Επανέρχεται μετ’ επιτάσεως στο προσκήνιο από τα μέλη της τρόικας που επανακάμπτουν μετά και τον σχηματισμό κυβέρνησης η απομάκρυνση από το Δημόσιο 150.000 υπάλληλων ως το τέλος του 2015, μετά και την κατάρρευση όλων σχεδόν των προγραμμάτων για τη μεταρρύθμιση του Δημοσίου και τη μείωση των κρατικών δαπανών.
Οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων – ανεξάρτητα από το αν λάβουν τη μορφή της «εφεδρείας» – θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, ανεξαρτήτως της επιμήκυνσης της εφαρμογής των δεσμεύσεων του μνημονίου, μετά και τη διαπίστωση ότι οι συνταξιοδοτήσεις των υπαλλήλων και η μείωση του αριθμού των προσλήψεων υπολείπονται κατά πολύ ώστε να «καλυφθεί» ο αριθμός των 150.000 απομακρύνσεων που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης.
Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του κράτους, από την άλλη πλευρά, απειλείται με κατάρρευση, μετά το πάγωμα του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο αν και κατατέθηκε προεκλογικά στη Βουλή, δεν ψηφίστηκε, με αποτέλεσμα να προκαλέσει τη δυσφορία των μελών της task force που επανεξετάζουν ακόμη και την παραμονή τους στη χώρα μας. Το νομοσχέδιο προέβλεπε, εκτός των άλλων, την κατάργηση υπηρεσιακών μονάδων των υπουργείων και κυρίως την επιτάχυνση των διαδικασιών για την αξιολόγηση του προσωπικού που θα έπρεπε να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή και η απομάκρυνση περίπου 15.000 δημοσίων υπαλλήλων που θα κρίνονταν ακατάλληλοι για τις θέσεις που κατέχουν.
Η υπόθεση αυτή παραπέμπεται πλέον στο μέλλον. Στο μέλλον παραπέμπεται, όπως όλα δείχνουν, και η υλοποίηση της δέσμευσης της χώρας μας για τη μείωση της γραφειοκρατίας κατά 25% ως το 2012, κάτι το οποίο ανατέθηκε τελικά σε εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ, αντί του ποσού των 1,2 εκατ. ευρώ, μετά την αδυναμία της χώρας μας να υλοποιήσει το σχετικό πρόγραμμα.
Είναι γεγονός ότι η… ραστώνη των εκλογών επιδείνωσε όλους σχεδόν τους δείκτες που έχουν σχέση με τη διαχείριση του προσωπικού στο Δημόσιο και τη μείωση των κρατικών δαπανών. Η τρόικα, όπως αναφέρουν πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», ανεξαρτήτως της επιμήκυνσης του μνημονίου ή, ακριβώς, εξαιτίας της επιμήκυνσης, επιμένει ότι θα πρέπει να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς τα λουκέτα στους οργανισμούς και η απομάκρυνση ως το τέλος του 2015 150.000 δημοσίων υπαλλήλων.
Τυχόν υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε απολύσεις προσωπικού, ανεξάρτητα αν κάτι τέτοιο θα πραγματοποιηθεί μέσω της «εργασιακής εφεδρείας» η οποία προβλέπει την καταβολή των αποδοχών των υπαλλήλων για ένα χρονικό διάστημα που θα «συμψηφίζονται» όμως με το ποσό της αποζημίωσης που δικαιούνται.
Ο στόχος της απομάκρυνσης 150.000 υπαλλήλων σημαίνει ότι κάθε χρόνο θα πρέπει να απομακρύνονται 45.000 υπάλληλοι. Ο αριθμός αυτός δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς απολύσεις, καθώς, όπως προκύπτει και από σχετική μελέτη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων κυμαίνεται πλέον σε 22.000 τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο θα πρέπει να απολύονται από το Δημόσιο περίπου 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι.
Ο στόχος της μείωσης των υπαλλήλων κατά 150.000 δεν μπορεί να επιτευχθεί, από την άλλη πλευρά, ούτε από τη μείωση του αριθμού των προσλήψεων. Ηδη ο κανόνας πέντε προς ένα μεταξύ των αποχωρήσεων και των προσλήψεων παραβιάζεται υπέρ των προσλήψεων, γεγονός που προκαλεί νευρικό κλονισμό στα μέλη της τρόικας που ζητούν πλέον μετ’ επιτάσεως απολύσεις προσωπικού στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης από τον Ιανουάριο 2012 ως και τον Απρίλιο 2012 έχουν αποχωρήσει 7.809 άτομα και έχουν προσληφθεί 1.872. Αν σε αυτό το νούμερο προστεθούν και 457 υπάλληλοι που προέρχονται από μετατάξεις από τις ΔΕΚΟ και προσμετρώνται, ως εκ τούτου, στις προσλήψεις, τότε ο συνολικός αριθμός των προσλήψεων για το πρώτο τετράμηνο του έτους ανέρχεται σε 2.329 άτομα.

Τα έχασε η task force
Η υπόθεση της μεταρρύθμισης του κράτους όμως και της μείωσης των κρατικών δαπανών έχει και την κωμικοτραγική της πλευρά. Ηδη τα μέλη της task force, που παρέμειναν στην Ελλάδα κατά την προεκλογική περίοδο, έχουν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για την πορεία της μεταρρύθμισης και διεμήνυσαν στην κυβέρνηση ότι προτίθενται να επανακαθορίσουν τη στάση τους. Η αιτία θα πρέπει να αναζητηθεί στο πάγωμα του σχεδίου νόμου για τη μεταρρύθμιση των υπουργείων που κατατέθηκε πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 στη Βουλή και ουδέποτε ψηφίστηκε.
Το νομοσχέδιο επιτάχυνε, κατ’ αρχάς, τη διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού, που θα έπρεπε να ολοκληρωθεί το τρέχον έτος με σκοπό να καταστεί δυνατόν να προκύψει ο ακριβής αριθμός των υπαλλήλων που θα απομακρυνθούν από το Δημόσιο. Κατά δεύτερο λόγο το νομοσχέδιο έδινε το πράσινο φως για την αναδιοργάνωση 11 από τα 15 υπουργεία, και των μεγάλων νομικών προσώπων (ΟΑΕΔ, ΟΓΑ, Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ).
Το εν λόγω νομοσχέδιο προέβλεπε, δηλαδή, την κατάργηση 1.894 οργανικών μονάδων, γεγονός το οποίο, μόνον από τη μείωση των του αριθμού των επιδομάτων για θέσεις ευθύνης, θα επέφερε εξοικονόμηση 6.211.200 ευρώ τον χρόνο. Η ελάφρυνση του προϋπολογισμού θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αν συνυπολογισθούν τα ποσά που θα εξοικονομούνταν από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων.
Η μη ψήφιση του νομοσχεδίου και κυρίως η απόφαση της κυβέρνησης που προέκυψε από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 να συστήσει νέα υπουργεία (Τουρισμού, Εμπορικής Ναυτιλίας, Βορείου Ελλάδας) και να ενοποιήσει ήδη υφιστάμενα (Υποδομών με Ανάπτυξης και Παιδείας με Πολιτισμού) τίναξε κυριολεκτικά στον αέρα όλο το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της task force.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ