Λύση για την Ισπανία με άμεση εμπλοκή της ΕΚΤ ή εκ νέου παρέμβαση του EFSF εξετάζει η Ευρωζώνη, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό Τύπο

Κατά την ισπανική El Pais, η ΕΚΤ εξετάζει τρόπους με τους οποίους μπορεί να αποκλιμακώσει την πίεση των αγορών σε βάρος της Μαδρίτης, ενώ η γερμανική Sueddeutsche Zeitung υποστηρίζει πως εξετάζεται αγορά ισπανικών ομολόγων από τον μηχανισμό στήριξης EFSF.

Όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα, η ΕΚΤ εξετάζει σύμφωνα με ευρωπαϊκές και τραπεζικές πηγές, τα περιθώρια δράσης της για χαλάρωση των εξασφαλίσεων που δέχεται για τραπεζική χρηματοδότηση -ώστε να δώσει κίνητρα στις τράπεζες να στραφούν στα ομόλογα της περιφέρειας- παράλληλα με κάποιο πρόγραμμα αγοράς χρεογράφων.

Την ίδια στιγμή, ενώ η ΕΚΤ έχει βάλει στον «πάγο» το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, η Sueddeutsche Zeitung (SZ) υποστηρίζει επικαλούμενη διπλωματικές πηγές πως τη δράση αυτή μπορεί να την αναλάβει για την Ισπανία ο μηχανισμός EFSF.

Στο Eurogroup εξετάζεται, σύμφωνα με την SZ, να αγοράσει ο μηχανισμός ισπανικά ομόλογα που βρίσκονται ήδη στην αγορά -τονώνοντας τη ζήτησή τους, με την ελπίδα πως πέσουν τα spread ρεκόρ με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Μαδρίτη. «Εάν η Ισπανία θέσει τέτοιο αίτημα, είμαστε έτοιμοι» υποστήριξε η πηγή.

Επισήμως, πάντα κατά την εφημερίδα, η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει να κάνει παραχωρήσεις απέναντι στην Ισπανία, όμως κυβερνητικοί κύκλοι που επικαλείται αναφέρουν πως το Βερολίνο δεν είναι κατ’ αρχήν αντίθετο στην αγορά ομολόγων, με την προϋπόθεση όμως πως θα έχουν γίνει βήματα για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος.