Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε την Παρασκευή ότι στηρίζει το αίτημα που έχουν διατυπώσει Ευρωπαίοι ηγέτες για τη δημιουργία ενός Συμφώνου Ανάπτυξης και ότι για τον σκοπό αυτό θα διατεθούν κονδύλια ίσα με το 1% του ΑΕΠ της ευρωζώνης δηλαδή 120 με 130 δισεκατομμύρια ευρώ, στην ανάπτυξη.

«Το Σύμφωνο Ανάπτυξης θα είναι μια θετική εξέλιξη»
, δήλωσε η Μέρκελ έπειτα από συνάντηση που είχε στη Ρώμη με τους ομολόγους της τής Ιταλίας και της Ισπανίας Μάριο Μόντι και Μαριάνο Ραχόι και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σημειώνοντας ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία «κάνει τα πάντα για να στηρίξει το ευρώ».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας των επαφών που είχε με τους ομολόγους της τής Ιταλίας και της Ισπανίας Μάριο Μόντι και Μαριάνο Ραχόι και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, η Μέρκελ πρόσθεσε πάντως ότι «οι Γερμανοί φορολογούμενοι απαιτούν εγγυήσεις για τον τρόπο που θα αξιοποιηθεί η βοήθεια». Η καγκελάριος είπε επίσης ότι «η ΕΕ διαθέτει κανόνες αλλά δεν τους εφαρμόζει» και ότι «η ΕΕ χρειάζεται περισσότερη εποπτεία και περισσότερους ελέγχους».

Η γερμανίδα καγκελάριος μίλησε για την ανάγκη προώθησης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και για την ανάγκη να εργαστούν οι ευρωπαίοι ηγέτες «για μια πιο στενή πολιτική ένωση».

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε στις 17.00 (ώρα Ελλάδας) και είχε στόχο την εξεύρεση κοινού εδάφους, προκειμένου να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στην Eυρωζώνη, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της EE την επόμενη εβδομάδα. Η συνάντηση διεξάγεται στον απόηχο της δραματικής προειδοποίησης του Μάριο Μόντι ότι υπάρχει περιθώριο μιας εβδομάδας, προκειμένου να σωθεί η Ευρωζώνη.

Η μίνι Σύνοδος Ιταλίας, Ισπανίας, Γαλλίας και Γερμανίας στη Ρώμη που είχε ως στόχο να υπάρξει συγκερασμός των θέσεων Μέρκελ-Ολάντ, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της EE την επόμενη εβδομάδα, διήρκεσε μια ώρα και χαρακτηρίσθηκε ως παραγωγική από τον ιταλό πρωθυπουργός Μάριο Μόντι. Ο ίδιος τόνισε τηνανάγκη να ενισχυθούν οι πολιτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη.

«Χρήσιμη» χαρακτήρισε τη συνάντηση ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έλαβε στη συνέχεια το λόγο.

«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλους τους μηχανισμούς που έχουμε στη διάθεσή μας, ώστε να σταματήσει η επίθεση των αγορών», επισήμανε.

Εξίσου χρήσιμη χαρακτήρισε τη συνάντηση η Ανγκελα Μέρκελ. «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπερασπιστούμε το κοινό μας νόμισμα» είπε η καγκελάριος.

«Τώρα πρέπει να κινητοποιήσουμε τις προσπάθειές μας για την ανάπτυξη» τόνισε.

Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι. «Συμφωνήσαμε όλοι στην ανάγκη να ελέγξουμε τα ελλείμματά μας, να εργαστούμε για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό των χωρών μας, αλλά και σε επίπεδο ΕΕ» τόνισε χαρακτηριστικά ενώ δήλωσε ότι «το ευρώ είναι πλέον άτρωτο» και πρόσθεσε ότι η επιτευχθείσα συμφωνία ήταν μια «συμφωνία για τον περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων» αλλά ταυτόχρονα και «μια συμφωνία για μια μεγαλύτερη πολιτική, δημοσιονομική και οικονομική ολοκλήρωση».

Προειδοποιήσεις του ιταλού πρωθυπουργού: «έχουμε δέκα ημέρες να σώσουμε το ευρώ»

Ο Ιταλός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι οι συνέπειες μιας αποτυχίας της Συνόδου Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου μπορεί να είναι «αποκαλυπτικές», μιλώντας για μία «πιθανή δίνη θανάτου», της οποίας τα αποτελέσματα μπορεί να είναι περισσότερο πολιτικά και λιγότερο οικονομικά.

Μιλώντας σε ξένες εφημερίδες πριν από τη μίνι Σύνοδο προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής στη Ρώμη την Παρασκευή η οποία άρχισε περίπου στις 15.00 -με τη συμμετοχή Μόντι, Μέρκελ, Ολάντ και Ραχόι- ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει περιθώριο μιας εβδομάδας, προκειμένου να σωθεί η Ευρωζώνη.

Πρόσθεσε ότι οι «4» της Ευρωζώνης εργάζονται πάνω σε ένα σχέδιο που έχει ως στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της «μόλυνσης» από την κρίση χρέους, ενώ ικανοποιεί και την άρνηση της Γερμανίας να επιβάλει κυρώσεις για οικονομική ανευθυνότητα.

Το σχέδιο, είπε, είναι ένα από τα «απολύτως απαραίτητα» που πρέπει να συμφωνηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας.

«Δεν μπορεί να υπάρξει – πράγματι, δεν θα υπάρξει – ένα πλήρες, λεπτομερές πρόγραμμα, αλλά θα υπάρχουν ισχυρά στοιχεία και ένας σύντομος δρόμο – ελπίζω σύντομος, λίγους μήνες – για να φτάσουμε στο συνολικό πρόγραμμα» τόνισε.

Πρόσθεσε ότι άλλα θέματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο της επόμενης εβδομάδας αφορούν «μια πληρέστερη ένωση τραπεζών, με προόδους όσον αφορά την ολοκληρωμένη και, ει δυνατόν ενιαία, επιτήρηση», «μια κοινή εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων».

Μίλησε για το σχέδιο που θα τεθεί την Παρασκευή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το οποίο θα αφορά «νέους φιλικούς προς την αγορά μηχανισμούς πολιτικής» και θα έχει ως στόχο «να βοηθήσει τις χώρες που πλήττονται – με την προϋπόθεση ότι θα συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της ΕΕ για δημοσιονομική πειθαρχία».

Η μίνι Σύνοδος Κορυφής θα είναι μία ευκαιρία να επισημανθούν τα σημεία σύγκλισης και να αναζητηθεί συμβιβαστική λύση πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής. Μάλιστα, η Ιταλία αναμένεται να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα σε Παρίσι και Βερολίνο.

Σε συνέντευξή του στον Guardian και σε άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο Μ.Μόντι δήλωσε ότι εάν αποτύχει η Σύνοδος Κορυφής της 28ης-29ης Ιουνίου, τότε «θα υπάρξουν σταδιακά περισσότερες κερδοσκοπικές επιθέσεις σε μεμονωμένες χώρες, ενώ οι πιο αδύναμες χώρες θα παρενοχλούνται».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι οι επιθέσεις θα έχουν στόχο όχι μόνο όσους απέτυχαν να τηρήσουν τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ, αλλά και εκείνους -όπως η Ιταλία- οι οποίοι, όπως είπε, «συμμορφώθηκαν με τους κανόνες», αλλά κουβαλούσαν μαζί τους από το παρελθόν ένα υψηλό χρέος.

«Ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης θα έχει να αντιμετωπίσει υψηλά επιτόκια, τα οποία θα έχουν αντίκτυπο στα κράτη, αλλά και έμμεσα στις επιχειρήσεις. Αυτό είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που απαιτείται για την οικονομική ανάπτυξη» δήλωσε.

Μιλώντας για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης αποτυχίας στις συνομιλίες, ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι αντιμέτωπο με την οικονομική παράλυση, «η απογοήτευση του κοινού απέναντι στην Ευρώπη θα μεγαλώσει», δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.

«Για να βγούμε σε καλή κατάσταση από αυτή την κρίση στην Ευρωζώνη και στην ευρωπαϊκή οικονομία, χρειάζεται μεγαλύτερη ολοκλήρωση» πρόσθεσε. Και αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα που θα πρέπει να προκύψει από την Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας, συμπλήρωσε.