Στην οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη επικεντρώθηκε -όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε- η συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντ.Κάμερον με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Ο Ντ.Κάμερον ζήτησε εκ νέου άμεσα μέτρα για την υπέρβαση της κρίσης, επαναλαμβάνοντας όμως ότι η χώρα του δεν επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωζώνη.

Οι δύο ηγέτες τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης της ενοποιητικής διαδικασίας στην ευρωζώνη, λέγοντας ότι είναι απαραίτητη η στενότερη συνεργασία των 17 χωρών-μελών για την σταθεροποίηση του κοινού νομίσματος.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle η Γερμανίδα καγκελάριος έδωσε έμφαση στην ανάγκη της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στο πεδίο της αγοράς εργασίας και στην ενίσχυση της κινητικότητας. Επανέλαβε, επίσης, τη διάθεση της Γερμανίας να βοηθήσει τις χώρες που πλήττονται από την κρίση χρέους, κάνοντας χρήση των εργαλείων διάσωσης που έχουν δημιουργηθεί.

«Δεν χρειαζόμαστε απλώς μια νομισματική ένωση, αλλά και μια δημοσιονομική ένωση, μια κοινή διαμόρφωση δημοσιονομικής πολιτικής» είπε, ενώ αναφέρθηκε ακόμη και στην προοπτική κοινής εξωτερικής πολιτικής για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν γίνεται μια χώρα να συγκεντρώνει χρέος και μια άλλη πλεονάσματα ή μια χώρα να ξοδεύει 3% του ΑΕΠ της στην έρευνα και μια άλλη τίποτα απολύτως» τόνισε, σημειώνοντας: «Ο κόσμος περιμένει από εμάς ότι μια μέρα θα έχουμε και κοινή εξωτερική πολιτική».

Από την πλευρά του ο Ντέιβιντ Κάμερον κατέστησε σαφές ότι η Βρετανία δεν πρόκειται να υιοθετήσει το κοινό νόμισμα και για τον λόγο αυτόν δεν πρόκειται να συμπράξει και άλλες μορφές στενότερης συνεργασίας, όπως είναι το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.

Επίσης, επανέλαβε την κριτική στην πρόταση για εισαγωγή φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, λέγοντας ότι «κάτι τέτοιο θα οδηγήσει τις συναλλαγές στις χώρες οι οποίες δεν θα επιβάλουν τον φόρο», ενώ σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα και έκανε λόγο για «διαδικασίες που προκαλούν σύγχυση».