Σταθερά στην πορεία που έχει χαράξει για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα συνεχίσει ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, όπως τόνισε μετά το τετ-α-τετ που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Ο Ραχόι εξέφρασε την άποψη ότι η συζήτηση περί λιτότητας και ανάπτυξης «δεν έχει και πολύ νόημα», καθώς ο καλύτερος δρόμος για την ανάπτυξη είναι η συγκράτηση των δαπανών.

Παράλληλα, υπερασπίστηκε τη φερεγγυότητα του τραπεζικού συστήματος της χώρας, αφήνοντας αιχμές κατά του Γάλλου προέδρου- ο οποίος πρότεινε ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών μέσω των ευρωπαϊκών μηχανισμών-, λέγοντας: «Ο Ολάντ δεν γνωρίζει την την κατάσταση των ισπανικών τραπεζών».

«Η Μέρκελ στηρίζει την πολιτική μας» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της ηλεκτρονικής έκδοσης της ισπανικής εφημερίδας El Pais. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τον Ραχόι η κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο ήταν «πολύ ευχάριστη». Ίσως ήταν και η πιο ευχάριστη συζήτηση που είχε η Μέρκελ τα τελευταία 24ωρα, καθώς οι διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της G8 ήταν ιδιαίτερα πιεστικές για την ίδια και την πολιτική λιτότητας που πρεσβεύει.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός πάντως ξεκαθάρισε ότι: «Ο έλεγχος των δαπανών και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα παραμείνουν η βάση της πολιτικής μας· αυτό θα οδηγήσει στην ανάπτυξη», καθώς και ότι: «Θα συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί».

Ο Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος υποστηρίζει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησής του, δηλαδή την ανάγκη μείωσης του ελλείμματος και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ως την καλύτερη πλατφόρμα για την επίτευξη της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Επιπλέον, ο Ισπανός πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της εφαρμογής αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής στην ΕΕ και όπως είπε ο στόχος δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί ή να αναβληθεί, λόγω των δυσκολιών που διέρχονται αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Ως προς το θέμα του ισπανικού τραπεζικού συστήματος, ο Μαριάνο Ραχόι απέρριψε την πρόταση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ περί ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών μέσω των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης.

«Ο Ολάντ δεν γνωρίζει την κατάσταση των Ισπανικών τραπεζών»
δήλωσε ο Ραχόι και πρόσθεσε ότι η ισπανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ισπανίας, καθώς επίσης έχει αναθέσει σε ανεξάρτητες εταιρίες να ελέγξουν την κατάσταση των ισπανικών τραπεζών.

Όπως είπε, σε περίπου ένα μήνα τα αποτελέσματα των ελέγχων θα γίνουν γνωστά και τότε η ισπανική κυβέρνηση θα μπορεί να λάβει μέτρα βασισμένη στην πραγματική κατάσταση των τραπεζών.