Στην επόμενη έκθεση της τρόικας παραπέμπει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφορικά με τη λήψη των επόμενων αποφάσεων για την Ελλάδα, αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle, ενώ εξέφρασε και εκείνος – μετά την Ανγκελα Μέρκελ – την πλήρη αντίθεσή του στην έκδοση ευρωομολόγων.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Rheinische Post» ο Β. Σόιμπλε χαρακτηρίζει την Ελλάδα «εξαιρετική περίπτωση». Υπενθυμίζει ότι στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε ένα πετυχημένο κούρεμα του χρέους ενώ αποφασίστηκε ένα δεύτερο πρόγραμμα για τη χώρα. Και τώρα, όπως υπογραμμίζει ο γερμανός υπουργός, «η Τρόικα θα πρέπει να εξετάσει σε ποιο βαθμό η Ελλάδα προχώρησε στην εφαρμογή του. Τότε θα πρέπει να λάβουν (σσ. η Ελλάδα) και να λάβουμε μια απόφαση».

Το ζητούμενο, σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, είναι «να συνεχιστεί ο δρόμος που θα προσφέρει στην Ελλάδα, στο ορατό μέλλον, καλές πιθανότητες να επιστρέψει στις χρηματαγορές. Σε αυτό το πλαίσιο απαιτούνται επώδυνα και ριζικά μέτρα προσαρμογής σε πολλούς τομείς. Δεν μπορούμε να απαλλάξουμε τους Έλληνες από αυτό», λέει ο κ. Σόιμπλε και καταλήγει: «Το πρόγραμμα έχει αποφασιστεί, οι παράμετροι έχουν τεθεί και εξακολουθούν να ισχύουν. Και τώρα περιμένουμε την έκθεση της Τρόικας».

Σε ερώτηση εάν θα υπάρξουν ομόλογα «όσο ζει» (έκφραση που είχε χρησιμοποιήσει η Α. Μέρκελ σε πρόσφατη συνεδρίαση της Κ.Ο. της CDU για να δηλώσει την αντίθεσή της στα ευρωομόλογα), ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας απαντά: «Και εδώ ισχύει η αρχή: καμία ευθύνη χωρίς έλεγχο. Όσο δεν υπάρχει κοινή δημοσιονομική πολιτική στην Ευρώπη, δεν θα υπάρξουν ευρωομόλογα. Υπό αυτή την έννοια δεν θα ήθελα να δω ευρωομόλογα ούτε εγώ στη ζωή μου».

Εν τω μεταξύ ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας στη γερμανική Βουλή για την παροχή βοήθειας στις ισπανικές τράπεζες, ο κ. Σόιμπλε τονίζει ότι δεν πρόκειται για απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών: «Δεν υπάρχει απευθείας πρόσβαση των τραπεζών στον μηχανισμό στήριξης EFSF. Αυτό που υπάρχει (…) είναι ένα εργαλείο βοήθειας προς χώρες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους. Το κράτος ζητά τη βοήθεια αυτή, η βοήθεια διοχετεύεται σε μια κρατική υπηρεσία, το κράτος φέρει την ευθύνη για την επιστροφή της βοήθειας και δεσμεύεται την ίδια ώρα σε μια ριζική εξυγίανση του τραπεζικού της τομέα και άλλα μέτρα προσαρμογής».

Ο υπουργός εκτιμά ότι το πρόβλημα της Ισπανίας περιορίζεται στον τραπεζικό τομέα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος να εικοτολογεί κανείς για ένα συνολικό πακέτο βοήθειας για τη χώρα «το οποίο δεν χρειάζεται η Ισπανία».