Η «Grexit» _ από το «Greece» (Ελλάδα) και «exit» (έξοδος) _ δηλαδή η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μονοπωλεί το Σάββατο το ενδιαφέρον του ξένου Τύπου, ο οποίος παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης στην Αθήνα.

«Η πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα εγείρει την πιθανότητα χρεοκοπίας και εξόδου από την ευρωζώνη», γράφει το BBC το οποίο θεωρεί «απίθανη» την περίπτωση να ευοδωθεί η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας από τον πρόεδρο Κ. Παπούλια.

Εκτίμηση του βρετανικού καναλιού είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ωθεί τα πράγματα σε εκλογές επειδή οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν πλέον πρώτο κόμμα αν οι Ελληνες ξαναοδηγηθούν στις κάλπες. Παραθέτει επίσης γερμανικές εκτιμήσεις ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έχει πολύ σοβαρότερες συνέπειες για την ίδια παρά για τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης.

Ο «Independent» διαπιστώνει ότι, ενώ η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ «κρέμεται από μια κλωστή», οι έλληνες πολιτικοί «δεν καταφέρνουν να συμφωνήσουν σε μια κυβέρνηση συνασπισμού και η πιθανότερη έκβαση είναι νέες εκλογές». Σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που έχει τα περισσότερα να κερδίσει από μια νέα προσφυγή στις κάλπες επειδή «δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μπορεί να οικοδομήσει πάνω στο 17% που έλαβε και να πάρει πάνω από το ένα τέταρτο των ψήφων».

Η βρετανική εφημερίδα τονίζει ότι την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης «τραβάνε επί μακρόν», μεγάλες τράπεζες συντάσσουν εκθέσεις για τους τρόπους με τους οποίους η ευρωζώνη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια «Grexit».

Η γαλλική «Le Figaro» γράφει ότι «η Γερμανία είναι έτοιμη να κάνει μια κίνηση καλής θέλησης για την Ελλάδα». Αναφέρεται σε συνέντευξη του γερμανού υπουργού Οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα «Welt am Sonntag» στην οποία υποστηρίζει ότι το Βερολίνο είναι πρόθυμο να εξετάσει πρόσθετα μέτρα για να ενισχύσει την ανάπτυξη στην Ελλάδα αν αυτή εφαρμόσει τα μέχρι σήμερα συμφωνηθέντα.

Ο «Figaro» εκτιμά ότι η Γερμανία αναγκάζεται να κάνει αυτή την υποχώρηση για να εξουδετερώσει τις κατηγορίες που εξαπολύονται εναντίον της ότι «η γερμανική επιμονή για λιτότητα επιδείνωσε την κρίση του ελληνικού χρέους».