Σε νέες σοβαρές απώλειες υποχρεώθηκαν την Τρίτη μετοχές και ομόλογα στην ευρωπεριφέρεια, συμπαρασύροντας στην πτώση και το ευρώ, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για αποκλεισμό της Ιταλίας και της Ισπανίας από τις αγορές στην περίπτωση που δε ληφθούν άμεσα μέτρα εκτόνωσης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Αναστάτωση προκάλεσε στην επενδυτική κοινότητα και η εκ νέου διακίνηση σεναρίων εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των προοπτικών της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου σε αρνητικές από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.

Δεν είναι λίγοι οι οικονομολόγοι που θεωρούν ότι σε περίπτωση που η χώρα μας επιστρέψει στη δραχμή, το ευρώ θα εισέλθει σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή.

Χαρακτηριστική είναι η έκθεση της Budensbank, της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, στην οποία επισημαίνεται ότι ο μόνος δρόμος η ευρωζώνη να διασωθεί είναι παραμείνουν σε αυτήν όλα τα κράτη – μέλη της.

«Η Ευρώπη είναι αφερέγγυα και διανύει μια φάση άρνησης των πραγματικών προβλημάτων, χωρίς να ακολουθεί μια αξιόπιστη πορεία για το μέλλον της» αναφέρει σε ανάλυσή της η Saxo Bank.

Οι αναλυτές της θεωρούν ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα αναγκαστούν να λάβουν πριν από το τέλος του 2012 μέτρα για να αποφευχθεί η κατάρρευση.

«Ο σημερινός συνδυασμός δημοσιονομικών ερεθισμάτων, η στήριξη του χρέους από τις κεντρικές τράπεζες και τα χαμηλότερα επιτόκια, ενδέχεται να οδηγήσουν στο να γίνει κατανοητό ότι η πολιτική αυτή δεν θα είναι αποτελεσματική, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μια νέα πολιτική ατζέντα που θα εστιάζει στην πιο ισχυρή πλευρά της οικονομίας, δηλαδή στη μικροοικονομία» υπογραμμίζει στην ίδια ανάλυση η Saxo Bank.

Πιέσεις σε μετοχές, ομόλογα, ευρώ

Οι αποδόσεις των ομολόγων των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης συνέχισαν και την Τρίτη την ανοδική τους πορεία, με το ισπανικό spread να σκαρφαλώνει στις 639 μονάδες βάσης, το ιταλικό στις 536 μονάδες και το πορτογαλικό στις 974 μονάδες.

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν και τα χρηματιστήρια των χωρών του ευρωπαίου Νότου, με την αγορά του Μιλάνου να υποχωρεί την Τρίτη κατά 2,71% και της Μαδρίτης κατά 3,58%.

Σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα οδηγήθηκε και το ευρώ, με την ισοτιμία του σε σχέση με το δολάριο να υποχωρεί κάτω από το επίπεδο του 1,21.