Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για το πρόβλημα της Ισπανίας, με τη Μαδρίτη να αντιμετωπίζει την πιθανότητα να ζητήσει τη βοήθεια των ευρωπαϊκών μηχανισμών για την στήριξη των τραπεζών της.

Η μελέτη του ΔΝΤ για τον ισπανικό τραπεζικό τομέα, που ανακοινώθηκε εσπευσμένα, τοποθετεί τις αρχικές ανάγκες του σε 40 δισ. ευρώ, αλλά οι αναφορές από τις Βρυξέλλες δείχνουν πως η Ευρωζώνη είναι διατεθειμένη να διαθέσει δεκάδες δισ. ευρώ επιπλέον -ακόμη και 100 δισ. ευρώ- κυρίως για να καθησυχάσει τις αγορές.

Η τηλεδιάσκεψη ξεκίνησε λίγο μετά τις 17:00.

Η Ισπανία δεν έχει ζητήσει ακόμη στήριξη, όπως τόνισαν στο Reuters Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αλλά δέχεται εκκλήσεις για «άμεση και αποφασιστική» δράση, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αξιωματούχοι των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης που επικαλείται το Reuters, σε προσχέδιο ανακοίνωσής της τηλεδιάσκεψης αναφέρεται ως ανώτατο όριο το τελικό ποσό των 100 δισ. ευρώ -σημαντικά υψηλότερο ακόμη και από τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τις ανάγκες του ισπανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Το ποσό αυτό, σχολιάζουν μάλιστα αξιωματούχοι στην Wall Street Journal, «είναι κυρίως για τις αγορές, και δεν σημαίνει ότι πραγματικά οι εκταμιεύσεις θα φτάσουν σε τέτοιο ύψος».

Κατά άλλες πληροφορίες, η Μαδρίτη αντιτίθεται σε εμπλοκή του ΔΝΤ σε πιθανό πακέτο στήριξης, όποια μορφή κι αν λάμβανε.

To στίγμα της διάσωσης και το αγκάθι των όρων

Η δεινή θέση του ισπανικού τραπεζικού συστήματος έχει αναγκάσει τη Μαδρίτη να κοιτάζει, απρόθυμα, προς την κατεύθυνση των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης. Εάν όντως κατέφευγε σε βοήθεια, αυτή θα δινόταν πιθανότατα μέσω του EFSF: Στο οπλοστάσιο του μηχανισμού προβλέπεται η χρηματοδότηση ανακεφαλαιοποιήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων μέσω δανείων προς τις κυβερνήσεις. Ο μόνιμος μηχανισμός ESM, ο οποίος δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ (ενώ εκκρεμμεί η έγκρισή του από το γερμανικό Κοινοβούλιο) διέπεται από διαφορετικό πλαίσιο λειτουργίας.

Ωστόσο, όπως επανέλαβε με νόημα ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ, η κάθε στήριξη δίνεται με όρους. «Όλα τα νέα εργαλεία συνδέονται με τις ανάλογες προϋποθέσεις» ανέφερε το Σάββατο σε ομιλία του στη φινλανδική πόλη Κόκκολα. «Δεν υπάρχουν «δωρεάν γεύματα» για καμία χώρα που δέχεται βοήθεια» τόνισε, επισημαίνοντας πως το Ταμείο έχει τη δυνατότητα προληπτικών γραμμών πίστωσης.

Παράλληλα, σύμφωνα με την El Pais, χώρες όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία προτίθενται να πιέσουν στην τηλεδιάσκεψη ώστε, όποια βοήθεια αποφασιστεί, να δοθεί μόνο με αντάλλαγμα αυστηρούς όρους. Ανοικτό παραμένει το εάν οι όροι αυτοί θα αφορούν μόνο την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Επισήμως, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιμένουν πως η απόφαση για αίτημα στήριξης εναπόκειται στην ίδια την ισπανική κυβέρνηση και μόνο. Ωστόσο, το τεταμένο κλίμα γύρω από την Ευρωζώνη -με τις εξελίξεις στο ισπανικό τραπεζικό τοπίο, τις υποβαθμίσεις αλλά και τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα- έχουν ενισχύσει την ανάγκη για κινήσεις που θα αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη στο κοινό νόμισμα.

Η ίδια η Μαδρίτη από την πλευρά της είχε περιοριστεί σε σποραδικές μόνο αναφορές για ανάγκη ευρωπαϊκής συνδρομής για την στήριξη του τραπεζικού της τομέα -με τον υπουργό Προϋπολογισμού να προειδοποιεί πως η πόρτα των αγορών κινδυνεύει να κλείσει ενώ άλλα στελέχη επεσήμαναν πως οι κεφαλαιακές ανάγκες δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Όπως σημειώνουν πάντως ισπανικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση Ραχόι (η οποία πριν από μόλις 12 μέρες δήλωνε ότι δεν χρειάζεται χρήματα για τη σωτηρία των τραπεζών) προσπαθεί να αποφύγει τη χρήση της λέξης «βοήθεια», ώστε να περιορίσει και τις πολιτικές απώλειες.