Μετά τα μαζικά «λουκέτα» σε μικρές, κυρίως, εμπορικές επιχειρήσεις, με κλείσιμο απειλούνται τώρα και μεσαίες επιχειρήσεις. Οι τράπεζες σε καθημερινή βάση δίνουν «αγώνα δρόμου» για να κρατήσουν ζωντανά όσο το δυνατόν περισσότερα δάνεια. Ωστόσο η επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά εξαιτίας της παρατεταμένης ύφεσης και η έλλειψη ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος μοιραία οδηγούν και μεσαίες επιχειρήσεις σε κλείσιμο.
«Τώρα στην κρίση μάθαμε ποιοι είναι οι χειρότεροι πελάτες μας» σημειώνει χαρακτηριστικά γενικός διευθυντής μεγάλης τράπεζας, υπογραμμίζοντας πως το δυστύχημα είναι ότι σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για την αγορά «η μηχανή του κλάδου ουσιαστικά βρίσκεται εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η παροχή της στήριξης που χρειάζεται η επιχειρηματική κοινότητα». Οπως τονίζει χαρακτηριστικά, με δεδομένα τα προβλήματα ρευστότητας που υφίστανται για τα πιστωτικά ιδρύματα λόγω του αποκλεισμού τους από τις αγορές, αλλά και τις πιέσεις που δημιουργούνται από τις εκροές καταθέσεων, ακόμη και δανειολήπτες με καλή πιστοληπτική αξιολόγηση δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.
Η κατάσταση επιδεινώνεται από μήνα σε μήνα, καθώς στις προβληματικές επιχειρήσεις προστίθενται συνεχώς νέες, ακόμη και μεγαλύτερου μεγέθους, που ως τώρα είχαν καλύτερη συμπεριφορά, ενώ αθετήσεις πληρωμών καταγράφονται ακόμη και από πελάτες που η δραστηριότητά τους δεν έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό. Η συγκεκριμένη κατηγορία εταιρειών είτε έχει στείλει τα διαθέσιμά της εκτός ελληνικού τραπεζικού συστήματος ώσπου να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με το θέμα της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη είτε χρησιμοποιεί τη ρευστότητά της για τη χρηματοδότηση των εισαγωγών της, οι οποίες πλέον στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι δυνατές μόνο με μετρητά, καθώς οι πιστώσεις προς την Ελλάδα έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο.
Ειδικά το τελευταίο δίμηνο η αποστολή ασφαλιστικών μέτρων έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας, καθώς οι τράπεζες προσπαθούν με κάθε τρόπο είτε να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους είτε να πιέσουν ψυχολογικά τους δανειολήπτες που ενώ μπορούν, επιλέγουν να μην πληρώσουν. Παράλληλα, τα επιχειρηματικά κέντρα προχωρούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε επικαιροποίηση των οικονομικών δεδομένων των πελατών τους και του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται, ώστε να έχουν πλήρη εικόνα για την ποιότητα του χαρτοφυλακίου τους, γεγονός που τους επιτρέπει να λειτουργούν και προληπτικά.

Επιδείνωση στις επισφάλειες
Δραματική επιδείνωση παρουσιάζουν οι δείκτες επισφαλειών στην επιχειρηματική πίστη το 2012, ως αποτέλεσμα της βαθιάς ύφεσης που πλήττει την ελληνική οικονομία για πέμπτη συνεχή χρονιά.
Εκτιμάται ότι πλέον οι «κόκκινες» χορηγήσεις προς επιχειρήσεις έχουν ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ, ενώ, αν στο ποσό αυτό συμπεριληφθούν και οι χρηματοδοτήσεις ελεύθερων επαγγελματιών μέσω της καταναλωτικής πίστης, ο λογαριασμός προσεγγίζει τα 25 δισ. ευρώ.
«Βαλλόμαστε από παντού» υποστηρίζει έμπειρο τραπεζικό στέλεχος, «τόσο από καταθέτες που αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους όσο και από δανειολήπτες που δεν καταβάλλουν τις δόσεις τους, σε μια περίοδο που το σύστημα υποστηρίζεται μόνο από τους έκτακτους μηχανισμούς του ευρωσυστήματος». Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, τα ποσοστά των καθυστερήσεων έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Στις μικρές επιχειρήσεις κινούνται περί το 25%, στις μεσαίες στο 16% και στις μεγάλες στο 8% έναντι 12%, 8% και 4% την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ