Μετά από μια δύσκολη Παρασκευή, που χαρακτηρίστηκε από έντονη κίνηση και εκροές στα υποκαταστήματα των τραπεζών, και σήμανε την κορύφωση της προεκλογικής περιόδου, σήμερα είναι η ημέρα της περισυλλογής για την εκλογική διαδικασία που αρχίζει τα ξημερώματα της Κυριακής.
Ολα τα μάτια της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στην Ελλάδα. Ο ευρωπαίοι εταίροι αναμένουν τα αποτελέσματα των εκλογών για να καθορίσουν τη στάση τους έναντι της χώρας μας, ενώ ο διεθνής Τύπος κάνει λόγο για αναμέτρηση «δημοψήφισμα για το ευρώ». Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ μετέθεσε κατά 14 ώρες το ταξίδι της για το Μεξικό όπου πρόκειται να συμμετάσχει στη σύσκεψη του G20, προκειμένου να περιμένει το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών.
Οι ελληνικές εκλογές κρατούν στην Ευρώπη και τον Ολι Ρεν, τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του στους Financial Times της Γερμανίας, δεν θα ήταν δείγμα υπευθυνότητας να βρίσκεται εν πτήσει μακριά από την Ευρώπη, χωρίς να μπορεί να επικοινωνήσει κανείς μαζί του.
Την ίδια στιγμή, οι αρχικές σκέψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων για το ενδεχόμενο πραγματοποίησης τηλεδιάσκεψης το απόγευμα της Κυριακής φαίνεται ότι εγκαταλείπονται.
Αξιωματούχος του Eurogroup δήλωσε σε διεθνή πρακτορεία την Παρασκευή ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν θα έχουν τηλεφωνική διάσκεψη το βράδυ της Κυριακής μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων. «Πραγματικά δεν θα υπάρξει κάτι να συζητήσουμε σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών» πρόσθεσε εννοώντας ότι η Ευρώπη θα περιμένει το σχηματισμό κυβέρνησης .

«Το πεδίο ανήκει στους έλληνες ψηφοφόρους. Θα υπάρξει αντίδραση της Επιτροπής, μόλις γνωρίζουμε το αποτέλεσμα των εκλογών» δήλωσε την Παρασκευή η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πία Αρενκίλντε, αποφεύγοντας να απαντήσει σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι την επομένη των ελληνικών εκλογών.

«Νομίζω ότι θα πρέπει να πάρουμε τα πράγματα βήμα-βήμα» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις την Πέμπτη. «Από την στιγμή που θα υπάρξει μία νέα κυβέρνηση, θα ξεκινήσουμε διάλογο μαζί της» πρόσθεσε.
Την Παρασκευή τεχνοκράτες της τρόικας ανέφεραν σε υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη που υπουργείου Οικονομικών ότι αν συγκροτηθεί κυβερνητικό σχήμα, το περιεχόμενο της επίσκεψης τους θα αφορά την αποτίμηση της δημοσιονομικής κατάστασης και θα έχει ως στόχο να δημιουργηθεί η κοινή βάση πάνω στην οποία θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση για τη νέα μορφή του μνημονίου.