων ιδιωτικών υπαλλήλων και αυτών που έχουν δηλώσει στην Εφορία οι επιχειρήσεις ότι έχουν καταβάλει.
Τα πρόσφατα στοιχεία του ΣΔΟΕ για τη φοροδιαφυγή στα νησιά είναι άκρως ανησυχητικά για την πορεία των εσόδων, αφού 6 στους 10 επιχειρηματίες που ελέγχθηκαν είχαν υποπέσει σε κάποια φορολογική παράβαση.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», από την ερχόμενη εβδομάδα που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει ένα άνευ προηγουμένου «σαφάρι» ελέγχων, με αιχμή του δόρατος το σύστημα Taxis και τις διασταυρώσεις που θα πραγματοποιηθούν κωδικό προς κωδικό στο σύνολο των 5.700.000 εντύπων Ε1.
Η αρχή έγινε πρόσφατα με τη συνεργασία του υπουργείου Εργασίας με το υπουργείο Οικονομικών μέσω της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). Τα στοιχεία ήταν άκρως αποκαλυπτικά, καθώς έδειξαν ότι χιλιάδες συνταξιούχοι (γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, κτηνίατροι, δικηγόροι κτλ.) είτε δεν δήλωναν καθόλου στην Εφορία τις συντάξεις τους είτε δεν υπέβαλλαν φορολογική δήλωση είτε δήλωναν μικρότερα ποσά. Αυτό που δεν γνώριζαν οι παραπάνω συνταξιούχοι είναι ότι πλέον το υπουργείο Οικονομικών έχει τη δυνατότητα να διασταυρώσει τα ποσά που αναγράφονται από τον φορολογούμενο στα έντυπα της Εφορίας με αυτά που δηλώνει το ασφαλιστικό ταμείο ότι έχει καταβάλει ανά αριθμό φορολογικού μητρώου.

Διακοπή συντάξεων
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην απόφαση για όσους συνταξιούχους δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις ή απέκρυψαν συντάξεις να προχωρήσει η άμεση διακοπή των συντάξεών τους ώσπου να προσέλθουν στην Εφορία και υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις, γίνει έλεγχος «πόθεν έσχες» και υπολογιστεί ο πρόσθετος φόρος που πρέπει να πληρώσουν. Εφόσον γίνουν αυτά και ρυθμίσουν τα χρέη τους, θα ξεκινήσει κανονικά να καταβάλλεται και πάλι η σύνταξή τους.
Οι διασταυρώσεις όμως δεν τελειώνουν εδώ. Οπως αναφέρει ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στο «Βήμα της Κυριακής», «με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσουν μια σειρά διασταυρώσεις με στόχο τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων και πλασματικών δαπανών. Για παράδειγμα, στην πρώτη γραμμή των ελέγχων θα βρεθούν τα ενοίκια που έχουν δηλωθεί τόσο από την πλευρά του ιδιοκτήτη του ακινήτου όσο και από τον μισθωτή, ενώ η κορυφαία διασταύρωση που θα οδηγήσει σε αύξηση εσόδων είναι η αντιστοίχιση των πάσης φύσεως εισοδημάτων ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων αλλά και συνταξιούχων με αυτά που εμφανίζουν να έχουν δηλώσει στην Εφορία μέσω συγκεντρωτικών εγγραφών οι επιχειρήσεις ή τα ασφαλιστικά ταμεία».
Η διασταύρωση αυτή μπορεί από εφέτος να επιτευχθεί με μεγάλη επιτυχία και αυτό διότι περίπου τα 4/5 των φορολογουμένων, δηλαδή 6 εκατομμύρια πολίτες, υποβάλλουν τη δήλωση ηλεκτρονικά και προτού πατήσουν το κουμπί για οριστική υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης υποχρεούνται να αναγράψουν τον ΑΦΜ της επιχείρησης ή του ασφαλιστικού φορέα που τους κατέβαλε αμοιβή τον προηγούμενο χρόνο.
Σημαντικές διασταυρώσεις ετοιμάζονται και για τα τεκμήρια διαβίωσης προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι φορολογούμενοι έχουν «ξεχάσει» να αναγράψουν τα αυτοκίνητα, τα ακίνητα, τις δόσεις των δανείων ή άλλα περιουσιακά στοιχεία.
«Ηλεκτρονικό Δίχτυ»
«Ως το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί οι διασταυρώσεις και οι έλεγχοι που έχουν ξεκινήσει με το Πρόγραμμα «Ηλεκτρονικό Δίχτυ», στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των ασφαλιστικών φορέων και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, και θα έχει εξαλειφθεί σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό το φαινόμενο των εικονικών – παράνομων συντάξεων» δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης, ενώ ο επικεφαλής της ΓΓΠΣ κ. Χ. Θεοχάρης διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι οι διασταυρώσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση ως το τέλος του έτους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ