Οι προκλητικές και προσβλητικές για τη νοημοσύνη των Ελλήνων δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δεν προκάλεσαν αντιδράσεις μόνο στην Ελλάδα, αλλά μια γενικευμένη κατακραυγή που εκφράστηκε στο διεθνή Τύπο τις τελευταίες ημέρες.

H πιο αιχμηρή και εμπεριστατωμένη παρέμβαση ήταν το άρθρο του εκδότη της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», που κατηγορεί τη Λαγκάρντ για κενές περιεχομένου ηθικολογίες και διγλωσσία.

«Η κυρία Λαγκάρντ γνωρίζει καλύτερα από πρώτο χέρι. Κι όταν εκ του θεσμικού της ρόλου διακηρύττει πως «έφθασε η ώρα της πληρωμής του λογαριασμού» ακυρώνει τη λογική και τα επιχειρήματα της ίδιας.

»Γνωρίζει πολύ καλά τον ρόλο των τραπεζών της Β. Ευρώπης στην κρίση χρέους που στραγγαλίζει την Ελλάδα. Γνωρίζει πως πίσω από τη σημερινή κρίση βρίσκονται γαλλικές και γερμανικές τράπεζες. Αυτές δάνειζαν αλόγιστα χρήματα στο ελληνικό κράτος, στις ισπανικές και ιρλανδικές τραπεζικές φούσκες. Το φτηνό χρήμα που διοχετεύθηκε στις χώρες της περιφέρειας είναι η θεμελιώδης αιτία της ευρωκρίσης».

Και συνεχίζει ο εκδότης του «Guardian»: «Η Λαγκάρντ τα ξέρει αυτά και είναι συνυπεύθυνη, αφού ήταν υπουργός Οικονομικών όταν ξέσπασε η κρίση. Μάλιστα στις αρχές της θητείας της στο ΔΝΤ είχε επισημάνει το πρόβλημα των τραπεζών. Τι είναι λοιπόν αυτό που εξοργίζει στις πρόσφατες δηλώσεις της;»

«Είναι ότι επικαλείται το ηθικολογικό μύθευμα που θέλει τους σπάταλους νότιο-Ευρωπαίους να πληρώνουν τώρα για μία δεκαετία αποχαλίνωσης. Επιχείρημα τελείως άδικο και άχρηστο στην παρούσα κατάσταση. Η συνταγή της μονομερούς λιτότητας που επιβάλλεται στις χώρες της Ευρώπης απειλεί τώρα με κατάρρευση την Ισπανία, την Ιταλία και σε λίγο και τη χώρα της, τη Γαλλία. Επομένως το ηθικό δίδαγμα για τη Λαγκάρντ δεν θα έπρεπε να είναι Βορράς εναντίον Νότου, αλλά Ευρώπη εναντίον τραπεζών τις οποίες υποχρεωνόμαστε όλοι να πληρώνουμε» υπογραμμίζει ο εκδότης του «Guardian».

Ακόμη και από την πατρίδα της, τη Γαλλία, δέχεται βέλη η Λαγκάρντ. Εκτός των επίσημων δηλώσεων της εκπροσώπου της γαλλικής κυβέρνησης και του επικεφαλής του Μετώπου της Αριστεράς Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο Τύπος δεν χαρίζεται στην επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η οικονομική «L’ Expansion» μιλά για «κονσέρτο» κριτικής και επικρίσεων που δέχεται για τη δήλωσή της, ενώ η «Liberation» θεωρεί ότι «άναψε το φυτίλι στο μπαρούτι». Με την ουσία των δηλώσεων Λαγκάρντ φαίνεται πως συμφωνεί η συντηρητική γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», όχι όμως και με το σκληρό ύφος που χρησιμοποίησε.

«Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε την αλήθεια», σημειώνει η εφημερίδα σχολιάζοντας τα φαινόμενα της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας στην Ελλάδα. Είναι «πρακτικές που υπάρχουν από την ίδρυση του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους τον 19ο αιώνα. Εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη, θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί εκ βάθρων. Εάν η Ευρώπη εγκατέλειπε την Ελλάδα στη μοίρα της, τότε αυτό θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο, αν και η Ευρώπη θα το άντεχε. Δεν είναι όμως σίγουρο και το αντίθετο. Οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν να κρατήσουν
το ευρώ. Συνεπώς η λιτότητα θα έπρεπε να τους τρομάζει λιγότερο από την έξοδο από την Ευρωζώνη. Αυτό είναι το μήνυμα που θα πρέπει να μεταφέρει κανείς (στους Έλληνες), αλλά με την κατάλληλη διατύπωση
» σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.

«Η επικεφαλής του ΔΝΤ δε νιώθει καμιά συμπόνια για τους Έλληνες», τιτλοφορείται σχετικό δημοσίευμα της «Welt», που σημειώνει ότι «η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ νιώθει μόνο περιορισμένη συμπόνια για τους πληγέντες από την αναγκαστική λιτότητα Έλληνες».