Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σκοπεύει να απαγγείλει κατηγορίες εναντίον πολλών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των υπαλλήλων τους που εμπλέκονται σε υποθέσεις χειραγώγησης επιτοκίων, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα New York Times.

Επικαλούμενη κυβερνητικούς αξιωματούχους, που ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους, η εφημερίδα αναφέρει ότι μεταξύ αυτών σε βάρος των οποίων συντάσσονται κατηγορητήρια είναι και ορισμένοι διαπραγματευτές συναλλάγματος στην τράπεζα Barclays Plc. Οι αρχές αναμένουν ότι θα απαγγείλουν κατηγορίες εναντίον τουλάχιστον μίας τράπεζας αργότερα φέτος.

Τον περασμένο μήνα οι ρυθμιστικές αρχές σε Λονδίνο και Ουάσινγκτον κατέληξαν σε συμφωνία ύψους 450 εκατομμυρίων δολαρίων με την Barclays για την υπόθεση της χειραγώγησης των επιτοκίων Libor. Ο συμβιβασμός ωστόσο δεν προφυλάσσει τους υπαλλήλους της τράπεζας από την παραπομπή τους σε δίκη.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ορισμένες Πολιτείες και δήμοι στις ΗΠΑ προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν υπέστησαν απώλειες εξαιτίας της χειραγώγησης των επιτοκίων και κάποιες έχουν καταθέσει ήδη μηνύσεις.

Επικαλούμενη δικηγόρους που γνωρίζουν την υπόθεση η εφημερίδα σημειώνει ότι πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και τουλάχιστον δύο ευρωπαϊκών τραπεζών, προσπαθούν να έρθουν σε συμβιβαστική συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση. Επειδή η έρευνα είναι ασυνήθιστα περίπλοκη, θα μπορούσε να κρατήσει για χρόνια και να τελειώσει με κάποιου είδους συμβιβασμό αντί για παραπομπή, καταλήγει το δημοσίευμα.