Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Μαρκ Ερό, ζήτησε να μην υιοθετηθούν «απλοϊκές φόρμουλες» για την αντιμετώπιση της κρίσης, απαντώντας στη γερμανίδα καγκελάριο η οποία προειδοποίησε ότι το Βερολίνο δεν θα μπορούσε να ικανοποιηθεί με «εύκολες λύσεις» και «μετριότητα» ως συνταγές για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι αρκετά κρίσιμη για να υιοθετήσουμε απλοϊκές φόρμουλες. Πρέπει να πάρουμε τα πράγματα στα σοβαρά και να τα αντιμετωπίσουμε με θάρρος» είπε ο Ζαν Μαρκ Ερό σε δημοσιογράφους, στη διάρκεια επίσκεψής του στην Ανζέ, στα δυτικά της χώρας.

«Σήμερα υπάρχει ένας κίνδυνος για το μέλλον της ζώνης του ευρώ. Στις 28 και 29 Ιουνίου θα γίνει μια Σύνοδος Κορυφής που πρέπει να στεφθεί με επιτυχία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συζητήσουμε και η συζήτηση δεν έχει τελειώσει ακόμη» πρόσθεσε, ενώ το Παρίσι και το Βερολίνο εξακολουθούν να διαφωνούν για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν σε θέματα ανάπτυξης για να ολοκληρωθεί το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.

Σχετικά με τα μέτρα για να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης η ζώνη του ευρώ, ο Ζαν Μαρκ Ερό είπε ότι σήμερα δεν υπάρχουν τέτοια μέτρα.

«Πρέπει να συζητήσουμε, αλλά ο στόχος είναι να κάνουμε να κινηθούν τα πράγματα» είπε και πρόσθεσε ότι αυτό γίνεται, επειδή «η φωνή της Γαλλίας ακούγεται».

Ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, σε συνομιλίες που είχαν, εξέφρασαν ότι επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ αλλά με τήρηση των δεσμεύσεων.

Η ΕΕ, εξήγησε ο Φρανσουά Ολάντ, «πρέπει να στηρίξει την ανάπτυξη. Υποστηρίζω ότι πρέπει να προσφέρουμε κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ στην Ελλάδα».

Σε δηλώσεις τους οι δύο ηγέτες επέμεναν στην ανάγκη για περισσότερη ανάπτυξη στην Ευρώπη με την ανάληψη πρωτοβουλιών σε επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εν τω μεταξύ, σε ομιλία της στην Κάτω Βουλή, αφιερωμένη στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μεξικό, η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι γνωρίζει ότι, «για μια ακόμη φορά, όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα στη Γερμανία». Αλλά οι δυνάμεις της δεν είναι απεριόριστες, προειδοποίησε.

Το Βερολίνο δεν θα ικανοποιηθεί με «εύκολες λύσεις» και «μετριότητα» στις συνταγές που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της κρίσης, επέμεινε η Μέρκελ επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη δεν είναι η μόνη που πρέπει να καταβάλλει προσπάθειες.