Τα πρώτα βήματα για να χρησιμοποιηθεί το δίκτυο VDSL του ΟΤΕ σε ισότιμη βάση από τους εναλλακτικούς παρόχους, αλλά και, ταυτόχρονα να απεμπλακεί η επένδυση του Ομίλου στην εν λόγω τεχνολογία από την «φραγή» της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), φαίνεται να έγιναν την Τρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη τριμερή συνάντηση μεταξύ ΟΤΕ, ΕΕΤΤ και εναλλακτικών παρόχων, η ρυθμιστική αρχή φέρεται να άσκησε «διμέτωπη» πίεση τόσο προς το πρώην κρατικό μονοπώλιο όσο και προς τους εναλλακτικούς, προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή» μεταξύ τους και να τεθούν σε εμπορική διάθεση προς τους καταναλωτές όλων των εταιριών τα σύγχρονα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων, που έφτιαξε ο οργανισμός.

Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, «στη συνάντηση που διεξήχθη, σε εποικοδομητικό κλίμα, εξετάσθηκαν όλες οι υπάρχουσες τεχνικές και τιμολογιακές λύσεις για την προώθηση των επενδύσεων σε δίκτυα επόμενης γενιάς υπό συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού».

«Η ΕΕΤΤ κάλεσε τον μεν ΟΤΕ να προσαρμόσει στις ανάγκες της αγοράς τα κατάλληλα χονδρικά προϊόντα πρόσβασης με τη διασφάλιση εγγυημένης ποιότητας, τους δε λοιπούς παρόχους να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα εργαλεία, που έχει θεσμοθετήσει η Ρυθμιστική Αρχή, ώστε να επιτευχθεί η ομαλή μετάβαση στα νέα δίκτυα προς όφελος της χώρας και του τελικού καταναλωτή» σημειώνεται.

«Ως επόμενο βήμα ορίστηκε η υποβολή, εντός των προσεχών ημερών, των δεσμευτικών θέσεων κάθε εταιρίας προς την ΕΕΤΤ, τις οποίες θα εξετάσει η Ολομέλεια της ΕΕΤΤ προς λήψη της σχετικής εγκριτικής Απόφασης των όρων παροχής της νέας υπηρεσίας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Κύκλοι των εναλλακτικών παρόχων σημειώνουν ότι, ουσιαστικά εν λόγω διαδικασία αποτέλεσε «πρόσκληση «συρρύθμισης» του VDSL», αφού η ΕΕΤΤ ζήτησε «συναίνεση στην έγκριση των τιμών λιανικής VDSL του ΟΤΕ, με την προϋπόθεση χορήγησης δέσμευσης από τον ΟΤΕ για τη δυνατότητα και τον χρόνο υλοποίησης της τεχνικής λύσης παροχής naked VDSL στη χονδρική».

Μάλιστα, μιλούν για «μία μικρή νίκη των εναλλακτικών», αφού, εάν η η προσπάθεια καρποφορήσει, θα ρίξουν στην αγορά «πακέτα» VDSL όλοι μαζί. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες που απομένουν είναι εξαιρετικά κρίσιμες, καθώς πρέπει να οριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει σύντομα το εγχείρημα σε πιλοτική μορφή.