Η Ευρωζώνη θα επιβιώσει μόνο αν η Γερμανία συμφωνήσει να εγγυηθεί το χρέος των χωρών της ζώνης του ευρώ οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα , υποστήριξε σε συνέντευξη του στο BBC ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

Όπως εξήγησε, η διαφύλαξη του ευρώ σημαίνει να αντιμετωπιστούν τα χρέη του ενός σαν χρέη όλων.

Πρόσθεσε ότι το μόνο που θα σώσει τώρα το ευρώ είναι ένα είδος μεγάλου σχεδίου με το οποίο η Γερμανία θα είναι έτοιμη να αφιερώσει πλήρως την οικονομία της στο κοινό νόμισμα». Ωστόσο, αυτό θα είναι δύσκολο για το Βερολίνο.

Το αντάλλαγμα θα είναι οι χώρες της Ευρωζώνης να υλοποιήσουν σαρωτικές μεταρρυθμίσεις βάσει σχεδίων και χρονοδιαγραμμάτων. Αναπόφευκτες θα είναι και οι αλλαγές στο δημόσιο τομέα και το ρόλο του κράτους, είπε στο BBC.

Ο Τόνι Μπλερ –που είχε δηλώσει ότι μελλοντικά η χώρα του θα μπορούσε να ενταχτεί στο ευρώ, όταν θα ήταν πολιτικά σωστό– τώρα επισημαίνει εκ νέου ότι, αν η κρίση του ευρώ επιλυθεί, η Βρετανία θα έχει πάλι να αντιμετωπίσει το ενδιαφέρον δίλημμα της ένταξης.

Αντιθέτως, ο νυν πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δηλώνει ότι η Βρετανία δεν θα ενταχτεί στην Ευρωζώνη όσο τουλάχιστον διαρκέσει η πρωθυπουργία του.