«Ανευθυνότητα, πολιτική ανοησία, αντιεπαγγελματισμός»: Αντιδράσεις μέχρι και από το εσωτερικό του κόμματός του, των Φιλελεύθερων, προκάλεσαν οι αναφορές του Γερμανού αντικαγκελάριου Φίλιπ Ρέσλερ πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ «δεν φοβίζει» πλέον, με άλλα κομματικά στελέχη να προσπαθούν να αμβλύνουν τον τόνο των δηλώσεών του και άλλα να αναρωτιώνται «σε ποιον πλανήτη ζει».

Ορισμένα στελέχη του FDP προσπάθησαν να «μαζέψουν» τις δηλώσεις του Ρέσλερ επισημαίνοντας «κόσμια» το άστοχό τους: Ο Μίχαελ Λινκ, υπεύθυνος του γερμανικού ΥΠΕΞ για ευρωπαϊκά θέματα, είπε πως δεν πρέπει να μπαίνει στη συζήτηση ο ακρωτηριασμός της Ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας πως θέση της γερμανικής κυβέρνησης είναι πως ένα μέλος δεν μπορεί να πιεστεί να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα.

Άλλα στελέχη αντέδρασαν εντονότερα: Ο ευρωβουλευτής του FDP Γιώργος Χατζημαρκάκης δήλωσε «έκπληκτος από την έκταση του αντιεπαγγελματισμού» που επέδειξε ο Ρέσλερ, λέγοντας μάλιστα σε συνέντευξή του πως το ύφος του αντικαγκελάριο τον κάνουν να αναρωτιέται «σε ποιον πλανήτη ζει».

Παράλληλα, ο διευθυντής του ινσιτούτου μακροοικονομικών ερευνών IMK Γκούσταφ Χορν χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ρέσλερ για την ευρωπαϊκή κρίση και τα προβλήματα Ισπανίας και της Ιταλίας «χονδροειδώς ανεύθυνες». Με αυτές «ο Ρέσλερ δείχνει πως, δυστυχώς, δεν έχει ακόμη καταλάβει την ευρωπαϊκή κρίση», σχολίασε στην Handelsblatt ο Χορν.

Σε αναμενόμενα έντονο ύφος ήταν φυσικά οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Ο Κάρστεν Σνάιντερ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) έφτασε μέχρι και να συσχετίσει το «καμπανάκι» της Moody’s προς τη Γερμανία με τις επίμαχες δηλώσεις του αντικαγκελαρίου, λέγοντας πως «είναι ο λογαριασμός για τις ανεύθυνες συνεχιζόμενες ανοησίες του Ρέσλερ» και ζητώντας την απομάκρυνσή του.

Ο Μάνουελ Ζαράτσιν των Πρασίνων χαρακτήρισε «πολιτικά ανόητες» τις δηλώσεις του Ρέσλερ, λέγοντας πως «παίζει με τη φωτιά» και προκαλεί μεγαλύτερη αβεβαιότητα και αποσταθεροποίηση. Είναι «παράλογο», είπε ο Ζαράτσιν, να βάζει κανείς στη συζήτηση το ενδεχόμενο εξόδου χώρας από την Ευρωζώνη, την στιγμή που η γερμανική Βουλή υπερψηφίζει πακέτα δισεκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη του κοινού νομίσματος.