Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης έστειλαν προειδοποιητικό μήνυμα στην Ελλάδα μέσω της αιφνιδιαστικής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να καταβάλλει ένα τμήμα (4,2 δισ. ευρώ) της συμφωνημένης δόσης των 5,2 δισ. ευρώ προς στην Ελλάδα. Ετσι το EFSF αμφισβήτησε στην πράξη το δεύτερο μνημόνιο, «κουρεύοντας» τη δόση κατά 1 δισ. ευρώ, παρότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που προβλέπονται για την εκταμίευσή της (το βεβαιώνουν υπογραφές της τρόικας), και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι δημοκρατικές διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα που επικράτησε την Τετάρτη στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του EFSF, το οποίο απαρτίζεται από εκπροσώπους από τις 17 χώρες της ζώνης του ευρώ, ήταν ιδιαίτερα αρνητικό. Εκφράστηκε έντονη δυσπιστία για την Ελλάδα από όλες τις χώρες. Κυρίως από τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία και την Αυστρία ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εκφράστηκαν επιφυλάξεις και από την Ιταλία.

Οι Βρυξέλλες σάστισαν

Αυτή τη φορά οι αντιδράσεις δεν προήλθαν από τη λεγόμενη «γραφειοκρατία» των Βρυξελλών. Το αντίθετο. Οι Βρυξέλλες σάστισαν. Λίγο πριν από τη συνεδρίαση του ΔΣ του EFSF ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ολι Ρεν, δήλωνε ότι η δόση θα καταβληθεί κανονικά! Ακριβώς το ίδιο ανέφεραν πηγές της Κομισιόν σε Αθήνα και Βρυξέλλες. Επισήμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του κ. Σερβάς Ντερούζ και το ΔΝΤ μέσω του κ. Πόουλ Τόμσεν εισηγήθηκαν την καταβολή της πλήρους δόσης των 5,2 δισ. ευρώ υποστηρίζοντας ότι προβλέπεται κανονικά από το μνημόνιο και ότι στη χώρα μας ακολουθούνται θεσμικές διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ομως αυτή τη φορά ήταν τα κράτη μέλη που γύρισαν την πλάτη στην Ελλάδα και όχι η λεγόμενη «γραφειοκρατία» της Ευρώπης.

Στον Ειδικό Λογαριασμό

Η «κουρεμένη» δόση των 4,2 δισ. ευρώ βρίσκεται από την Πέμπτη στο Εδικό Λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδας και θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή ομολόγου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 18 Μαΐου (ύψους 4 δισ. ευρώ) καθώς και τόκων. Το EFSF ανέφερε ότι θα αποδεσμεύσει το υπόλοιπο 1 δις. ευρώ ανάλογα με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. Την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο στο Μέγαρο Μαξίμου. Συζητήθηκε η διαχείριση των τρεχόντων οικονομικών ζητημάτων.

Το ομόλογο των 435 εκατ. ευρώ

Μετά την καταβολή της δόσης, εκκρεμεί η κρίσιμη απόφαση για την πληρωμή ή όχι του ομολόγου των 435 εκατ. ευρώ, το οποίο υπάγεται σε ξένο δίκαιο και λήγει στις 15 Μαΐου. Ο κ. Φ. Σαχινίδης παρέπεμψε την απόφαση στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο συγκεκριμένος τίτλος ανήκει στο σύνολο των ομολόγων αξίας περίπου 6,5 δισ. ευρώ που δεν μπήκαν στο PSI. Μιλώντας με οικονομικούς συντάκτες, ο Υπουργός ξεκαθαρίζει ότι παραμένει τυπικά στη θέση και ότι έχει υποβάλλει από τη Δευτέρα την παραίτησή του. Εκτίμησε τέλος ότι στο Eurogroup της Δευτέρας η χώρα θα εκπροσωπηθεί είτε από υπουργό νέας κυβέρνησης είτε από υπουργό υπηρεσιακής κυβέρνησης η οποία θα οριστεί. Πάντως η κράτηση των εισιτηρίων από το επιτελείο του έχει γίνει -για κάθε ενδεχόμενο…