Συνταξιοδοτήσεις, μη ανανέωση συμβάσεων και αντικατάσταση του κανόνα μία προς πέντε (μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις) με τον αυστηρότερο κανόνα ένα προς 10, θα αντιπροτείνει η κυβέρνηση στην τρόικα για την υποκατάσταση του μέτρου των 15.000 απολύσεων στο Δημόσιο (έχει ψηφιστεί στο Μνημόνιο 2), μετά το φιάσκο της εφεδρείας και τις σοβαρές δυσκολίες που εμφανίζονται στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων που ουδέποτε εφαρμόστηκε.

Το βέβαιο είναι ότι η νέα κυβέρνηση θα βρεθεί σε δύσκολη θέση απέναντι στην τρόικα καθώς τα δύο μέτρα που υποσχέθηκε στο πρόσφατο παρελθόν η ελληνική πλευρά για την αποφυγή των απολύσεων αποδείχθηκαν για την ώρα εντελώς αναποτελεσματικά. Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα θα επιμείνει για το θέμα αυτό με βάση και τα στοιχεία για τις προσλήψεις τα προηγούμενα χρόνια που δείχνουν ότι δεν τηρήθηκαν τα συμφωνημένα.

Το ζήτημα συζητήθηκε στη συνάντηση της Τετάρτης που είχαν νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Αντ. Μανιτάκη, στο γραφείο του δεύτερου. Σε συνέχεια της απόφασης του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά να καταργηθούν οι αμειβόμενες επιτροπές και οι ειδικές γραμματείες στα Υπουργεία, ο κ. Μανικάκης θα προετοιμάσει σχετική νομοθετική ρύθμιση. Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι ο κ. Μανιτάκης θα ζητήσει από τους συναδέλφους του Υπουργούς λίστες με γραμματείες και επιτροπές για να προχωρήσει στη ρύθμιση κατάργησης.

Στη συνάντηση της Τετάρτης τέθηκαν επίσης στο τραπέζι οι εισηγήσεις των δύο Υπουργείων για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για το συνολικό θέμα της αναδιάρθρωσης του Δημοσίου τομέα. Εκ των πραγμάτων, με βάση τη διακήρυξη των κυβερνητικών εταίρων, οι δύο Υπουργοί θα αναζητήσουν φόρμουλα και ισοδύναμα μέτρα για να αντικατασταθεί και να μην εφαρμοστεί το ψηφισμένο στο Μνημόνιο 2 μέτρο των 15.000 απολύσεων στο Δημόσιο τομέα το 2012 και συνολικά 150.000 ως το 2015.