Τα έξυπνα τηλέφωνα και οι ταμπλέτες «σκοτώνουν» τις καλοκαιρινές διακοπές των Ελλήνων. Αυτό υποστηρίζει έρευνα της Regus, σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι δεν κατορθώνουν να αποφύγουν την εργασία κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Όπως προκύπτει στην πλειονότητά τους με ποσοστό 74%, οι έλληνες εργαζόμενοι δεν θα ξεκουραστούν στις καλοκαιρινές διακοπές τους. Αντίθετα θα προσπαθήσουν να εργαστούν έως και για τρεις ώρες καθημερινά, αντί να χαλαρώσουν δίπλα στην πισίνα ή να απολαύσουν λίγο χρόνο με τις οικογένειες και τους φίλους τους.
Σε αυτούς τους υπερβολικά ευσυνείδητους εργαζόμενους που δεν καταφέρνουν να αποστασιοποιούνται από τη δουλειά, συγκαταλέγεται και μια «σκληροπυρηνική μειονότητα αθεράπευτα εργασιομανών». Από αυτούς 17% εργάζονται για περισσότερες από τρεις ώρες κάθε ημέρα των διακοπών τους, παραμελώντας τα αγαπημένα τους πρόσωπα, προκειμένου να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους για εργασία. Πρόκειται για κάποια «από τα ανησυχητικά αποτελέσματα» όπως επισημαίνεται στα συμπεράσματα της πρόσφατης έρευνας της Regus, στην οποία καταγράφονται οι απόψεις περισσότερων από 16.000 ερωτηθέντων σε περισσότερες από 80 χώρες.
Ετσι οι έλληνες εργαζόμενοι όχι μόνο θα εργάζονται πολύ κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, αλλά πάρα πολλοί από αυτούς δεν θα αποχωρίζονται τα smartphone και τα netbook τους. Σε ποσοστό 57% δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να «εργάζονται κανονικά», έστω και με ελαφρά μειωμένους ρυθμούς, από την ξαπλώστρα τους στην παραλία, επιχειρώντας να αντιπαρέλθουν το εργασιακό στρες και παράλληλα να διαχειριστούν τη δυσαρέσκεια και την απογοήτευση συντρόφων και παιδιών.
«Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας επιτρέπει τη μόνιμη διασύνδεση των εργαζομένων με το χώρο εργασίας τους, με αποτέλεσμα να υποκύπτουν εύκολα στον πειρασμό να ελέγξουν το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο και να διεκπεραιώσουν εργασίες που τυχόν περιλαμβάνονται σε αυτό», δηλώνει εκπρόσωπο της Regus. Προσθέτει ωστόσο ότι «η εργασία κατά τις νυκτερινές ώρες, σε μια συνήθως ανεπιτυχή προσπάθεια για ταυτόχρονη εργασία και ενεργή συμμετοχή στις οικογενειακές διακοπές, μπορεί να οδηγήσει τους εργαζόμενους ακόμα πιο γρήγορα στην εξουθένωση και να χαλάσει τη διάθεση όλων. Εάν οι εταιρείες θέλουν ικανοποιημένους, υγιείς και παραγωγικούς εργαζόμενους, πρέπει οπωσδήποτε να αναζητήσουν άμεσα τρόπους αύξησης της αποτελεσματικότητας και της παραγωγικότητας, ώστε να μην αναγκάζονται να μεταφέρουν μέρος της εργασίας τους στον ελεύθερο χρόνο τους».