Οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να κρίνουν θετικά την Ελλάδα για τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έλαβε τα τελευταία χρόνια –αν και σημειώνει ότι δεν αρκούν– δήλωσε το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γιέργκ Άσμουσεν, σε συνέντευξή του στο «Stern».

«Θα πρέπει κανείς να σέβεται όσα κάνουν οι άλλοι. Από το 2009 έως το 2010 ελήφθησαν στην Ελλάδα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που αντιστοιχούν σχεδόν στο 5% του ΑΕΠ», λέει ο κ. Άσμουσεν, αλλά διευκρινίζει ότι ούτε αυτά αρκούν.

Προσθέτει ότι «αν όμως αυτό το ποσοστό μεταφερθεί στα γερμανικά δεδομένα, θα σήμαινε περίπου 125 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε ένα χρόνο. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πραγματικές δυσκολίες σε κάθε κυβερνητικό συνασπισμό. Επομένως, πρέπει τουλάχιστον να πούμε: ‘Μπράβο, κάτι είναι κι αυτό!».

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της Ευρώπης, ο Γερμανός τραπεζίτης εκτιμά ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα συνοχής μιλώντας μάλιστα για «έκδηλη διάσπαση Βορρά – Νότου, που δεν την είχα βιώσει τα προηγούμενα 10 με 15 χρόνια. Θα πρέπει να την ξεπεράσουμε γρήγορα».

Εξηγεί ακόμα ότι «ή τα κράτη θα προβούν σε ενοποίηση περαιτέρω πολιτικών πεδίων και θα εκχωρήσουν εθνική κυριαρχία ή η Ευρώπη θα διασπαστεί».

Ο ίδιος εκφράζει ανησυχία και για το ενδεχόμενο το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας να κρίνει αντισυνταγματικούς τους νόμους που ψήφισε η γερμανική Βουλή για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. «Σε περίπτωση ενός ‘όχι’ από την Καρλσρούη θα εκλείψει ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης», δηλώνει και σπεύδει να διευκρινίσει ότι δεν θέλει να δώσει συμβουλές στους ανεξάρτητους δικαστές, αλλά αν υπάρξει αρνητική απόφαση, «ο ESM υπό τη σχεδιαζόμενη μορφή του θα ναυαγούσε».