Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας. Με μεγαλύτερα προβλήματα την έλλειψη ρευστότητας και την υποχώρηση της αξιοπιστίας της Ελλάδας στις αγορές του εξωτερικού, που ταλανίζουν τις ελληνικές επιχειρήσεις, έλληνες επιχειρηματίες και στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων μιλούν για τις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά οι ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και το τι θα σήμαινε για την οικονομία και τους πολίτες η επιστροφή της στη δραχμή. Το καταστροφικό αυτό σενάριο εξόδου από το ευρώ όχι μόνο το απεύχονται αλλά κάνουν λόγο και για «εφιάλτη». Η επιστροφή στη δραχμή, όπως εξηγούν, σημαίνει αυτόματη μείωση της αγοραστικής δύναμη, εκτίναξη του πληθωρισμού και των τιμών, καθώς και ελλείψεις βασικών αγαθών, όπως τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα. Διαψεύδουν μάλιστα εκείνους που υποστηρίζουν ότι μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ενίσχυε την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Οπως αναφέρουν, ήδη οι εισαγωγές πρώτων υλών για τις επιχειρήσεις γίνονται με δυσκολία.

Πάνος Μπήτρος
Εφιάλτης! Καταστροφικό για την κοινωνική συνοχή

«Εφιάλτης! Δεν θα ήταν καταστροφικό μόνο για την οικονομία της αλλά και για την κοινωνική συνοχή της χώρας. Ηδη η οικονομία της Ελλάδας έχει χάσει πολλούς βαθμούς αξιοπιστίας στις διεθνείς αγορές. Ενδεικτικό του γεγονότος αυτού είναι ότι οι μεγάλες εταιρείες ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων δεν ασφαλίζουν πλέον εξαγωγές που γίνονται προς την Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι ελληνικές επιχειρήσεις που εισάγουν χαλυβουργικά προϊόντα να είναι πλέον υποχρεωμένες να πληρώνουν τοις μετρητοίς, κάτι που δεν είναι εύκολο για όλες καθώς δεν διαθέτουν το απαραίτητο ρευστό. Επιπλέον οι ευρωπαίοι προμηθευτές δεν δέχονται εγγυητικές επιστολές από ελληνικές τράπεζες».
Πρόεδρος του ομίλου εμπορίας και επεξεργασίας χαλυβουργικών προϊόντων
Γιώργος Πασχάλης
Η αβεβαιότητα το μεγάλο πρόβλημα του κλάδου

«Πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, κάτι που απευχόμαστε βέβαια, θα έχει αρνητικές συνέπειες. Ενα μεγάλο μέρος των εξόδων του κλάδου της κρουαζιέρας τιμολογείται και καταβάλλεται σε δολάρια ή ευρώ. Ως αποτέλεσμα, όχι μόνο το λειτουργικό κόστος δεν θα μειωθεί αισθητά, αλλά ταυτόχρονα ο κλάδος θα πρέπει να έχει τα ανάλογα έσοδα σε συνάλλαγμα ούτως ώστε να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του. Μας ανησυχεί ότι πιθανόν να παρατηρηθούν βραχυπρόθεσμα ελλείψεις σε εισαγόμενα προϊόντα, όπως καύσιμα, εξέλιξη η οποία έχει άμεσες επιπτώσεις στη λειτουργία των κρουαζιεροπλοίων μας. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι η αβεβαιότητα, η οποία έχει επηρεάσει αρνητικά τις κρατήσεις».
Οικονομικός διευθυντής του ομίλου Louis
Αριστοτέλης Παντελιάδης
Αυτό που ζούμε σήμερα θα μοιάζει παράδεισος
«Η επιστροφή στη δραχμή θα αποτελούσε μια καταστροφική εξέλιξη για όλους. Η άμεση διακοπή της δανειοδότησης, που φυσικά θα είναι το πρώτο επακόλουθο, θα σημάνει ότι ώσπου να τυπωθεί το νέο νόμισμα δεν θα υπάρχουν χρήματα για πληρωμές μισθών και συντάξεων. Κανείς δεν θα διακινεί τα (πολύτιμα πλέον) ευρώ του και η οικονομία θα παραλύσει. Θα σημειωθούν ελλείψεις σε βασικά αγαθά. Αλλά και όταν κυκλοφορήσει το νέο νόμισμα, η αξία του θα μειωθεί τόσο που η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή θα αποδυναμωθεί σημαντικά. Η ύφεση θα βαθύνει τόσο ώστε αυτό που ζούμε σήμερα θα μοιάζει παράδεισος».
Διευθύνων σύμβουλος του ομίλου σουπερμάρκετ και cash & carry Metro AEBE

Αριστείδης Μπελλές
Θα έβαζε την Ελλάδα σε απρόβλεπτες περιπέτειες

«Αν και για τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών η επιστροφή στη δραχμή θα προσέφερε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις διεθνείς αγορές, εντούτοις η έξοδος από το ευρώ θα έβαζε την Ελλάδα σε απρόβλεπτες περιπέτειες. Οι έλληνες ιχθυοκαλλιεργητές εξάγουν σε χώρες του εξωτερικού το 70% της συνολικής παραγωγικής τους δραστηριότητας. Σήμερα ο κλάδος πιέζεται από προβλήματα χρηματοδότησής τους καθώς οι τράπεζες έχουν σταματήσει να δίνουν ρευστότητα στην αγορά. Οι εισαγωγείς και εξαγωγές γίνονται δυσκολότερες αφού περιορίστηκαν σημαντικά οι ασφαλίσεις των εξαγωγικών πιστώσεων. Οι έλληνες επιχειρηματίες πρέπει να πληρώνουν μετρητοίς για τις προμήθειές τους».
Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Νηρέας
Γιάννης Μαρλαφέκας
Κολλημένες στον τοίχο οι ελληνικές επιχειρήσεις

«Ελλειψη ρευστότητας και αναξιοπιστία της χώρας στη διεθνή αγορά: αυτή την κατάσταση αντιμετωπίζουμε σήμερα. Οι ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται στην κυριολεξία κολλημένες στον τοίχο καθώς ξένοι μεγάλοι ασφαλιστικοί οίκοι που ασφάλιζαν τις συναλλαγές προς την Ελλάδα σταμάτησαν να το κάνουν δημιουργώντας προβλήματα στις σχέσεις με προμηθευτές και οδηγώντας σε αφαίμαξη τα ταμειακά διαθέσιμα των επιχειρήσεων, που πλέον πρέπει να πληρώνουν μετρητοίς. Η επιστροφή στη δραχμή θα είχε νόημα αν το μοντέλο μας ήταν μοντέλο σκληρής δουλειάς με στρατηγική και όραμα, δεν νομίζω όμως ότι κάτι τέτοιο υπάρχει, άρα η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν καταστροφική».
Διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανίας αναψυκτικών Λουξ
Αρης Κεφαλογιάννης
Θα χαθεί η σταθερότητα που έδωσε το ευρώ

«Παρ’ ότι μπορεί να ηχεί παράδοξο για μια εταιρεία κατά 82% εξαγωγική, η Gaea είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην επιστροφή στη δραχμή. Τα αρχικά θετικά αποτελέσματα μιας τέτοιας εξέλιξης, καθώς η αγορά πρώτων υλών, οι μισθοί και τα υπόλοιπα έξοδα της εταιρείας θα πραγματοποιούνται με το εγχώριο νόμισμα ενώ η πώληση θα συνεχίζει να πραγματοποιείται σε ένα ισχυρό νόμισμα, θα εξανεμισθούν μεσο-μακροπρόθεσμα και αυτό διότι η ανταγωνιστικότητα η οποία θα δημιουργηθεί από την υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος θα συρρικνώνεται συνεχώς, ενώ ταυτόχρονα θα απολεστεί και η σταθερότητα που έδωσε στις ελληνικές επιχειρήσεις το ευρώ».
Διευθύνων σύμβουλος της Gaea

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ