Τάσεις εξισορρόπησης των γενικών δεικτών εμφανίζονταν έπειτα από μισή ώρα ρευστοποιήσεων στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ και το ευρώ την ίδια ώρα έτεινε να περιορίσει τις απώλειες που είχε το πρωί εξ αιτίας των ανησυχιών των επενδυτών για την έκβαση της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης στην Ελλάδα.

Διότι η όποια επιφυλακτικότητα για την αλλαγή φρουράς στο Μέγαρο των Ηλυσίων πρόλαβε και διαλύθηκε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια των συναλλαγών.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν με ισχυρές πτωτικές τάσεις το πρωί και όλα δείχνουν ότι το χαρακτηριστικό και της σημερινής ημέρας στα διεθνή χρηματιστήρια θα είναι η νευρικότητα και η αβεβαιότητα των επενδυτών.

Τη Δευτέρα, πάντως, μόνο ο FTSE-100 του Λονδίνου έκλεισε με απώλειες, που αποδίδονται βεβαίως στον φόβο μήπως εν τέλει ο Φρανσουά Ολάντ αποδειχθεί «επικίνδυνος» για το Σίτι (ο ίδιος ως γνωστόν σε προεκλογική επίσκεψή του στη βρετανική πρωτεύουσα είχε διαβεβαιώσει για το αντίθετο).

Επειτα από μισή ώρα συναλλαγών οι γενικοί δείκτες του Μιλάνου και της Μαδρίτης είχαν περάσει σε θετικό έδαφος, ο FTSE-100 βρισκόταν στο απόλυτο μηδέν (ποσοστιαία μεταβολή 0,00%), το Παρίσι είχε περιορίσει τις απώλειές του στο 0,85% και η Φρανκφούρτη στο 0,30%.

Το ευρώ υποχωρούσε το πρωί κατά 0,3% στα 1,3018 δολάρια, αλλά τη Δευτέρα είχε πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου τετραμήνου, λίγο πάνω από τα 1,29 δολάρια.

Στις αγορές εμπορευμάτων κυριαρχεί η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών του πετρελαίου (για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση). Στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού έπεσε το πρωί στα 97 δολάρια το βαρέλι, 0,94 σεντς χαμηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο της αγοράς. Στο Λονδίνο η τιμή του Brent έχανε 51 σεντς και υποχωρούσε στα 112,65 δολάρια το βαρέλι.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο του τρέχοντος έτους, στο οποίο πέφτουν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις της αγοράς εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού υποχώρησε από τα 104,93 στα 97 δολάρια το βαρέλι, κατέγραψε δηλαδή απώλειες 7,6%).

Σημαντική σινοϊρανική συμφωνία

Ως κύρια αιτία αποκλιμάκωσης των τιμών του πετρελαίου και των άλλων εμπορευμάτων προβάλλεται η αβεβαιότητα για τις οικονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη. Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο, πάντως, η πτώση πρέπει να αποδοθεί και στο γεγονός ότι αποδεικνύεται η αδυναμία αποτελεσματικής επιβολής του εμπάργκο που επέβαλε η Δύση (και πρόκειται να ισχύσει την 1η Ιουλίου) στις εισαγωγές αργού από το Ιράν.

Προσφάτως είχαν δει το φως της δημοσιότητας αναλύσεις που καταδείκνυαν ότι για λόγους πρακτικούς, που σχετίζονται με το θαλάσσιο εμπόριο αργού πετρελαίου, είναι αδύνατον να ελεγχθεί αποτελεσματικά η προέλευση των φορτίων των τάνκερ.

Πέραν αυτού, υπάρχουν χώρες που δεν έχουν κανένα πρόβλημα προμήθειας ιρανικού πετρελαίου και μία εξ αυτών είναι η… κορυφαία σε πετρελαϊκή (και ενεργειακή συνολικά) κατανάλωση στον κόσμο.

Η Κίνα ανακοίνωσε, μάλιστα, την Τρίτη ότι συμφώνησε να αγοράζει πετρέλαιο από το Ιράν πληρώνοντάς το μάλιστα σε… γουάν και όχι σε δολάρια! Η συμφωνία ισοδυναμεί με κόλαφο στο διεθνές πετρελαϊκό στερέωμα, αφού Πεκίνο και Τεχεράνη πρόκειται να παρακάμψουν ακόμη και το νόμισμα αναφοράς της παγκόσμιας πετρελαϊκής αγοράς.

Ανησυχούν οι αγορές ομολόγων

Σε νέο επίπεδο-ρεκόρ έπεσε την Τρίτη εν τω μεταξύ η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου, λόγω (ή μήπως «χάρη») της Ελλάδας βεβαίως. Και μάλιστα για δύο λόγους.

Πρώτον επειδή οι αγορές δεν αισθάνονται άνετα με την εντολή σχηματισμού μιας ευρωπαϊκής κυβέρνησης να βρίσκεται στα χέρια ενός «άγνωστου και άρα απρόβλεπτου ηγέτη ενός άγνωστου και άρα απρόβλεπτου ακραιφνώς αριστερού κόμματος», όπως γράφει το Bloomberg.

Δεύτερον επειδή η Ελλάδα πρόκειται να εκδώσει σήμερα έντοκα γραμμάτια. Βεβαίως η χώρα έχει εξοστρακιστεί εδώ και χρόνια από το διεθνές σύστημα δανεισμού. Αλλά οι αγορές πρόκειται να βγάλουν συμπεράσματα από την επιτυχία ή την αποτυχία της σημερινής έκδοσης «της πρώτης μετά τις εκλογές που επανέφεραν στο προσκήνιο τα ερωτηματικά για τη συμμετοχή της χώρας στο μπλοκ του ευρώ», όπως γράφει το πρακτορείο Bloomberg.

Εν πάση περιπτώσει, οι αγορές περιμένουν την Τρίτη και την έκδοση 10ετών ομολόγων από την Ολλανδία (περιμένει να αντλήσει 3 δισ. ευρώ) και επίσης από την Αυστρία.

Εν αναμονή των εκδόσεων αυτών αλλά και της ανακοίνωσης των στοιχείων για τη βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία το Μάρτιο, που έπειτα από τα χθεσινά εντυπωσιακά στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες αναμένεται να είναι επίσης «ανεβασμένη», η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε τρεις μονάδες βάσης στο 1,58% (τη Δευτέρα να σημειωθεί ότι έπεσε προς στιγμήν στο ιστορικό ρεκόρ 1,552%).

Και τα γαλλικά ομόλογα, πάντως, τα πήγαν πολύ καλά τη Δευτέρα, παρά τον ερχομό ενός Σοσιαλιστή προέδρου έπειτα από 17 χρόνια στα Ηλύσια Πεδία.

Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα, πρώτη ημέρα μετά από τις εκλογές, η Γαλλία δανείστηκε με επιτυχία 7,982 δισ. ευρώ από τις αγορές εκδίδοντας τίτλους μικρής σχετικά διάρκειας με πολύ χαμηλό επιτόκιο.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα Le Monde, «το υπουργείο Οικονομικών, που ήθελε να αντλήσει από 6,8 έως 8 δισ. ευρώ από τις αγορές, είδε τα επιτόκια δανεισμού του να υποχωρούν στις δύο από τις τρεις εκδόσεις που πρότεινε στους επενδυτές».