Η αντιμετώπιση της κρίσης είναι μία μακρά διαδικασία και πρέπει να διευθετηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη της στην αυστριακή εφημερίδα Passauer Neue Presse, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

«Έλεγα πάντα ότι η αντιμετώπιση της κρίσης είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία και ήθελα πάντα να τη διευθετήσουμε με τρόπο ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Αυτό δεν έχει αλλάξει», είπε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «αμετάβλητες παραμένουν και οι συμφωνίες με την τρόικα και οι στόχοι των μεταρρυθμίσεων». «Είναι ο μόνος τρόπος για την Ελλάδα να επιστρέψει στη σταθερότητα και την οικονομική ισχύ», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο Βόφλγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε την Πέμπτη πως Ευρώπη και ΔΝΤ είναι αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσουν την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση πως θα τηρήσει το μνημόνιο

«Η ΕΕ, η ευρωζώνη και το ΔΝΤ είναι αποφασισμένες να κάνουν το παν για να βοηθήσουν την Ελλάδα. Αλλά μόνο ο ελληνικός λαός μπορεί να αποφασίσει εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει ό,τι απαιτείται» είπε.

Αμφισβητώντας το επιχείρημα ότι το πρόβλημα της Ελλάδας οφείλεται στις δομικές αδυναμίες της ευρωζώνης, ο Β.Σόιμπλε είπε πως οι αιτίες της κρίσης βρίσκονται στο εσωτερικό της χώρας. «Η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη της Ευρώπης, αλλά εάν η Ελλάδα δε θέλει να βοηθήσει τον εαυτό της, δεν μπορεί να γίνει τίποτε».