Νέο τρόπο υπολογισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος και έκδοση ευρωομολόγου προτείνει ως απάντηση στην ευρωπαϊκή κρίση ο ΟΟΣΑ.

Με συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Πιερ Κάρλο Πάντοαν καλεί την ηγεσία της Κομισιόν και τους ευρωπαίους ηγέτες να επανεξετάσουν τους κανόνες υπολογισμού των ελλειμμάτων αποκλείοντας τις δημόσιες επενδύσεις.

Με αυτό τον τρόπο τα χρήματα που δαπανά μια κυβέρνηση για κοινωφελή έργα δεν θα συνυπολογίζονταν στα έξοδα του προϋπολογισμού με αποτέλεσμα να μειωνόταν το έλλειμμα ενώ ταυτόχρονα θα δινόταν ώθηση στην ανάπτυξη και στην αγορά εργασίας.

Εκτός από αυτή την πρόταση, ο ιταλός οικονομολόγος του ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα έπρεπε να στραφεί και στην έκδοση κοινού ομολόγου για τις χώρες της ευρωζώνης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα δανεισμού των υπερχρεωμένων κρατών της από τις αγορές.
Ωστόσο ο ίδιος εκτιμά ότι τέτοιου είδους προτάσεις δεν μπορούν να αποδώσουν χωρίς την τήρηση της δημοσιονομικής λιτότητας. Στη συνέντευξή του παραδέχεται ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Κρούει όμως τον κώδωνα του κινδύνου προς όσους «κινδυνολογούν ανεύθυνα» προδικάζοντας μια τέτοια κατάληξη. «Ο κίνδυνος αυτός έχει αυξηθεί σε σχέση με πριν από έξι μήνες. Όμως είναι ανεύθυνο να υποτιμά κανείς τις καταστροφικές συνέπειές που θα είχε αυτό το γεγονός» σημειώνει ο Πάντοαν.