από metereologos.gr
Τρίτη 17 Ιουλίου 2018
 
 

Μυστικά και ψέματα για τη δραχμή και το ευρώ

Τα παιχνίδια κομμάτων-Βρυξελλών και η αγωνία των πολιτών
Μυστικά και ψέματα για τη δραχμή και το ευρώ
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Στις δημόσιες συζητήσεις και ειδικότερα στον προεκλογικό διάλογο, συχνά ακούγονται κάποια «επιχειρήματα» τα οποία δεν έχουν καμία πραγματική βάση.

Επί της ουσίας πρόκειται για απόπειρες διαστρέβλωσης των όσων πραγματικά συμβαίνουν στην Ευρώπη και οδηγούν στη δημιουργία μια εικονικής πραγματικότητας που συνήθως είναι είτε πιο αρεστή για τους εκάστοτε ακροατές είτε πιο εξυπηρετική για όσους προβάλλουν αυτά τα επιχειρήματα.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι στην καλύτερη περίπτωση η νόθευση του διαλόγου στο εσωτερικό της χώρας και στη χειρότερη περίπτωση η εξαγωγή επικίνδυνων για το μέλλον της Ελλάδας συμπερασμάτων.
Στο σημερινό του αφιέρωμα «Το Βήμα» ασχολείται με τους 10 πιο διαδεδομένους μύθους που ταλανίζουν τα τελευταία χρόνια την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Τα ζητήματα που εξετάζονται σχετίζονται με το αν και κατά πόσο η Ευρώπη μπορεί να διώξει την Ελλάδα από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση, αν πιθανή έξοδος της Ελλάδας θα οδηγήσει σε κατάρρευση την ευρωζώνη στο σύνολό της, αν μπορούμε να μείνουμε στο ευρώ χωρίς να εφαρμόζουμε το μνημόνιο, αν μπορούμε να πληρώνουμε το εσωτερικό χρέος και να πάψουμε να εξυπηρετούμε το εξωτερικό ή αν είναι καλύτερα για την Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Ειδικότερα οι μύθοι αυτοί είναι οι εξής:

1. Ουδείς μπορεί να διώξει την Ελλάδα από το ευρώ διότι με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία αποχώρηση χώρας από το ευρώ δεν νοείται.
Ο μύθος αυτός βασίζεται στο γεγονός ότι όντως ο κοινοτικός νομοθέτης δεν προέβλεψε τις διαδικασίες αποχώρησης μιας χώρας από το ευρώ. Και αυτό διότι θέλησε να τονίσει ότι η ένταξη στο ενιαίο νόμισμα είναι μια οριστική και αμετάκλητη εθνική απόφαση. Οπως ίσχυε παλαιότερα για την προσχώρηση στην ΕΟΚ. Ωστόσο στη μεταγενέστερη του ευρώ και ισχύουσα σήμερα Συνθήκη της Λισαβόνας προβλέφθηκε για πρώτη φορά η διαδικασία εθελουσίας αποχώρησης ενός κράτους-μέλους από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τούτου δοθέντος, και δεδομένου ότι στη ζώνη του ευρώ εντάσσονται μόνο τα κράτη-μέλη της ΕΕ, είναι αυτονόητο ότι αν οψέποτε μια χώρα-μέλος αποφασίσει να αποχωρήσει από την ΕΕ αυτομάτως αποχωρεί και από το ευρώ.

2. Ουδέποτε η Ελλάδα θα ζητήσει να εξέλθει από την ΕΕ.
Ποτέ μη λες ποτέ. Αν για παράδειγμα κάποια στιγμή δεν έχει το κράτος τα χρήματα που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία του (μισθοί, συντάξεις, Υγεία, Παιδεία κ.ά.) και ουδείς στον κόσμο δηλώνει διατεθειμένος να το δανείσει με λογικούς όρους, τότε η μόνη λύση που πρακτικά απομένει είναι να τυπώσει χρήμα.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει παραχωρήσει αυτό το δικαίωμα στη Φρανκφούρτη, δηλαδή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η μόνη λύση που θα απομείνει στη χώρα είναι να ζητήσει τη σύναψη μιας συμφωνίας με τους εταίρους βάσει της οποίας η Ελλάδα θα αποχωρήσει εκουσίως από την ΕΕ και συνεπώς από το ευρώ. Στη συμφωνία αυτή θα προβλεφθούν και οι όροι βάσει των οποίων θα μπορεί η Ελλάδα «να τυπώνει χρήμα».

3. Η έξοδος της Ελλάδας από  την ευρωζώνη είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει σε κατάρρευση την ευρωζώνη στο σύνολό της.
Αλλοι λένε ναι, άλλοι λένε όχι. Το βέβαιο πάντως είναι ότι ως σήμερα - και παρά τις προειδοποιήσεις όλων των αρμοδίων παραγόντων - η Γερμανία (δηλαδή η κυρίαρχη δύναμη της ευρωζώνης) πήγε κόντρα στο ρεύμα, χωρίς προς το παρόν να διαλυθεί η ζώνη του ευρώ.

Επέβαλε την εμπλοκή του ΔΝΤ στη διάσωση των χωρών της ευρωζώνης παρά τις δριμύτατες αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στην περίπτωση της Ελλάδας υποχρέωσε τους ιδιώτες ομολογιούχους σε υπέρογκες απώλειες χρημάτων και αγνόησε τις πανταχόθεν προειδοποιήσεις ότι οι αγορές αυτό δεν θα το συγχωρήσουν.

Συνεπώς το να στοιχηματίσει κάποιος τι θα κάνει η Γερμανία σε περίπτωση που η Ελλάδα απορρίψει το μνημόνιο είναι μάλλον ριψοκίνδυνο. Σίγουρα πάντως η Γερμανία θα συνεκτιμήσει το τι θα της συμβεί - δηλαδή πόσο θα της κοστίσει - αν στο μέλλον και οι άλλες προβληματικές χώρες της ευρωζώνης ακολουθήσουν τα βήματα της Ελλάδας.

4. Μπορούμε να μείνουμε στο ευρώ χωρίς να εφαρμόσουμε το μνημόνιο.
Η εντύπωση αυτή υπάρχει μόνο (και μάλλον λόγω κακής πληροφόρησης) σε ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινής γνώμης. Στον υπόλοιπο κόσμο σχεδόν οι πάντες εκτιμούν ότι λόγω των σκληρών όρων του μνημονίου η Ελλάδα δεν θα το εφαρμόσει και τελικά θα φύγει από το ευρώ.

Και αυτό διότι από τη στιγμή που θα ανακοινώσουμε πως δεν θα εφαρμόσουμε το μνημόνιο θα σταματήσουν οι δανειοδοτήσεις από τον διεθνή παράγοντα, χωρίς παράλληλα να έχουμε πρόσβαση στις αγορές. Οι οποίες αγορές για να δανείσουν σήμερα την Ελλάδα ζητούν τόκο της τάξεως του 30%. Αρα η έξοδος από το ευρώ (και την ΕΕ) και η δημιουργία εθνικού νομίσματος είναι μονόδρομος σε περίπτωση μη εφαρμογής του μνημονίου.

Αλλωστε με δεδομένα το νέο σύμφωνο σταθερότητας της ευρωζώνης και την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας ακόμη και αν δεν υπήρχε το παλαιό μνημόνιο η σημερινή ευρωζώνη θα μας «έραβε» αμέσως καινούργιο.

5. Ούτως ή άλλως είμαστε στον πάτο.
Ορθό, αλλά στον πάτο της ευρωζώνης και μαζί με τα άλλα ασθενέστερα οικονομικώς κράτη-μέλη της. Εχουμε δηλαδή μισθούς ανάλογους με αυτούς της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας των οποίων οι οικονομίες δεν διαφέρουν σημαντικά από την ελληνική.

Αν επιλέξουμε άλλον πάτο, π.χ. της ΕΕ, τότε θα έχουμε τους μισθούς της Βουλγαρίας, της οποίας άλλωστε οι εξαγωγές είναι της ίδιας τάξεως με τις ελληνικές. Τέλος αν επιλέξουμε πάτο εκτός της ΕΕ, μάλλον θα πάμε «άπατοι».

6. Ούτως ή άλλως η ευρωζώνη εντός ολίγου θα διαλυθεί.
Ισως ναι, ίσως όχι. Οπως άλλωστε δεν είναι απίθανο να επαληθευθούν οι Μάγιας και να καταστραφεί προηγουμένως ο πλανήτης. Ωστόσο αν τα κραχ και οι οικονομικές καταστροφές μπορούσαν επακριβώς να προβλεφθούν τότε απλώς δεν θα συνέβαιναν.

Ακόμη όμως και αν το ευρώ διαλυθεί, το επόμενο βήμα θα είναι η εκ νέου δημιουργία του (με άλλους φυσικά όρους), αφού όλες οι ευρωπαϊκές χώρες είναι πια πολύ μικρές για να αντεπεξέλθουν στην παγκοσμιοποίηση με τα εθνικά τους νομίσματα. Πόσο μάλιστα η Ελλάδα. Τέλος ακόμη και αν διαλυθεί το ευρώ το καλύτερο για την Ελλάδα θα ήταν να συμμετάσχει στις διεθνείς διασκέψεις για την αντικατάστασή του και όχι να βρίσκεται ήδη εκτός.

7. Ολα αυτά συμβαίνουν επειδή η Γερμανία διοικεί σήμερα την Ευρώπη.
Η Γερμανία δεν διοικεί (οικονομικά) μόνο σήμερα την Ευρώπη, αλλά εδώ και δεκαετίες. Και αυτό διότι πριν από το ευρώ ήταν, λόγω του οικονομικού δυναμισμού της, η μόνη χώρα που αυτοβούλως αποφάσιζε για την ισοτιμία του νομίσματός της.

Με άλλα λόγια, όριζε λίγο, πολύ τις οικονομικές πολιτικές των άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Θα ήταν αφελές να πιστέψει κάποιος ότι η Γερμανία θα δεχόταν αυτοβούλως να παραχωρήσει μια τόσο σημαντική εξουσία χωρίς αντάλλαγμα. Αντάλλαγμα που εν προκειμένω δεν είναι άλλο από την εφαρμογή της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρώπη με βάση τα γερμανικά πρότυπα.

8. Η Ελλάδα θα είναι καλύτερα εκτός του ευρώ.
Εκτός ευρώ βρίσκονται σήμερα είτε, εκουσίως, οι πολύ πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Ελβετία, Νορβηγία), είτε, ακουσίως, οι πολύ φτωχές (π.χ. Αλβανία, Ρουμανία). Η Ελλάδα δεν είναι πλούσια ευρωπαϊκή χώρα.

9. Μπορούμε χωρίς πρόβλημα να πληρώνουμε το εσωτερικό χρέος αν πάψουμε να πληρώνουμε το εξωτερικό.
Οχι ακριβώς, γιατί παρά τις περικοπές και τους φόρους, τα κρατικά έξοδα (χωρίς τους τόκους) εξακολουθούν να υπερβαίνουν ελαφρώς τα κρατικά έσοδα. Αρα, αν αρνηθούμε το μνημόνιο (και τα χρήματά του) θα απαιτηθούν αμέσως νέα μέτρα για τη λειτουργία του κράτους, χωρίς φυσικά να ακυρωθεί κανένα από τα υιοθετηθέντα.

Αμέσως μετά τη στάση εξωτερικών πληρωμών και την ακύρωση του μνημονίου θα ακολουθήσει η έξοδος από το ευρώ και η υιοθέτηση εθνικού νομίσματος, την ισοτιμία του οποίου θα αποφασίσουν οι αγορές. Η διασάλευση της «πίστης» στο ελληνικό κράτος θα γενικευτεί και τα εισαγόμενα στην Ελλάδα προϊόντα επί της ουσίας θα προπληρώνονται, αφού ουδείς θα εμπιστεύεται τους οικονομικούς παράγοντες ενός διεθνώς αφερέγγυου κράτους.

10. Η συνταγή του μνημονίου είναι λάθος.
Η συνταγή του μνημονίου δεν είναι τίποτε άλλο παρά τα μέτρα που επί σειρά ετών πρότειναν λίγο-πολύ στην Ελλάδα όλοι οι διεθνείς οργανισμοί. Δεν υπάρχει ωστόσο αμφιβολία πως πολλές προτάσεις του μνημονίου είναι σε λάθος κατεύθυνση, όπως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η έξοδος της Ελλάδας από τη σημερινή κρίση ούτως ή άλλως θα συνοδευτεί από εξαιρετικά περιοριστικές οικονομικές πολιτικές. Αν πάντως δεν υπήρχε η ενωμένη Ευρώπη, το ελληνικό κράτος θα είχε εκ του ασφαλούς και προ πολλού πτωχεύσει.Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (109)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙΑΔΑΣ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. ΑΘΛΙΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ, ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΟΡΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΤΙΣ ΚΛΙΚΕΣ, ΤΙΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ, ΤΗΝ ΔΙΑΠΛΟΚΗ, ΤΗΝ ΑΝΟΜΙΑ, ΤΟΥΣ ΗΜΕΤΕΡΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ!!!! ΝΤΡΟΠΗ!!!! | 19/05/2013 13:38
  Διορίσθηκα, ως Πτυχιούχος Μόνιμος Υπάλληλος, σε ΝΠΔΔ, μετά από επιτυχία μου σε Πανελλήνιο Δημόσιο Διαγωνισμό Στο ΝΠΔΔ που υπηρετώ, τα τελευταία 13 έτη έγιναν εκατοντάδες προσλήψεις, χωρίς διαγωνισμό, κάτω από το απόλυτο καθεστώς γενικευμένης οικογενειοκρατίας και ως εκ τούτου με ενδεχόμενες παράνομες προσλήψεις και αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων. Σε ένα καθεστώς οικογενειοκρατίας, μια συνεχής και διαρκής ηθική παρενόχληση (mobbing) και ένας επαναλαμβανόμενος εκφοβισμός και συστηματική εργασιακή ψυχολογική κακομεταχείριση (bullying), είναι βέβαιον, ότι έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων-θυμάτων και κατ’ επέκταση, των οικογενειών τους. Φυσικό είναι τα μέλη της οικογενειοκρατίας να χαρακτηρίζουν δήθεν ικανούς τα μέλη τους και τους εκτός οικογενειοκρατίας δήθεν ακατάλληλους. Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, που ζητά το υπουργείο, σε ένα τέτοιο καθεστώς οικογενειοκρατίας, παράνομων προσλήψεων αορίστου χρόνου που μπήκαν από το παράθυρο, κλικών, κομματισμού, ημετέρων, ανομίας, διαπλοκής κ.λπ., εξυπακούεται ότι σε κάθε περίπτωση θα είναι αναξιόπιστο. Αυτό είναι ο νέος Καιάδας για να σώσουν την οικογενειοκρατία, τους αορίστου χρόνου που μπήκαν από το παράθυρο, την διαπλοκή, την ανομία, τις “φαμίλιες”, τους ημέτερους, τους κομματικούς στρατούς. Στο καθεστώς οικογενειοκρατίας, τους έξω από αυτήν, τους εξαναγκάζουν σε αδράνεια (στο ψυγείο). Τα μέλη της οικογενειοκρατίας αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία, εκλέγουν με την ψήφο τους υπηρεσιακά συμβούλια, διοικήσεις, συλλογικά όργανα, τοποθετούνται αναξιοκρατικά προϊστάμενοι κ.λπ. Είναι αστείο να ζητά το υπουργείο συμπλήρωση ερωτηματολογίου, για το τι κάνει υπάλληλος-θύμα των πιο πάνω και μάλιστα με την επιβεβαίωση των προϊσταμένων, δηλαδή της ίδιας της οικογενειοκρατίας κ.λπ.!!!!!!! Σε ένα καθεστώς οικογενειοκρατίας, μια συνεχής και διαρκής ηθική παρενόχληση (mobbing) και ένας επαναλαμβανόμενος εκφοβισμός και συστηματική εργασιακή ψυχολογική κακομεταχείριση (bully
  Α. Π.
  απάντηση00
   
   
  ευρω | 22/05/2012 08:57
  α μπα, το Μαυροβουνιο και το Κοσσοβο που ειναι στο Ευρω, ειναι μελη της ΕΕ ? /
  φιλαληθης
  απάντηση10
   
   
  Εν αρχή ην η βλακεία | 21/05/2012 23:59
  Το υποψιαζόμουν, το διαπίστωνα, το απωθούσα, μέχρι που βεβαιώθηκα διαβάζοντας -μαζί με άλλα φαιδρά- τα σχόλια που ξερνιούνται εδωμέσα. Ο Έλλην είναι πριν και πάνω απ' όλα ηλίθιος. Τυχόν άλλες ιδιότητές του έρχονται δεύτερες και καταϊδρωμένες, αν δεν ακυρώνονται κιόλας απ' την ανικανότητά του να υπάρξει ως συνειδητός πολίτης. (Αν είμαι Έλλην; Φοβάμαι πως... ναι. Πλέον, ο λόγος στους σοφιστές).
  Απόστρατος
  απάντηση23
   
   
   
  Αλλο ΕΕ και άλλο Eυρωζώνη | 21/05/2012 20:26
  Γιατι ρε Μανωλιό προσπαθείς να μπουρδουκλώσεις τα πράγματα. Η ΕΡΩΖΏΝΗ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΉ ΈΝΩΣΗ είναι δυό διαφορετικά πράγματα!!!!!!!!!! Γιατι προσπαθείς να περάσεις στα μουλωχτά φοβίες στο κόσμο; Και αν δεν το κάνεις σκόπιμα τότε είσαι απληροφόρητος. Τα πράγματα έχουν ως εξής: Για περίπου 95 δίς αρχικό δανεισθέν κεφάλαιο έχουμε πληρώσει 612 δίς και χρωστάμε άλλα 350 δις περίπου!!!!!! Σε βλέπω να ετοιμάζεσαι για να πείς τα δικά σου. πριν απο αυτό απάντησε μου στο εξής::::::::: Προ μνημονίου μας έλεγαν ότι το χρέος είναι 280 δις... άρα μετά δύο χρόνια, δηλαδή σήμερα και με 5% επιτόκιο θα έπρεπε να χρωστάμε γύρω στα 310 δις ..... Μας κούρεψαν 100δις ... άρα πρέπει να χρωστάμε 210δις.... μου εξηγείς πως διάολο και χρωστάμε πάνω από350;;;;;; Ομως εξήγηση με απλή αριθμητική όχι με τα μαθηματικά του Καραγκιόζη του στήλ Ενα μου Ενα σου Ενα μου και ξανά πάλι Ενα μου Ενα σου Ενα μου....
  Stratos
  απάντηση1411
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ? | 21/05/2012 19:23
  ΟΛΟ ΨΕΜΑΤΑ , ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΘΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ.
  GEORGIOY
  απάντηση911
   
   
   
  Αν πάντως δεν υπήρχε η ενωμένη Ευρώπη | 21/05/2012 17:26
  δεν θα ειχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο εξ αρχής. Απλά. Θα είχαμε λιγότερα, θα χρωστούσαμε λιγότερα, και όλα θα ήταν καλύτερα ίσως.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση914
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΑΝΤΙΟ ΕΥΡΩ αν βγει ο Σύριζα | 21/05/2012 16:32
  Ένα παράλληλο νόμισμα το Geuro προτείνει σε ανάλυσή της (18 Μαΐου) η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank στην περίπτωση που η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αποτελείται από κόμματα που απορρίπτουν το πρόγραμμα προσαρμογής της Τρόικας. Αν ήταν αυτοκίνητο θα το λέγανε Yugo.
  ...Ψηφίζεις Σύριζα παίρνεις Geuro! (καλές αγορές)
  απάντηση1613
   
   
   
  Δει γράμματα μαθείν και μαθόντα νούν έχειν | 21/05/2012 15:20
  Όλα αυτά τα ζητήματα δεν είναι δυστυχώς αυτονόητα παρά μόνο για όσους είναι νουνεχείς, αντικειμενικοί, και σωστά πληροφορημένοι. Αλλά ο συνδυασμός αυτός υπάρχει σε μικρή μερίδα των Ελλήνων πολιτών και πάντως όχι σε όσες ομάδες συμφερόντων, κόμματα και συντεχνίες ευνοούνται από την στασιμότητα και την διατήρηση του σημερινού status. Αν υποθέσουμε ότι η παρούσα κρίση έχει δημιουργήσει έναν παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο, τότε η χώρα μας βρίσκεται σε έναν άτυπο εμφύλιο ανάμεσα στο συμφέρον της τεράστιας πλειοψηφίας των Έλλήνων πολιτών από τη μία και στα ιδιοτελή συμφέροντα όσων έχουν με οποιονδήποτε τρόπο βολευτεί στη σημερινή κατάσταση ανομίας, αμεριμνησίας, άγνοιας, διαφθοράς, επιχειρηματικών αντικινήτρων, γραφειοκρατίας, πελατοκρατίας και πάει λέγοντας. Το πόσο και πως αντιλαμβάνεται το πραγματικό της συμφέρον η τεράστια αυτή πλειοψηφία αποτελεί το πραγματικό μας υπ. αριμόν 1 εθνικό μας πρόβλημα.
  Θοδωρής Ζαρέτος
  απάντηση186
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Γκαίμπελς;;; | 21/05/2012 14:26
  Αγαπητέ κε Σπινθουράκη, Άκρως διαφωτιστικό και προπαγανδιστικό (έως και Γκαιμπελικού επιπέδου) το άρθρο σας. Αναρωτιέμαι όμως γιατί κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να μας πει τι ακριβώς θα σήμαινε μια χρεωκοπία και κυρίως για πόσο χρονικό διάστημα θα παρέμεναν οι πολύ άσχημες επιπτώσεις ενός τέτοιου πιστωτικού γεγονότος (ένα, πέντε, είκοσι, διακόσια χρόνια;). Επίσης το αριστουργηματικό άρθρο σας, αγνοεί (ή καλύτερα αποκρύπτει) το γεγονός ότι οι λεγόμενες "αγορές" λειτουργούν πολύ με την ψυχολογία (στο κάτω κάτω τι είναι οι χρηματο-οικονομικές επενδύσεις, αγοραπωλησία προσδοκιών). Είμαι κάθετος στην πεποίθηση ότι δεν πρόκειται να μας αφήσουν ούτε να χρεωκοπήσουμε ούτε να εξέλθουμε από την Ευρωζώνη γιατί απλά αν πέσει η Ελλάδα, η επόμενη οικονομία που θα πέσει είναι όχι η Ισπανική αλλά η Ιταλική. Αν πέσει η Ιταλική οικονομία, μετά ξέρετε ποια πέφτει; Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ. Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο εξωτερικό χρέος σε απόλυτους αριθμούς στην Ευρωζώνη (της τάξεως των 4 τρις), αλλά δανείζεται με επιτόκιο λίγο πάνω από 1%. Αν αυτό το επιτόκιο γίνει 2% (είπαμε οι αγορές λειτουργούν με κύριο γνώμονα την ψυχολογία), τότε και το χρέος της Γερμανίας δεν εξυπηρετείται με λογιστικούς όρους. Τέλος δεν αναφέρετε πουθενά το γεγονός ότι οι περισσότεροι Έλληνες γνωρίζουν και κατανοούν την αναγκαιότητα λήψης διαρθρωτικών μέτρων, όχι όμως μονόπλευρων και άδικων με μόνιμα θύματα τα γνωστά κορόϊδα που πάντοτε πλήρωναν το μάρμαρο, για να γλεντάνε σε βάρος τους οι μόνιμοι αετονύχηδες μαζί με τους Γκαιμπελίσκους και λοιπούς αυλικούς τους.
  ΓΙΑΝΝΗΣ Μ.
  απάντηση3017
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ 10. Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ | 21/05/2012 11:30
  ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΠΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ ΘΑ ΧΡΕΩΚΟΠΟΥΣΕ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΟΙΩΣ. Η ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΕ ΤΗΝ ΑΥΤΑΡΚΙΑ ΜΑΣ ΣΕ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΕΞΑΝΤΛΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ. ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΜΕ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑΡΚΙΑ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ. ΒΕΒΑΙΑ ΜΑΚΑΡΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ.... ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ Η ΕΝΩΣΗ ΑΥΤΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΗΣ!!!
  Αθανάσιος
  απάντηση2025
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  μια παρατήρηση | 21/05/2012 11:27
  απο το άρθρο το σημείο 9 <<< Μπορούμε χωρίς πρόβλημα να πληρώνουμε το εσωτερικό χρέος αν πάψουμε να πληρώνουμε το εξωτερικό. Οχι ακριβώς, γιατί παρά τις περικοπές και τους φόρους, τα κρατικά έξοδα (χωρίς τους τόκους) εξακολουθούν να υπερβαίνουν ελαφρώς τα κρατικά έσοδα. Αρα, αν αρνηθούμε το μνημόνιο (και τα χρήματά του) θα απαιτηθούν αμέσως νέα μέτρα για τη λειτουργία του κράτους>>> μπράβο στον Σπινθουράκη, η πιο σοβαρή θέση (χωρίς καταστροφολογία) πού έχω διαβάσει για αυτό το θέμα (διακοπή χρηματοδότησης απο τρόικα) το ύψος του πρωτογενούς ελλείμματος που υφίσταται (και καλύπτεται μέσω εταίρων) θα πρέπει να "αντισταθμιστεί" απο την λήψη σχετικών μέτρων για πρόσθετη προσαρμογή.
  Πτ
  απάντηση126
   
   
   
  Γιατί ψηφίζουμε όλοι ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές; | 21/05/2012 11:15
  Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να υποστηρίξουμε όλοι το ΣΥΡΙΖΑ, όχι γιατί πιστεύουμε ότι οι μισθοί θα αυξηθούν, ούτε γιατί νέοι δημόσιοι υπάλληλοι θα διοριστούν (κάτι που οι περισσότεροι Έλληνες δεν θέλουμε ούτως ή άλλος) και σίγουρα όχι γιατί έχει το πρόγραμμα του είναι εφαρμόσιμο... Ποιανού ήταν άλλωστε στο παρελθόν για να είναι του ΣΥΡΙΖΑ; Ο λόγος που όλοι οι Έλληνες πρέπει να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ είναι είναι ότι τα κέντρα αποφάσεων πρέπει να στελεχωθούν με ανθρώπους όπου δεν έχουν εμπλακεί στα σκάνδαλα του παρελθόντος. Πως ο Βενιζέλος ή ο Σαμαράς θα υποστηρίξουν τα συμφέροντα της χώρας αν οι Γερμανοί γνωρίζουν την εμπλοκή τους στα σκάνδαλα και με μια δημοσίευση των ονομάτων τους πάνε φυλακή; Πως θα στείλει ο Βενιζέλος το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στη δικαιοσύνη όταν ό,τι έκανε το έκανε με τις δικές του τις πλάτες; Ποτέ δε θα λύσουν το πρόβλημα αυτοί που το δημιούργησαν. Υποστηρίζω ΣΥΡΙΖΑ διότι με βάση την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να διώξει τους απατεώνες του παρελθόντος. Ας βγει ο ΣΥΡΙΖΑ και ας εφαρμόσει το μνημόνιο αν αυτή είναι η μόνη λύση... Αλλά αυτό δε θα μας το επιβάλλει οι αλήτες του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ όπου έπαιρναν μίζες για τα πάντα και που έφτιαχναν νόμους για να παραγράφονται τα αδικήματά τους. Αν αποδειχθεί αύριο ότι και οι πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ όταν πάρουν την εξουσία κάνουν τα ίδια πράγματα... με μίζες και κατασπατάληση του δημοσίου πλούτου, τότε την επόμενη φορά ψηφίζουμε κάποιον άλλο. Τώρα όμως δε χάνουμε την ευκαιρία να στείλουμε κατ' αρχήν σπίτι τους (και εκ' τον υστέρων ελπίζω στη φυλακή) τους ΠΑΣΟΚους και ΝΔες, και να δώσουμε μια ευκαιρία στην Ελλάδα μας. Ψηφίζουμε όλοι ΣΥΡΙΖΑ!
  johnathan.paias@gmail.com
  απάντηση2836
  Απαντήσεις  3 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ΥΠΕΡΑΠΛΟΥΣΤΕΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ | 21/05/2012 11:15
  Οι αναλύσεις στις οποίες προβήκατε είναι υπεραπλουστευμένες. Περιμέναμε από τον τίτλο και μόνο του άρθρου μια πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση... αυτά που αναφέρετε τα ξέρουν και ... οι πέτρες...
  Ανώνυμος / η
  απάντηση811
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Τι εκανε η ΝΔ απο το 2004 - 2009 | 21/05/2012 10:51
  ΤΙ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΗ ΝΔ από την κυβερνηση του 2004-2009; Τίποτα. Το 80% των προσωπων ειναι ακριβως τα ιδια. Ο Σαμαρας και η Ντορα ήταν υπουργοί. ΔΕΙΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΙ ΕΓΡΑΦΕ ΤΟ ΒΗΜΑ: Οργιο σπατάλης €89,5 δισ. Οι δαπάνες εκτοξεύθηκαν το 2009 σχεδόν στα 90 δισ. ευρώ(!) όταν το 2004 ήταν 59,7 δισ. ευρώ 103.771 «γαλάζια ρουσφέτια» σε πέντε χρόνια - Ομηροι των διπλών εκλογών 36.823 συμβασιούχοι ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/10/2010, 06:45 Ζώης Τσώλης
  AZ
  απάντηση345
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Παπατσιπρουληδες σκαστε πια | 21/05/2012 10:11
  Καλο θα ηταν ΚΑΙ τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να σταματησουν τα οικονομικά παιχνίδια εις ωφελος των χρηματοδοτών τους. Αυτοί που διαθετουν εγκέφαλο εχουν καταλάβει οτι ο ΣΥΡΙΖΑ προς τα έξω υπόσχεται μια εύκολη και μυστηριακή μετάβαση στη Ελλάδα του χθες με τα επιδόματα και τους ΣΥΝΔΙΚΑΛΕΣ πανω απο ολα. Αυτό διεθνως ονομάζεται συντηρητισμός , η διατήρηση κεκτημένων μιας αρχουσας ταξης των διορισμένων με ισοβια εργασία και ατιμωρησία ακομα και σε περιπτωση συλληψης με προσημειωμένα στον τοπο εργασίας (δες υπάλληλος πολεοδομίας στην Συγγρού που απλά μετατεθηκε σε αλλο οροφο) Προς τα μεσα εχουμε σφυροδρέπανα που εξαφανιζονται με photoshop και ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ που στρεφονταικατα του ευρώ , των (ελληνικών) τραπεζών και των επιχειρήσεων αλλα κυρίως κατά της λογικής αφου αποτελούνται κυρίως απο διορισμένους συνδικαλιστες που δεν δουλεψαν ποτέ τους Δυστυχώς η νεα ανακαμψασα αριστερά δεν ειναι τιποτε αλλο απο το παλιό καλό ΠΑΣΟΚ της οικογενειας Παπανδρέου με πορτοκαλί πουκάμισο. Ισως και χειρότεροι
  l.eg
  απάντηση2223
   
   
  Ποιος φοβαται τον Συριζα | 21/05/2012 10:09
  Οι πρωην συνδικαλιστες του Πασοκ φοβουνται το Συριζα ? Οι 80.000 εξαφανισμένοι Δ/Υ φοβουνται το Συριζα ? Οχι , αντιθετα τον στηρίζουν ! Ρωτα την Δ.Σπανου και θα καταλάβεις ΠΟΙΟΙ ειναι το συστημα στην Ελλάδα... Θα σου πω εγω ποιοι φοβούνται τον Συριζα: οι μικροκαταθετες , οι μικρομέτοχοι και οσοι ελάχιστοι επιχειρηματιες εχουν μεινει στην χωρα ... και φυσικά οσοι δεν εχουν κομπλεξ και αισθημα κατωτεροτητος με τα ομορφα μαγαζιά , τα ασπαστα πεζοδρόμια και τους ανθρωπους που εργάζονται για να πληρωθούν
  ntour
  απάντηση3912
   
   
  SOROS Τσιπραρχηγος | 21/05/2012 10:07
  "Σκοπός του Συριζα δεν ειναι να κυβερνήσει αλλα να προκαλέσει ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ εντος του ευρώ. Ετσι θα πλήξει τους αλλους που κυβερνουν και θα ωφελήσει τους χρηματοδότες της (εξηγηση του γιατι ο κουβελης δεν αγουγε καν για κυβερνηση ειναι γιατι ηξερε τι παιζει ο Τσιπρας) Για τις περισσότερες ακραίες συνιστωσες του Συριζα η καταρευση ειναι ΣΤΟΧΟΣ και οχι ΚΙΝΔΥΝΟΣ "
  ntek
  απάντηση1017
   
   
  Το Τσιπροπασόκ | 21/05/2012 10:06
  Οταν ενα κομμα του 16-18% στις προσφατες εκλογές προειδοποιεί για εθνικοποιήσεις και στελνει επιστολές προειδοποίησης σε ξενες κυβερνήσεις σαν να ειναι ο απόλυτος αρχων εχει σιγουρα πλάτες και πολιτική καλυψη περα απο τον Ατλαντικό για να κανει κατι τετοιο. Οταν αλλα λέει προς τα εξω και αλλα βγαινουν απο μεσα και δεν φοβαται να αποκαλυφθεί , εχει πλάτες και μέσα στην επικράτεια και φυσικά δεν αναφερομαι στους "ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ" . Δεν σου λέω απλώς οτι ο Τσιπρας ειναι κατι σαν τον δωσιλογο της κατοχής αλλα στο οτι η πολιτική του εχει σαφείς προεκτάσεις προς Αμερικάνικα κεντρα αποφάσεων εν ειδη λυκοφιλίας και τυγχανει στηριξης των ντοπιων πατρόνων τους. Δεν ειναι καινουργιο , ο καθε Soros και τα συμφεροντα του ειχαν παντα λύκους στο χωρο της θωλοκουλτούρας Σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ δεν ειναι να κυβερνήσει αλλα να προκαλέσει ΑΤΑΚΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ εντος του ευρώ. Ετσι θα πλήξει πολιτικά αυτούς που κυβερνουν και θα ωφελήσει τους τοπικους χρηματοδότες του και με αγνωστους μηχανισμους σε μενα τα soro παιδα (Αυτο εξηγεί γιατι ο κουβελης δεν αγουγε καν για κυβερνηση ειναι γιατι ηξερε πολυ καλά τι παιχνίδια παιζει ο Τσιπρας) Για τις περισσότερες ακραίες συνιστωσες του Συριζα η καταρευση ηταν ανεκαθεν ΣΤΟΧΟΣ και οχι ΚΙΝΔΥΝΟΣ Θεωρούσαν ανεκαθεν εχθρό το κρατος και τις υποδομές της κοινωνίας (αστυνομία , αγορά εμπορευμάτων ή κεφαλαίων , μικρους ή μεγάλους εργοδότες). Η ανιερη συμμαχία των θολών με το βαθυ συνδικαλιστικό πασοκ εδωσε τα αποτελέσματα που είδατε Δεν ψηφισα ποτε στη ζωή μου Πασοκ και το μετανοιωσα οταν τελευταία ψηφισα ΝΔ το 2004. Αυτή τη φορά θα ψηφισω Σαμαρά αρκετά συνειδητά περισσοτερο ως πράξη αντιδρασης κατα του μασκαρεμένου πασοκισμου που παει να μας πουλήσει ο Τσιπρας
  eg@gmail.com
  απάντηση714
   
   
  ποσο ακομα | 21/05/2012 09:04
  λαικιστικο αρθρο χωρις σοβαρα και επιστημονικα επιχειρηματα ενταγμενο σ ενα κρεσεντο υπερ του μνημονιου...προτεινω ν αντιπαραθεσετε ενα αρθρο α)με τις "μεταρρυθμισεις" του μνημονιου και ΠΩΣ αυτες θα οδηγησουν σ αναπτυξη β) ν απαντησει επιτελους καποιος αν εγγυαται το μνημονιο την εξοδο απο την κριση η μηπως θα εχουμε ενα μνημονιο 3? και γ)μεχρι ποτε θα δανειζομαστε για να πληρωνουμε τους παγκοσμιους τοκογλυφους?
  maria
  απάντηση219
   
-