Σε φάση προετοιμασίας για την παράδοση του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται ο κ. Γ. Ζανιάς. Στο φάκελο που θα παραδοθεί στη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα περιλαμβάνονται όλες οι λεπτομέρειες για τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου και τη δεύτερη φάση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον διαμηνύουν από χθες το βράδυ προς την ελληνική πλευρά ότι η τρόικα είναι έτοιμη να επιστρέψει με τεχνική αποστολή στην Αθήνα αμέσως μόλις σχηματιστεί κυβέρνηση. Σκοπός της αποστολής θα είναι η διαπίστωση της δημοσιονομικής κατάστασης ώστε να συμφωνηθεί η βάση πάνω στην οποία θα συζητηθεί η πρώτη αναθεώρηση του νέου Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής.

Στο Λουξεμβούργο

Το επόμενο ορόσημο για το υπουργείο Οικονομικών είναι η συνεδρίαση του Eurogroup που γίνεται την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο. Ηδη καταβάλλεται προσπάθεια από την ελληνική πλευρά να προετοιμαστεί το έδαφος ώστε να επισπευσθεί η απόφαση για την εκταμίευση του υπολοίπου της δόσης του Μαΐου ύψους 1 δισ. ευρώ.

Σε αυτή την περίπτωση τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου θα επαρκούν ως και το τέλος Ιουλίου και θα υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για διαπραγμάτευση με την τρόικα τον Ιούλιο ώστε να συμφωνηθεί η επόμενη δόση, ύψους 5 δισ. ευρώ. Μαζί με τα 25 δισ. ευρώ της δεύτερης δόσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και το υπόλοιπο της προηγούμενης δόσης, ο νέος Υπουργός καλείται να «κλειδώσει» 30 + 1 δισ. ευρώ.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν ο απερχόμενος Υπουργός να συνοδεύσει, εφόσον καταστεί αναγκαίο, το νέο Υπουργό στο Λουξεμβούργο για την πρώτη επαφή με τους 17 ομολόγους του μετά τις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Ζανιάς θα παραδώσει στο νέο Υπουργό τα εισιτήρια για το Λουξεμβούργο που έχουν «κλειστεί» εδώ και ένα μήνα.