Στηρίζει η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου το αίτημα της κυπριακής κυβέρνησης για προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, καθώς εκτιμά πως θα συμβάλει στην αποκατάσταση της ικανότητας των τραπεζών να προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα Τρίτη η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου αναφέρει πως στηρίζει την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να ζητήσει οικονομική στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Όπως σημειώνεται, η προσφυγή στο μηχανισμό προέκυψε από την ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση εκείνων των κυπριακών τραπεζών οι οποίες δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσουν επαρκή ιδιωτικά κεφάλαια μέχρι τη λήξη της προθεσμίας που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών του Ιουνίου του 2012.

«Σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές περιόδους, κατά τις οποίες τα δημόσια οικονομικά δέχονται ήδη έντονες πιέσεις, είναι ζωτικής σημασίας να αποκατασταθεί η ικανότητα του τραπεζικού συστήματος για προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης όσο το δυνατόν συντομότερα», σημειώνει.

Ακόμη, αναφέρει πως είναι απαραίτητο να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να περιοριστούν οι πιθανές μελλοντικές αρνητικές επιδράσεις που προέρχονται από τη δραστηριοποίηση των κυπριακών τραπεζών σε άλλες χώρες.