Πρόδηλη ήταν την Παρασκευή η ανησυχία του Μπαράκ Ομπάμα για τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους και οι κίνδυνοι ενός «ατυχήματος», το οποίο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, θα μπορούσε να πυροδοτήσει πανικό στις αγορές με ανεξέλεγκτες συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία ανησυχούν ιδιαιτέρως τον αμερικανό πρόεδρο λόγω της παρούσης χρονικής συγκυρίας. Διότι μόλις πέντε μήνες χωρίζουν πλέον τους Αμερικανούς από τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

«Η κρίση χρέους στην Ευρώπη συνιστά μείζονα απειλή για την αμερικανική οικονομία. Το αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα μπορεί να αντέξει βεβαίως τους διάφορους κραδασμούς χάρη στα μέτρα που έχουμε λάβει τα τελευταία χρόνια, αλλά αν ολόκληρη η Ευρώπη βυθιστεί στην ύφεση, οι ΗΠΑ θα πωλούν λιγότερα προϊόντα και υπηρεσίες στους Ευρωπαίους», είπε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος απηύθυνε επίσης έκκληση στους ευρωπαίους ηγέτες να εργαστούν πιο εντατικά για την αντιμετώπιση της κρίσης και «να μη χάνουν άλλο χρόνο». «Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχουν στενή συνεργασία για την προώθηση της ανάπτυξης και στην προσπάθειά τους αυτή έχουν σύμμαχο και αρωγό τις ΗΠΑ», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα.

Για να βελτιώσει τις αντοχές της αμερικανικής οικονομίας – αλλά και επειδή βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο – ο πρόεδρος απηύθυνε έκκληση στο Κογκρέσο να εγκρίνει τα νέα κίνητρα για την τόνωση της αγοράς εργασίας, που προωθεί. Υπενθυμίζεται ότι οι εξελίξεις στην απασχόληση αρχίζουν να γίνονται απειλητικές για τον αμερικανό πρόεδρο, καθώς μήνες τώρα επιβεβαιώνεται η διαπίστωση ότι η αμερικανική οικονομία, η οποία έχει ανακτήσει ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. συναντά πολύ μεγαλύτερες από όσες στο παρελθόν δυσκολίες για να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι το Μάιο δημιουργήθηκαν μόλις 69.000 νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και ότι το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε κατά 0,1% από τον Απρίλιο και έφθασε στο 8,2%. Η αύξηση της ανεργίας είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που θα μπορούσε να συναντήσει ο Ομπάμα στην προσπάθεια επανεκλογής του.

Για το λόγο αυτό ο αμερικανός πρόεδρος έχει εκπονήσει ένα πρόγραμμα τόνωσης της απασχόλησης που προϋποθέτει όμως δαπάνες 447 δισ. δολαρίων. Τα κονδύλια αυτά προορίζονται για κατασκευαστικά έργα (οδοποιίες, κατασκευή γεφυρών) και επίσης για προσλήψεις εκπαιδευτικών, αστυνομικών και πυροσβεστών. Διότι, όπως ο ίδιος ο Ομπάμα παρατήρησε, «ενώ ο ιδιωτικός τομέας έχει δημιουργήσει 4,3 νέες θέσεις εργασίας, τα προγράμματα προσλήψεων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των τοπικών κυβερνήσεων κινούνται προς λανθασμένη κατεύθυνση».

Στο πλευρό της αναπτυξιακής προσπάθειας του αμερικανού προέδρου, ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Μπεν Μπερνάνκι δήλωσε την Πέμπτη ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου ότι η Τράπεζα θα συζητήσει εντός του Ιουνίου νέα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης.

Μοναδική ικανοποίηση για τον Μπαράκ Ομπάμα από τις σαφώς αρνητικές οικονομικές εξελίξεις διεθνώς – διότι επικίνδυνη επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης παρατηρείται και στην Κίνα και στην Ινδία – είναι η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές κατά 22% το τελευταίο δίμηνο. Εν προκειμένω ενδιαφέρει η τιμή της αμόλυβδης στα αμερικανικά βενζινάδικα. Κι αυτή έχει υποχωρήσει σημαντικά την κρίσιμη αυτή εποχή, που οι Αμερικανοί καταναλωτές φουλάρουν τα ρεζερβουάρ τους για να ξεκινήσουν για διακοπές.