Αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για τα οικονομικά προβλήματα και αποκάλυψε ότι υπάρχει σκέψη για επιβολή έκτακτης εισφοράς σε 600.000 με 700.000 νοικοκυριά, με εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ, που τα προηγούμενα χρόνια απολάμβαναν ένα «προνομιακό καθεστώς φοροασυλίας και φοροδιαφυγής».

Σε συνέντευξή του στο «Ράδιο 9», ο κ. Σταθάκης ρωτήθηκε πού θα εξευρεθεί το 1,7 δισ. ευρώ που είναι άμεσα απαραίτητο. «Κοιτάξτε, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Η βασική σκέψη είναι να υπάρξει κάποιας μορφής έκτακτη φορολόγηση, της τάξης όμως του 1% -ή κάτι λιγότερο- του ΑΕΠ, να υπάρξει περικοπή δαπανών» απάντησε.

Για την έκτακτη αυτή εισφορά «η αναζήτηση είναι στα πιο ευκατάστατα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας» δηλαδή «περίπου 600.000 με 700.000 νοικοκυριά, τα οποία τα προηγούμενα χρόνια απολάμβαναν όχι μόνο υψηλά εισοδήματα, αλλά και ένα προνομιακό καθεστώς φοροασυλίας και φοροδιαφυγής».

Κληθείς να διευκρινίσει ποιους εννοεί, ο κ. Σταθάκης απάντησε ότι το ποσό φορολογικής δήλωσης για το οποίο μιλά είναι «φαντάζομαι τα 50.000 ευρώ και πάνω».

Σε δημοσιογραφικό σχόλιο ότι αυτό το επίπεδο εισοδήματος αγγίζει το οικογενειακό εισόδημα δύο μέσων μισθωτών, οι οποίοι προφανώς δεν απολάμβαναν τα προηγούμενα χρόνια ένα «προνομιακό καθεστώς φοροασυλίας», ο κ. Σταθάκης απάντησε:

«Καταλαβαίνετε ποια είναι η διαφορά. Εσείς για παράδειγμα που είστε μισθωτός, δεν έχει νόημα να σας επιβάλλουμε και άλλο φόρο. Θα ήταν ακατανόητο σε αυτούς που πληρώνουν φόρους να προσθέσουμε. Αυτό ήταν και το πρόβλημα του μνημονίου. Έχει όμως νόημα να αναζητήσει κανείς έσοδα από τα στρώματα τα οποία για διάφορους λόγους είχαν φοροδιαφυγή ή φοροασυλία, όπως ελεύθεροι επαγγελματίες».

Ο κ. Σταθάκης πρόσθεσε «έχω επίγνωση του γεγονότος ότι το 68% των ανθρώπων είναι μισθωτοί πλέον».