Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται αυτή την περίοδο η διοίκηση της ΔΕΗ. Η χρηματοοικονομική κατάσταση της εταιρείας βρίσκεται στο κόκκινο και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει τα δάνειά της που λήγουν εντός του 2012 ύψους 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 525 εκατ. ευρώ που έχουν συναφθεί με ελληνικές τράπεζες λήγουν τον Ιούνιο.
Αυτή τη στιγμή στα ταμεία της εταιρείας βρίσκονται μόνο 170 εκατ. ευρώ και οι αναλυτές αποδίδουν ευθέως ευθύνες στη διοίκηση της εταιρείας για την κακοδιαχείριση των ελεύθερων ταμειακών ροών.
Είναι τόσο μεγάλη η απόγνωση της διοίκησης που πρόσφατα απευθύνθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ζητώντας 100 εκατ. ευρώ από επιστροφές ΦΠΑ και από οφειλές προς αυτήν φορέων του Δημοσίου, αλλά η απάντηση ήταν αποστομωτική: «Δώστε πρώτα τα 260 εκατ. ευρώ από το τέλος ακινήτων που έχετε παρακρατήσει για κεφάλαιο κίνησης και μετά βλέπουμε».
Η εταιρεία αποδίδει την έλλειψη ρευστού στις ληξιπρόθεσμες οφειλές – εξαιρουμένων αυτών που είναι σε διακανονισμό – ύψους 629 εκατ. ευρώ από πελάτες στη χαμηλή τάση οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς λόγω του τέλους ακινήτων που τους επιβαρύνει. Η ίδια όμως η διοίκηση παραδέχεται πως ο ρυθμός είσπραξης των οφειλών βελτιώθηκε όταν αυξήθηκαν οι διακοπές ηλεκτροδότησης (25.256 τον Μάρτιο έναντι 6.978 τον Φεβρουάριο), γεγονός που δικαιώνει αυτούς που της καταλογίζουν ολιγωρία, αφού, όπως υποστηρίζουν, «έβλεπε τα φέσια να αυξάνονται και περίμενε ύστερα από πέντε μήνες να λάβει μέτρα».
Η αδυναμία διαχείρισης του μονοπωλίου της ΔΕΗ προκύπτει από τα αποτελέσματα του τριμήνου. Η διψήφια αύξηση στα τιμολόγια, η ενίσχυση της ζήτησης λόγω του σκληρού χειμώνα, οι νέοι πελάτες (200.000) από τους δύο εναλλακτικούς που έβαλαν λουκέτο τον Ιανουάριο και η σημαντική μείωση των δαπανών μισθοδοσίας (με νόμο) κατά 17,5% οδήγησαν σε αύξηση τζίρου κατά 12,8% αλλά σε ζημιογόνο καθαρό αποτέλεσμα κατά 1,4 εκατ. ευρώ!
Βεβαίως η αύξηση των δαπανών για τοκοχρεολύσια αλλά και η σημαντική αύξηση του ενεργειακού κόστους (καύσιμα και αγορές ενέργειας) επηρέασαν τα λειτουργικά κέρδη και κατ΄επέκταση τις λειτουργικές ροές. Επίσης οι τιμολογιακές αυξήσεις από την αρχή του έτους αποφασίστηκαν για να αντισταθμίσουν κυρίως τους φόρους που επιβλήθηκαν στα καύσιμα μέσα στο 2011, καθώς σε επίπεδο κερδών EBITDA η ΔΕΗ δεν είχε πρόβλημα αφού πέρυσι το περιθώριο βρισκόταν στο ικανοποιητικό 14%.
Οι επικριτές της διοίκησης επιμένουν όμως ότι θα έπρεπε να γίνει καλύτερη διαχείριση των διαθεσίμων και αναφέρουν χαρακτηριστικά πως θα μπορούσε η επένδυση στη Μεγαλόπολη, ύψους 400 εκατ. ευρώ, να πάει λίγο πίσω αφού έτσι κι αλλιώς δεν έχει φτάσει ακόμη εκεί το φυσικό αέριο. Επίσης υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να είχαν γίνει περισσότερα στον τομέα μείωσης των δαπανών, όπως π.χ. το κόστος εξόρυξης λιγνίτη, που εκτινάχθηκε από τα 6 ευρώ ο τόνος το 2004 στα 13 ευρώ ο τόνος σήμερα, και να μην την πληρώνουν μόνο οι εργαζόμενοι με τις μειώσεις μισθών.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός δήλωσε σχετικά με την αναχρηματοδότηση της εταιρείας πως «καμία ελληνική τράπεζα δεν θα έχει συμφέρον να κατεβάσει τον διακόπτη», επικαλούμενος πως η ΔΕΗ καλύπτει τα δύο τρίτα της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα.
Η διοίκηση αναμένει σταδιακή βελτίωση στα αποτελέσματα της εταιρείας μετά το πρώτο τρίμηνο λόγω της πλήρους επίδρασης από την αύξηση των τιμολογίων, καθώς και της ανάκτησης μεριδίου αγοράς στη λιανική, αλλά και από τη σημαντική αύξηση των υδάτινων αποθεμάτων (έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα), κάτι που θα οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση του μείγματος παραγωγής της ΔΕΗ τους επόμενους μήνες.
Παραλίγο κραχ στην αγορά ενέργειας
Με δάνειο €300 εκατ. από το Παρακαταθηκών θα βγάλουμε το καλοκαίρι χωρίς διακοπές ηλεκτρικού

Δώδεκα χρόνια μετά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ο έλληνας καταναλωτής αντί να απολαμβάνει χαμηλά τιμολόγια και πληθώρα επιλογών σε ό,τι αφορά τους προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο ενός μπλακάουτ, το οποίο αν ο καιρός δεν ήταν άστατος και επικρατούσαν φυσιολογικές θερμοκρασίες Μαΐου ίσως να είχε ήδη συμβεί.
Μπορεί την ύστατη στιγμή με το δάνειο που συμφωνήθηκε να λάβει ο ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ύψους ως 300 εκατ. ευρώ, ώστε να χρηματοδοτηθεί το «άνοιγμα» που έχει δημιουργηθεί στον κλάδο, το θρίλερ να πήρε παράταση και να βγάλουμε το καλοκαίρι χωρίς διακοπές ηλεκτροδότησης αλλά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα και να βρουν σύντομα λύση ώστε να μην προκύψουν ξανά ανάλογες συνθήκες ελλειμμάτων στο σύστημα. Αλλωστε το προσωρινώς αποφευχθέν κραχ στην αγορά ενέργειας σχεδόν όλοι οι παράγοντες του χώρου το έβλεπαν να έρχεται και είχαν προειδοποιήσει γι’ αυτό. Πώς όμως προέκυψε το χρηματοδοτικό κενό; Εξαιτίας απλήρωτων λογαριασμών από καταναλωτές που φθάνουν τα 1,3 δισ. ευρώ οι προμηθευτές ενέργειας (ΔΕΗ και ιδιώτες πάροχοι) δεν καταβάλλουν στο Σύστημα (ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ) τις ανάλογες οφειλές. Οι λειτουργοί της αγοράς με τη σειρά τους δεν αποδίδουν στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Elpedison κ.ά.) το αντίτιμο για τις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας στο σύστημα.
Οι παραγωγοί καθυστερούν ή δεν μπορούν να πληρώσουν τη ΔΕΠΑ που τους τροφοδοτεί με πρώτη ύλη (φυσικό αέριο) για την παραγωγή ενέργειας και η ΔΕΠΑ ως τελευταίος κρίκος στην παραπάνω αλυσίδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τους διεθνείς προμηθευτές της (τη ρωσική Gazprom ή την τουρκική Botas) που απειλούν να κλείσουν τις στρόφιγγες. Η ΔΕΠΑ ενημέρωσε ότι οι οφειλές προς την εταιρεία από τους πελάτες της ανέρχονται σε 300 εκατ. ευρώ και αν δεν υπάρξει άλλη λύση τότε θα ζητήσει από τις τράπεζες την κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών, προκειμένου να καλύψει τις δικές της υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές της. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στην τροφοδοσία της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια, καθώς το 25% της ηλεκτροπαραγωγής προέρχεται από φυσικό αέριο. Συνολικά το έλλειμμα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται σήμερα σε 400 εκατ. ευρώ και όλοι τώρα τρέχουν πανικόβλητοι για να αποφύγουν την κατάρρευση του συστήματος. Η ΡΑΕ παίρνει τις άδειες των ιδιωτών προμηθευτών (Energa, Hellas Power, Revma ENA, Εναλλακτική Ενεργειακή) επειδή χρωστούν στο σύστημα, αλλά όταν οι ιδιώτες αύξαιναν με γεωμετρική πρόοδο τους πελάτες τους η ΡΑΕ δεν ζητούσε εγγυήσεις ώστε να προλάβει τη σημερινή κατάσταση. Επίσης, τα περίπου 180 εκατ. ευρώ από τα 400 οφείλονται σε παραγωγούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Οταν με νόμο οι παραγωγοί ΑΠΕ παίρνουν εγγυημένη εξαπλάσια τιμή από τη μέση τιμή συστήματος χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει μια χρηματοδοτική μελέτη, είναι αδύνατον το «πράσινο τέλος» να φθάνει για να πληρωθούν οι παραγωγοί, όσο βαθιά και αν βάλουν το χέρι στην τσέπη οι καταναλωτές. Ολες αυτές οι στρεβλώσεις καλούνται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να λυθούν από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ