«Πρόκειται για λάθος είδηση». Με αυτά τα λόγια διέψευσε σήμερα Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Σάιμπερτ την πληροφορία σε μερίδα του γερμανικού Τύπου, ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση της Ανγκελα Μέρκελ με τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης με θέμα την από κοινού ψήφιση του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού συμφώνου τέθηκε θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Δεν έγινε ουδεμία τέτοια συζήτηση» τόνισε.

Ο ίδιος δεν διέψευσε πάντως την πληροφορία του περιοδικού «Der Spiegel», ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί σχέδιο έξη σημείων για την ανάπτυξη των προβληματικών χωρών της Ευρώπης, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση Ειδικών Οικονομικών Ζωνών ΕΟΖ με ιδιαίτερο φορολογικό και νομικό καθεστώς, την εισαγωγή του γερμανικού δυαδικού συστήματος εκπαίδευσης (επαγγελματικής για τους λιγότερο «ευφυείς» μαθητές, ανώτερης για τους ευφυέστερους) καθώς και του γερμανικού συστήματος αγοράς εργασίας, που προβλέπει χαλάρωση της νομοθεσίας περί απόλυσης των εργαζομένων καθώς και διεύρυνση του τομέα χαμηλόμισθης εργασίας. «Είναι γεγονός, ότι γίνονται σκέψεις και συνδυασμοί σε διάφορα υπουργεία σχετικά με την προώθηση της ανάπτυξης» είπε. «Αλλά δεν θέλω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες». Οι προτάσεις αυτές, πρόσθεσε, θα τεθούν προς απόφαση στην τακτική σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα τέλη Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομίας, στο οποίο προΐσταται ο αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρόσλερ, διευκρίνισε πάντως, ότι η ιδέα για τις ΕΟΖ δεν εμπεριέχεται σε νέο δικό του έγγραφο, το οποίο περιλαμβάνει επίσης «προχωρημένες» ιδέες για ανάπτυξη στην Ευρώπη. Το υπουργείο αυτό είχε πριν από ένα περίπου χρόνου, από κοινού με το Σύνδεσμο Γερμανών Επιχειρηματιών, την πατρότητα της ιδέας, η οποία εγκαταλείφθηκε όμως στην πορεία, επειδή, όπως δήλωσε ανώτατος οικονομικός παράγων, ο όρος ΕΟΖ θύμιζε έντονα αποικιοκρατία. Το πιθανότερο λοιπόν τώρα είναι ότι η επιστροφή στον όρο οφείλεται στο υπουργείο οικονομικών, επικεφαλής του οποίου είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αναφορές για την Ελλάδα έκανε στη ίδιο κυβερνητική ενημέρωση και ο εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών Μάρτιν Κοτχάους. Απαντώντας στο ερώτημα, αν και πότε θα δοθεί στην Αθήνα η επόμενη δόση από το πακέτο βοήθειας, η απάντησή του ήταν: «Απ’ όσο γνωρίζω, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ανάγκη για εξωτερική χρηματοδότηση καθ’ όλο το πρώτο εξάμηνο του έτους». Μια καθυστέρηση λίγων εβδομάδων στην καταβολή της, είπε, «δεν θα προκαλέσει προβλήματα». Αλλά η τελική απόφαση γι’ αυτό, πρόσθεσε, εναπόκειται στην κρίση της τρόικας, η οποία θα επανέλθει στην Αθήνα μόνο μετά τη διεξαγωγή των εκλογών της 17ης Ιουνίου.