Η Ελλάδα θα χρειαστεί το αργότερο στα μέσα Αυγούστου ζεστό χρήμα. Τότε λήγει ένα ομόλογο, που διακρατείται από την ΕΚΤ, όπως πληροφορήθηκε το Focus από ένα έγγραφο του γερμανικού υπουργείου οικονομικών. Η εκκρεμούσα ακόμη έκθεση της τρόικας της ΕΕ, ΕΚΤ και του ΔΝΤ όμως θα καταλήξει στο αποτέλεσμα, όπως εκτιμά η γερμανική κυβέρνηση, ότι η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Έτσι, την Παρασκευή, ο υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προετοίμασε τους βουλευτές των κομμάτων CDU και CSU για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας και εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. Στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για την περαιτέρω εξέλιξη του ΕΜΣ, είπε, συμπεριλαμβάνονται «αναγκαστικά και διαδικασίες χρεοκοπίας για κράτη». Κατά την άποψη πολλών ειδικών, πρόσθεσε, οι Έλληνες δεν θα τα καταφέρουν «χωρίς εξωτερική υποτίμηση». Σύμφωνα με πληροφορίες του Focus, η γερμανική κυβέρνηση προτίθεται να συνδέσει τη συμφωνηθείσα απευθείας βοήθεια στις τράπεζες μέσω του νέου μηχανισμού διάσωσης ΕΜΣ και με νέους όρους.

Χρήματα από τον ΕΜΣ θα μπορούν να λαμβάνουν μόνο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εκείνα, οι χώρες των οποίων θα συμμετέχουν στον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και θα εμβάζουν τα χρήματα που θα εισπράττουν από αυτόν τον φόρο στον ΕΜΣ. Αυτό θα ελαχιστοποιούσε τους κινδύνους για τους γερμανούς φορολογούμενους.

Πάντως, ο γερμανός υφυπουργός οικονομικών Στέφεν Κάμπερτερ διέψευσε το δημοσίευμα του «Focus». «Αυτή η περιγραφή είναι μια ανοησία», δήλωσε την Κυριακή στο Reuters ο ίδιος, στο περιθώριο του συνεδρίου των Χριστιανοδημοκρατών στο Κρέφελντ. «Ο Σόιμπλε δεν έκανε λόγο για χρεοκοπία». Υπογράμμισε απλώς ότι τα συμπεφωνημένα μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων πρέπει να εφαρμοστούν.