Μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες της κρίσης χρέους που απειλεί την σταθερότητα της ευρωζώνης –αν όχι και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση– και με την προοπτική της επιβολής μνημονίου και στην ίδια, η Κύπρος αναλαμβάνει από σήμερα, Κυριακή την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η κυβέρνηση της Κύπρου χαρακτηρίζει ως μία από τις ιστορικότερες στιγμές της Κυπριακής Δημοκρατίας την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, όπως τόνισε στο ΡΙΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.

Επεσήμανε ότι η Κύπρος ως προεδρεύουσα χώρα θα βρίσκεται για έξι μήνες στο επίκεντρο της προσοχής, ενώ μια επιτυχημένη προεδρία θα αναβαθμίσει το κύρος της όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και ευρύτερα. Σε ερώτηση, κατά πόσο η προσφυγή της Κύπρου στο Μηχανισμό Στήριξης έχει επηρεάσει την κυπριακή προεδρία, σημείωσε ότι ουδείς Ευρωπαίος εταίρος έθεσε παρόμοιο ζήτημα.

Ο υφυπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Ανδρέας Μαυρογιάννης, δήλωσε ότι η Κύπρος είναι πανέτοιμη τόσο σε υποδομές όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. Μπορούμε να πείσουμε όλους τους θεσμούς, είπε ο κύριος Μαυρογιάννης ότι «πάνω απ’ όλα είμαστε έντιμοι διαμεσολαβητές».

Είναι η στιγμή, υπογράμμισε, που η Κύπρος «μπαίνει στα βαθιά νερά» και για τους επόμενους έξι μήνες θα βρίσκεται στην ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με απόλυτη υπερηφάνεια, υψηλό αίσθημα ευθύνης και με πλήρη συναίσθηση της ανάγκης για απτά αποτελέσματα για τον τόπο μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι βασικές προτεραιότητες

Η κυπριακή προεδρία έχει θέσει τέσσερις βασικές προτεραιότητες για μια Ευρώπη, «πιο αποτελεσματική και βιώσιμη, με πιο αποδοτική οικονομία, βασισμένη στην ανάπτυξη, μια Ευρώπη, που να σημαίνει περισσότερα για τους πολίτες της, με αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή και μια Ευρώπη πιο κοντά στους γείτονες της».

Το πρόγραμμα της κυπριακής προεδρίας θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 4 Ιουλίου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

Τα βασικά θέματα της προεδρίας είναι οι διαπραγματεύσεις του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για την περίοδο 2014 – 2020. Η προεδρία θα εργαστεί για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και τη δημιουργία ενός δίκαιου και αποδοτικού προϋπολογισμού, ο οποίος θα στηρίζει την ανάπτυξη και θα ενισχύει τις ευκαιρίες απασχόλησης.

Η προσέγγιση που χρειάζεται για ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών, τονίζεται από κυπριακής πλευράς, πρέπει να περιλαμβάνει τόσο μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, όσο και μέτρα για βιώσιμη και οικονομική ανάπτυξη.

Ύψιστης σημασίας θεωρείται η ενίσχυση του κανονιστικού πλαισίου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, μέσω της εφαρμογής μέτρων για περισσότερη διαφάνεια στην αγορά, προστασία των καταναλωτών και των επενδυτών και αποτελεσματικής διαχείρισης των χρηματοπιστωτικών κρίσεων.

Επιπλέον, ένας από τους κύριους στόχους της προεδρίας της Κύπρου είναι η δημιουργία του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου μέχρι το τέλος του 2012, με την ενίσχυση της συνεργασίας των κρατών – μελών για την προστασία των δικαιωμάτων όσων έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας.

* Ο πρώτος επίσημος της ΕΕ που θα φτάσει στην Κύπρο θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, που θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Χριστόφια και θα έχει συνομιλίες με την ομόλογο του Ερατώ Μαρκουλλή.