Δεν θα αποδεσμευθεί η δεύτερη δόση του Ιουνίου για την Ελλάδα, ύψους 4 δισ. ευρώ, εάν δεν εγκριθεί από την τρόικα, όπως διεμήνυσε την Παρασκευή, το Βερολίνο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Μάρτιν Κότχαους εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας είπε σύμφωνα με το Reuters: «Για την πληρωμή της προγραμματισμένης δεύτερης δόσης είναι φυσικά απαραίτητη η έκθεση της τρόικας».

Εν τω μεταξύ, ο οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης Μέρκελ Πίτερ Μπόφινγκερ είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να επιτρέψει στις υπερχρεωμένες χώρες μεγαλύτερη ευελιξία για την εξυγίανση των οικονομικών τους και να μην επιβάλλει «αποταμιεύσεις μέχρι θανάτου».

«Λειτουργούμε πάρα πολύ προ-κυκλικά, το πρόβλημα που έχουν οι υπερχρεωμένες χώρες είναι ότι αποταμιεύουν μέχρι θανάτου», δήλωσε ο κ Μπόφινγκερ, ένας εκ των πέντε σοφών της Γερμανίας και σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων της γερμανικής κυβέρνησης, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard.

«Θα πρέπει να το σταματήσουμε αυτό, ακόμη και αν συνεπάγεται υψηλότερα ελλείμματα βραχυπρόθεσμα», τόνισε.

Ο κ. Μπόφινγκερ πρότεινε αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, όπου θα περιλαμβάνεται για παράδειγμα μείωση των στόχων για την ανεργία στους νέους.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι σε περίπτωση που παγώσουν οι δόσεις προς την Ελλάδα, θα υπάρχουν αλυσιδωτές αντιδράσεις.