Ισπανικής προελεύσεως ήταν την Παρασκευή οι φόβοι που πίεσαν το ευρώ και τις ευρωπαϊκές μετοχές. Οι φόβοι αφορούσαν φήμες περί ανυπέρβλητων ταμιακών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κυβερνήσεις της Ισπανίας. Οι φήμες αυτές έδωσαν νέα ισχυρή ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων – το κόστος δανεισμού της Γαλλίας έπεσε σε επίπεδα τόσο «γερμανικά», που ούτε ο πρώην πρόεδρος της χώρας – και στενός φίλος της Ανγκελα ΜέρκελΝικολά Σαρκοζί δεν μπόρεσε να πετύχει.

Αργά το απόγευμα, πάντως τις ευρωπαϊκές αγορές στήριξαν τα πολύ καλά στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ. Ο δείκτης της Thomson Reuters και του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν εκτινάχθηκε στο 79,3 το Μάιο από το 76,4 που ήταν τον Απρίλιο, ενώ οι ειδικοί ανέμεναν ενίσχυσή του στο 77,8.

Οι ενδείξεις για ανάκαμψη του ηθικού των εμβληματικών Αμερικανών καταναλωτών βοήθησαν τις ευρωπαϊκές μετοχές να ισορροπήσουν. Οι γενικοί δείκτες έφθασαν για λίγο να περάσουν σε θετικό έδαφος. Όμως οι ακαταλαβίστικες δηλώσεις της αντιπροέδρου της ισπανικής κυβέρνησης δεν ήταν δυνατόν να ξεχαστούν και πάλι τα πρόσημα έγιναν αρνητικά. Οι απώλειες, όμως, περίπου 3 ώρες πριν από το κλείσιμο ήταν από οριακές έως περιορισμένες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη δεν στάθηκαν ικανά να σταθεροποιήσουν ούτε τη Wall Street σε θετικό έδαφος. Επειτα από μία ώρα συναλλαγών ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,29%, ο S&P 500 ενισχυόταν κατά 0,212% και ο Nasdaq υποχωρούσε κατά 0,21%.

Μεγάλες βεβαίως ήταν και οι αναταράξεις στις ισοτιμίες του ευρώ. Εναντι του αμερικανικού, το ευρωπαϊκό νόμισμα έφθασε να ενισχύεται στα 1,2603 δολάρια για να υποχωρήσει στα 1,2496 δολάρια και να σταθεροποιηθεί η ισοτιμία στα 1,2530 δολάρια, πολύ κοντά στα επίπεδα δηλαδή που βρισκόταν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Η ενίσχυση του ευρώ (έστω και πρόσκαιρη) πρέπει να πιστωθεί, όμως, κυρίως στον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, ο οποίος δήλωσε ότι οι περισσότεροι ηγέτες της ευρωζώνης υποστηρίζουν την έκδοση ευρωομολόγων.

Ισπανίδα ταραξίας
Η αναταραχή ανατροφοδοτήθηκε όταν η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Μαδρίτης αναλύει «με κάθε επιφύλαξη» τις αιτήσεις που έχουν υποβάλει προς αυτήν οι τοπικές κυβερνήσεις, οι οποίες ζητούν τη βοήθειά της για να αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές.

«Υπάρχουν περίπλοκοι μηχανισμοί για την χρηματοδότηση των επαρχιών, που πρέπει να τους αναλύσουμε με όλες τις δυσκολίες που αυτοί περικλείουν», δήλωσε την Παρασκευή το μεσημέρι στους δημοσιογράφους η Σάεθ ντε Σανταμαρία έπειτα από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Επειδή οι περίπλοκες διατυπώσεις των πολιτικών ερμηνεύονται από τους επενδυτές ως προσπάθεια συγκάλυψης της πραγματικότητας, το σύνθημα που «έπεσε» στις αγορές ήταν «πούλα».

Οριακή ανάκαμψη σημείωναν το απόγευμα της Παρασκευής οι τιμές του πετρελαίου. Στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού ανέκαμπτε μόλις κατά 1 σεντς στα 90,66 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του πετρελαίου Brent ενισχυόταν κατά 13 σεντς στα 106,68 δολάρια το βαρέλι.