Με το βλέμμα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Μαΐου και επ’ ευκαιρίας του εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι καλεί στη δημιουργία ενός «συνασπισμού καλής θέλησης» στους κόλπους της Ένωσης για την προώθηση της ανάπτυξης.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Φλωρεντία με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης, ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός της Ιταλίας δήλωσε ότι «προωθεί μια στρογγυλή τράπεζα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ένα συνασπισμό καλής θέλησης» για να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για να τονωθεί η ανάπτυξη.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε υπογραμμίσει την Τρίτη σε ανοιχτή συζήτηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν ότι τα αποτελέσματα των εκλογών στην Γαλλία και στην Ελλάδα μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην ατζέντα της ανάπτυξης.

Υπογράμμισε ότι πρέπει να βρεθεί ο τρόπος για να συνδυαστεί η ανάπτυξη με την δημοσιονομική πειθαρχία, προσθέτοντας ότι είναι απόλυτα αναγκαίο να περάσουμε από την φάση της μελέτης σε εκείνη της εφαρμογής.

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο τόνισε, εν τω μεταξύ, την Τετάρητ από το βήμα συνεδρίου στη Φλωρεντία ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί προς μία πολιτική και όχι μόνο οικονομική ένωση, διότι είναι η μόνη εναλλακτική στην απώλεια ισχύος για κάθε χώρα ξεχωριστά και για ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο.

«Η πρόοδος των ενιαίων πολιτικών δεν μπορεί να περιοριστεί στη σφαίρα της δημοσιονομικής σταθερότητας και στην οικονομική πολιτική. Πρέπει να ξεπεραστεί κάθε επιφύλαξη σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της πολιτικής ένωσης, εξασφαλίζοντας και τις αναγκαίες θεσμικές βάσεις» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, «η ίδια η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, η πρόοδος που έχει επιτευχθεί προς αυτή την κατεύθυνση και οι ριζικές αλλαγές που έλαβαν χώρα στο διεθνές στερέωμα επιβάλλουν να δοθεί μια αποφασιστική ώθηση στην ενωμένη Ευρώπη, σύμφωνα με την αρχική δημοκρατική και ομοσπονδιακή έμπνευση».

«Κατά συνέπεια πρέπει να εξαλειφθεί κάθε εμπόδιο στην πορεία προς την ενωμένη Ευρώπη, διότι είναι η μόνη εναλλακτική στην απώλεια ισχύος για κάθε χώρα ξεχωριστά και για ολόκληρη την Γηραιά Ήπειρο» κατέληξε ο Ιταλός πρόεδρος.