Η Ελλάδα θα μπορούσε να καταφύγει σε ένα τέχνασμα για να αποφύγει τον εξοστρακισμό της από το ευρώ, ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Τόμας Μάγερ. H Αθήνα θα μπορούσε να εκδώσει χρεόγραφα «ελληνικού ευρώ» ή «Geuro» που θα λειτουργούσαν ως παράλληλο νόμισμα με το οποίο θα εξυπηρετούνταν τουλάχιστον οι υποχρεώσεις της χώρας. Προϋπόθεση γι’ αυτό θα αποτελούσε βέβαια η συνέχιση της χρηματοδότησης από την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αν και σε μικρότερο βαθμό από τώρα.
Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να συνεχιστεί η μεταβίβαση χρημάτων αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας και όχι για την κάλυψη των εσωτερικών της αναγκών, ανέφερε ο Μάγερ σε έκθεσή του. Στην περίπτωση αυτή, συμπλήρωσε, θα έπρεπε να περάσουν οι ελληνικές τράπεζες στην κατοχή μιας ευρωπαϊκής «bad bank» και να ανακεφαλαιοποιηθούν μέσω του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, του EFSF. Θετική παρενέργεια της λύσης αυτής θα ήταν πως όλες οι καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών θα τελούσαν υπό την εγγύηση της ευρωζώνης, ενθαρρύνοντας τους καταθέτες να τις επιστρέψουν στους λογαριασμούς τους.
Με την έκδοση των «Geuro», η Αθήνα θα πετύχαινε με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: από τη μία θα απέτρεπε την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη και από την άλλη θα προσάρμοζε τη συναλλαγματική της ισοτιμία. «Λογικά, θα έχουμε στην αρχή μαζική υποτίμηση», έγραψε ο Μάγερ. Mετά θα είναι στο χέρι της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα της χαμηλότερης ισοτιμίας, εφαρμόζοντας τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα της επιτρέψουν να ξαναμπεί πλήρως στο ευρώ, είπε.
Οι traders
Από την άλλη πλευρά πάντως, οριακή πλειονότητα των Ευρωπαίων traders που συμμετέχουν τακτικά σε δημοσκοπήσεις του Reuters πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται ακόμη στην ευρωζώνη στα τέλη του 2013. Δεκατέσσερις από τους 22 traders είπαν ότι η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει το ευρώ ούτε φέτος ούτε το 2013 – ένα ενδεχόμενο που ενώ κάποτε θεωρείτο αδιανόητο τώρα συζητείται ανοιχτά. Ο μέσος όρος των εκτιμήσεων των traders συμφωνεί με αντίστοιχη δημοσκόπηση οικονομολόγων που έγινε την περασμένη εβδομάδα, όπου μια οριακή πλειονότητα -35 από τους 64- είπαν ότι η χώρα θα συνεχίσει να αποτελεί μέλος της ευρωζώνης στα τέλη του επόμενου έτους.